Страница 1 от 1

Ремонт на асансьор

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 00:58
от full_bass
Здравейте приятели (няма да казвам колеги, защото не сме),
Предварително се извинявам, ако темата е недопустима или не е на правилното място и моля да се премахне или премести, ако има нужда.

Става въпрос за събиране на пари за ремонт на асансьор в жилищна сграда. Апартамент на първи етаж с изграден собствен вход/изход преди 17 години (съответно с проект, съгласуван и одобрен от община и всички институции). Съответно НЕ плащам и месечна такса за управление, поддръжка, осветление, чистачка и т.н.

Не съм влизал, нито ползвал, нито ВИЖДАЛ въпросният асансьор. :D
Трябва ли да плащам за ремонта му?

Не съм сигурен дали чета правилният закон (Закон за управление на етажната собственост), но и до момента не намирам отговор на въпроса ми.

Благодаря.

Re: Ремонт на асансьор

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 22:08
от katerinakuch
Вие можете да се освободите от заплащане на консумативни разходи за асансьор само с решение на общото събрание. Такова право имате и при условия на постоянна фактическа невъзможност за ползване на асансьора (например, ако асансьорът има повреда и не спира на Вашия етаж или вратите му не се отварят).

Re: Ремонт на асансьор

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2016, 19:12
от Pause
Според мен трябва да плащате за ремонта му съгласно чл.48,ал.3 ЗУЕС съразмерно притежаваната част от общите части на сградата като етажен собственик разхода за ремонт би могло да се окачестви по см.на пар.1 от ДР ,т.8 като необходим. И не е предвидено да бъдете освободен с решение на общото събрание понеже би се постигнало неоснователно обогатяване за сметка на другите етажни собственици и заобикаляне на правната норма.