начало

Прокуратурата обяви телефони на дежурни за евроизборите Прокуратурата обяви телефони на дежурни за евроизборите

Запазване на право на строеж след продажба?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Запазване на право на строеж след продажба?

Мнениеот nickoletta696 » 23 Окт 2015, 20:05

Здравейте!
Първо искам да се извиня, ако постът ми не е на точното място.
Сега моят казус:
Притежаваме семейна къща, на 3 етажа, в идеалния център на Пловдив, като земята също е наша. Възможно ли е да се продаде апартамента (2-ри етаж), но да се запази земята и правата върху нея и след продажбата да се построи 4-ти жилищен етаж? Всеки апартамент си е със свой собственик, земята е собственост на живущите на 1-ви и 2-ри етаж, живущите на 3-ти етаж не притежават права върху земята.
Съжелявам, ако въпросът ми е глупав, но наистина не съм наясно. Благодаря предварително!
nickoletta696
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Окт 2015, 19:41

Re: Запазване на право на строеж след продажба?

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Окт 2015, 21:08

Да, имате права но как точно можете да осъществите това не знам честно в момента ми е блокирано аналитичното преценяване - все пак е петък, по народен обичай, не се бачка. Правото на въздух е отделно от право при етажните собствености - правилно сте налучкали раздела. Нашият професор Вл. Петров така ни учеше - правото на въздух е с цел уеднаквяване на височината на сградите, да ти е приятно да гледаш улици с подравнена визия или нещо подобно и т.н., но имате отделно право - дали ще направите една по-сложна или по проста правна схема няма нужда се съветвате - просто в зависимост от финансите - има сложни варианти по-скъпи и има прости варианти - по-евтини. Вземете предвид с каква сума разполагате и така - има такси, разноски по обслужване на една такава процедура - има варианти - може би да се отделят още преди сделка нещата, може и да се вместят в една сделка и т.н. Един вид още сега да учредите право на строеж на въздуха, после как да стане че да не се влияе от промяната в собствеността.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron