Страница 1 от 1

Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 00:12
от masimo
Здравейте,
имаме поставена входна врата на кооперацията която се отключва само с карта /чип/. Няколко секунди след отключване тя се заключва пак автоматично. Дотук добре, но вратата дава чести дефекти, като остава заключена и трябва да се викат техници да рестартират и да подменят карти за достъп. Искам фирмата която е поставила вратата да сложи бутон който отключва вратата от вътре защото иначе има риск да останем в капан при земетресение или пожар. Фирмата също така няма денонощен телефон за спешни случай, което допълнително ме притеснява. И тъй като получих отказ за поставяне на такъв бутон или вариант за отключване на човек когато е вътре, наречете го паник бутон, искам да попитам има ли закон или наредба която мога да представя и да изпълнят това според мен логично искане.
Нещо от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ?

Благодаря,
Поздрави

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 05:58
от TheOldMan
И как излизате когато няма ток, ако не е тайна?
Защо просто не сложите брава, която от външната страна има топка, а от вътрешната има дръжка за отваряне?
Иначе поставянето на бутон за отварянето е елементарна операция, и просто недоумявам защо фирмата отказва да дръпне 2 жици и да постави един бутон, които да байпасира четеца на чип-карти? Това е работа за макс 1 час.

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 11:09
от masimo
TheOldMan написа:И как излизате когато няма ток, ако не е тайна?


Предполагам, че когато няма ток вратата ще се отключи автоматично. По скоро надявам се да е така, досега не сее случвало.

TheOldMan написа:Защо просто не сложите брава, която от външната страна има топка, а от вътрешната има дръжка за отваряне?


Разбира се, това е решение. Но към вратата не са предвидени такива приспособления и очаквам, че това щее трудно за тях, мързи ги, нямат възможност или друго.

Трябва да се пазарим за цена, за нещо което е логично да го има.

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 14:11
от dikobraz
Такава врата видях в един блок в София и зададох точно този въпрос. Как ще реагират при аварийна ситуация?
Спирането на тока май ще е най малкия проблем.

masimo написа:Здравейте,
И тъй като получих отказ за поставяне на такъв бутон или вариант за отключване на човек когато е вътре, наречете го паник бутон, искам да попитам има ли закон или наредба която мога да представя и да изпълнят това според мен логично искане.
Нещо от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ?Може тази наредба да е по темата

НАРЕДБА № Із-2377

от 15 септември 2011 г.

за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите

По точно извадка от чл. 34

заключените врати се освобождават от сигнал на автоматична ПИС, като в непосредствена близост отвътре до вратата се разполага ръчен пожароизвестител;
2. осигурено е автоматично отключване (разблокиране) на вратата при отпадане на електрическото захранване, както и при натискане на бутон, разположен в непосредствена близост отвътре до вратата.

http://pojarna.com/bg/sections/spravochna_informaciq/normativna_uredba/naredba_iz_2377_ot_15_septemvri_2011_g/

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 14:38
от doc03
Баси републиканския въпрос направихте! ... :roll:
Питащият слага брава, (без дръжки), за която всички обитатели на блока имат ключ. Брава + патрон е 24 лева + по 2 лева за ключ. Като не работи електрическата брава, отварят с ключа.
.... нацио техническааааааааа! ... нЕмам думи, просто!

П.П. Вариант 2а - ел. бравата, за която говорите е "пасивна" - отваря при подаване на ток. Слагате обратния вариант, при който при спиране подаването на ток, независимо от причините, бравата "заема" отключено положение.

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 20:59
от dikobraz
doc03 написа:Питащият слага брава, (без дръжки), за която всички обитатели на блока имат ключ.


Док, говоря за нещо което съм видял. Входна врата отваряща се само с карта. Няма патрон, няма брава. Как са се навили на това предложение не знам. Още повече, че входа за където говоря, е със застаряващо население. Как ще се оправят при определени ситуации си е техен проблем. Аз лично няма да приема такъв вариант - само с карта.

Успех на запиталия

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 21:42
от ivanov_p
Има ги и двата варианта, с дръжка от вътрешната врата или с топка и карта. Устройството е с акумулатор, но все пак при нас освен с карта се отваря и с ключ отвън, като милиционерът в градския транспорт, дето си дупчил по два билета, имал карта, а по закон пътувал безплатно, ей така, за сигурност.

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 22:19
от doc03
ivanov_p написа:Има ги и двата варианта, с дръжка от вътрешната врата или с топка и карта. Устройството е с акумулатор, но все пак при нас освен с карта се отваря и с ключ отвън, като милиционерът в градския транспорт, дето си дупчил по два билета, имал карта, а по закон пътувал безплатно, ей така, за сигурност.

Нещо ... или ми е объркано, или ми убягва ..., как ще си отворят ако се сдуха котвата или намотката ... или като на милиционер, просто да вземеш да обясниш и по факс и по имейл ..., ей така, за сигурност ...
.. или просто да не пишеш след 20ч., м?

П.П. Конкретно по въпроса:
http://www.nspbzn.mvr.bg/NR/rdonlyres/5 ... TPNOBP.pdf

(чл.43)

Re: Заключване на входна врата | Закон ?

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 22:53
от ivanov_p
отваря с ключ, защото бравата във вратата не се сменя, промяната е при частта от бравата, която е в касата, слага се подвижен език, който се изтегля и отключва. Ако те е страх от повреди си носиш и ключа. Аз не го носих, но веднъж се повреди и оттогава го нося, заедно с чипа.