начало

Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата? Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата?

отклонение за тоалетна

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


отклонение за тоалетна

Мнениеот goshe » 29 Авг 2015, 09:28

Здравейте,
Казусът е следния:
При ремонта на жилище се установи, че има леко сълзене от общата вертикала за канализация, в частта на жилището. Ще се наложи подмяна на част от канализацията. Може ли да се използва случая и да се направи допълнително отклонение за тоалетна в банята? Сега са две долепени едно до друго помещения - баня и тоалетна, в тоалетната е вертикалата, дели ги лека преградна стена половин тухла.
Ремонтът се извършва от професионалисти, а собственикът е декларирал , че ако възникнат проблеми, отстраняването им е за негова сметка.
За София, ако има значение.
Благодаря!
goshe
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 27 Ное 2013, 16:42

Re: отклонение за тоалетна

Мнениеот TheOldMan » 29 Авг 2015, 10:01

И това го питате в юридически форум? :)
Естествено че може. Банята и тоалетната са сервизни помещения, няма проблем да се добавят или премахнат някакви уреди от тях.
С'я ... ако търсим причина това да не стане, винаги може да се намери такава. Може да се изтъкне факта, че канализационния клон е оразмерен за дадено количество санитарни прибори включени в него и добавянето на още един трябва да стане само с проект, с нови изчисления и заключение от правоспособно лице е ли възможно това изменение да се направи. Може да се твърди, че инсталациите са общи части и за промяна по тях е необходимо съгласие на собствениците... но това са абсолютно безпочвени заяждания. Гарантирам ви, че от техническа гледна точка няма да възникне никакъв проблем от поставянето на още една тоалетна и връзването й към водопроводната и канализационна инсталация.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1610
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: отклонение за тоалетна

Мнениеот goshe » 29 Авг 2015, 13:54

Благодаря за споделеното!
Питането в юридически форум, подфорум етажна собственост мисля че е на място. По-скоро атакуемо ли е по ЗУЕС. Не става дума за техническата страна, както писах ще се изпълни от професионалисти по ВиК.
А за аргумента за претоварване като против, мисля, че е слаб, защото същите хора дали ще ползват една или две тоалетни, няма да генерират двойно по-голямо количество отпадък(ако този евфемизъм е подходящ :)
Пък и ще се ликвидира слабото звено, което сълзи и може след време да създаде по-сериозен проблем по цялата вертикала.
Благодаря Ви още веднъж!
goshe
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 27 Ное 2013, 16:42

Re: отклонение за тоалетна

Мнениеот TheOldMan » 30 Авг 2015, 01:41

Понеже форума е юридически и ще се придържаме към теорията - всеки канализационен клон се изчислява по брой прибори и техния специфичен отток, даден в едни таблици. Там не е указано колко човека обитават жилището. А и се предполага, че ако в жилището се предвиждат 2 тоалетни, то едва ли леглото ще е само едно, т.е. жилището ще се обитава от повече от 1 човек. А това води до заключението, че е възможно да има момент, в който и двете съоръжения ще се ползват.
Дали е атакуем ... при условие че по улицата се разхождат хора с по няколко влезли в сила присъди... всичко е атакуемо. Би могло да се атакува, би могло и да се атакува успешно. Ако трябва всичко да е като по книгите - проект, становище на правоспособен ВиК инжинер. За съгласие на другите собственици вече не смея да съм толкова категоричен, не е изключено и да се окаже че се изисква.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1610
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: отклонение за тоалетна

Мнениеот julyanvonemona » 09 Сеп 2015, 11:12

Мисля че отговора на Вашия въпрос се корени в чл.185 ал.1 т. 4 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: отклонение за тоалетна

Мнениеот goshe » 09 Сеп 2015, 14:39

Благодаря!
Наистина по чл 185 от ЗУТ-а т.1 до 4 вкл не се нарушават.
goshe
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 27 Ное 2013, 16:42


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта