Страница 1 от 1

проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2015, 19:14
от kjonev
Здравейте,
пиша ви по следния проблем - над моя апартамент живее човек с психично заболяване /шизофрения-освидетелстван/ , оставен на 90 годишната си майка, която не може да го контролира.
Тези комшии непренснато ни наводняват, от апартамента вони,вдига се силен шум през нощта, хвърлят се боклуци по стълбището и т.н. Сега тече през електроинсталацията на апартамента.
на 22/05/2015 направи поредния пожар, този път се обадихме в пожарната и има регистриран случай.
Пуснах жалба до прокурор - през март 2015. Отговорът от прокуратурата е , че няма нужда от тяхната намеса тъй като човека не бил агресивен и има попечител. Майка му е настойник, но тя не се справя!!! Дом съвет няма в кооперацията, въпреки че занимавам комшиите и настоявам за свикване на ОС. Моля за съвет как да се извърши смяна на настойник или принудително лечение. Поне какво да се приви от тук нататък

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2015, 21:06
от doc03
Държавата и институциите й са абдикирали от психично болните СИ граждани, а и от останалите СИ граждани.
Нищо не можете да направите, така както е представен казуса.
Не можете да ги осъдите (въпреки, че майката е вменяема, ако е, не знам), не можете да водите дело за щети (няма какво да й вземете), а и да направите постановка и да го настанят за лечение, ще е за не повече от 6 месеца. Лекарствата са скъпи и той, като излезе, няма да си ги купува.
Легални ходове нямате (в смисъл, че не сте изчерпал гамата, но няма да доведат до никаква съществена промяна.)

П.П. Трудно ще докажете, че попечителят не си върши работата (естествено)... наводнения и пожари предизвикват и съвсем (уж) нормални хора.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2015, 22:08
от ivan_lawyer
Като че ли е така, както е описал колегата преди мен.

Теоретично - етажна собственост, глоби, забележки, изгонване за 3 години.

Но на практика - мъчна работа. Надглобете ги със сумата от 50 000 лева и "но проблем".
Може да се направи нещо.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 09:32
от kjonev
Отчайващо! Благодаря за мненията.
Държавата е абдикирала и още как, ама не пропуска да ми прибере данъците и осигуровките.
Уточни се и още един момент - питахме в XХ РПУ където е подадена жалбата как е извършена проверка. Отговориха ни, че не са получавали прокурорска заповед за проверка. При подаден сигнал за опасно за околните поведение.
Моля пишете ми ако виждате някаква светлинка в тунела, дъно за копаене.. !

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 13:21
от doc03
Момент, не разбрах ...
За какво сте се жалили в полицията?

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 13:36
от ivan_lawyer
Опитайте с изгонване - има такава мярка по Закона за етажната собственост. Трябва Решение на Общото събрание на входа.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 13:54
от kjonev
Жалбата срещу комшиите е подадена в РПУ. Отгонор на нея е получен от Софийска районна прокуратура - преписка, образувана във връзка с депозиран сигнал от...

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 14:37
от lakavitsa
"въпреки че занимавам комшиите и настоявам за свикване на ОС." Кво значи настоявам за свикване на ОС. Вие сама/сам може да свикате ОС или поне да учредите ОС на собствениците или Сдружение. Ако имате желание. Не се забелязва такова. Иначе може да ги "занимавате", "да си говорите" на пейката през блока, ако има такава. Но учредяването на Структура на етажната собственост му е майката с всички последствия от това.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 16:06
от ina53
Вижте чл. 70 от НПК и глава V- та, разд.II- ри от Закон за здравето / ЗЗ/. Според чл. 155 от ЗЗ на задължително настаняване и лечение подлежат лицата по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им, т. е болният трябва да е опасен за себе си или за околните. Имате няколко варианта на действие.
1. Ако забележите каквато и да е форма на агресия в съседа си, обаждате се на тел. 112. Ако са налице предпоставките за това, Полицията е длъжна да го отведе до близкия диспансер. Добре е на конкретната случка да има и други присъствали свидетели, освен Вас, просто викате и съседите. В никакъв случай не влизайте в директен конфликт с болния си съсед, тези хора са непредсказуеми, а и не може да се разберете с болен човек.
2. Грешката Ви в случая е, че сте подали молбата за принудително настаняване на болния в Полицията. Трябвало е да я подадете директно в Софийска районна прокуратура, /ако живеете в София/, на гише на ет. 3, като в нея опишете подробно с дати и имена на други свидетели, освен Вас, какви неща е вършил болният съсед, как е застрашил живота на семейството Ви с наводнения и пожар, как нито той, нито настойника му не са в състояние да се грижат за него самият. В съдебно заседание ще се назначи задължително съд.- психиатрична експертиза и ще се съберат свидетелски показания. "Пожарната" е отделна структура на МВР, така, че Вие трябва да свидетелствате, че е имало пожар или наводнение и са идвали на място на еди коя си дата, както и за щетите, които са били нанесени на етажната собственост на блока. В молбата трябва да сте възможно най- обстоятелствени и да наблегнете на това, че се страхувате сериозно за живота и здравето си и това на Вашето семейство и съседи, като към молбата прикрепите доказателства, с които разполагате: обяснения на други съседи, протоколи от идване на Пожарната или Полицията и т. н. Въпреки, че веднъж сте подавали такава молба, няма пречка при нововъзникнали обстоятелства да подадете отново такава молба.
3.Вж. чл. 17, ал.2, т. 2 от Закон за управление на етажната собственост- за изваждане от сградата на собственик или ползвател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части, оставащи след приспадане на идеалните части на собственика или ползвателя; собственикът или ползвателят, за когото се отнася решението, не участва в гласуването; за изваждането от сградата на обитател решението се взема с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части; Тук е важно преди започване на процедурата, болният да бъде предупреден писмено с протокол от управителя на ОС и въпреки това да не е престанал да нарушава реда в блока.
И на последно място, държавните институции наистина са абдикирали по отношение на психично болните, но все пак по- добре е да направите всичко възможно този човек да се лекува, та било и то принудително, така ще предпазите не само себе си, а и него самият и околните. Аз съм минала този път, с молба до Районна прокуратура. Болният лежа известно време в псих. болница, но в момента е добре и си взима редовно лекарствата. Така, че просто опитайте.
4. Вж. глава XI- та от Семейния кодекс. Ако болният е освидетелстван в някой диспансер и е бил поставян преди под пълно запрещение, то освен настойник, би трябвало да има и настойнически съвет.Може да се обърнете към членовете на Настойническия съвет. А ако не е поставян под пълно или ограничено запрещение, то майка му изобщо не му е настойник или попечител.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 16:49
от ina53
Сетих се още нещо. Ако сте в срока за обжалване, обжалвайте определението на СРП пред по- горестоящата прокуратура- СГП.

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 20:05
от kjonev
Много благодаря! Ориентирах се вече. Здраве и спокойствие пожелавам!

Re: проблем с психично болен съсед

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 20:36
от doc03
ina53 написа:Сетих се още нещо. Ако сте в срока за обжалване, обжалвайте определението на СРП пред по- горестоящата прокуратура- СГП.

П.П. И да не е в срока - пак става.