Страница 1 от 1

Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 10:57
от fraxinus
Здравейте,

Домоуправителят твърди, че трябва да плащам разходи за управление и поддържане на общите части, въпреки че не ползвам жилището.
Според това, което чета в закона, не съм длъжен да ги плащам:

Чл. 51.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

Моля за съвет по въпроса.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 11:42
от lakavitsa
Поискайте му Протокол от Общото събрание, на което са решили това собствениците на ЕС. Поискайте му и основание за това което иска от Вас. И друго, когато твърдите, че не ползвате етажната или друга единица, въобще ли не го посещавате?

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 11:55
от perpeto
fraxinus, Вие уведомили ли сте надлежно за това?
Чл 13. (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик или ползвател, който не ползва самостоятелния си обект или ще отсъства повече от един месец, уведомява писмено управителя или председателя на управителния съвет, като посочи електронна поща и адрес, на които да му бъдат изпращани покани за свикване на общо събрание, както и телефонен номер.
Ако да, то единствено изключение има за плащане за портиер ако имате такъв:
Чл.51. (4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
В противен случай, не би трябвало да заплащате.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 12:16
от sunrise
lakavitsa написа:Поискайте му Протокол от Общото събрание, на което са решили това собствениците на ЕС. Поискайте му и основание за това което иска от Вас. И друго, когато твърдите, че не ползвате етажната или друга единица, въобще ли не го посещавате?

Не мисля, че при наличието на подобна разпоредба в закона, общото събрание може да реши друго.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 12:26
от lakavitsa
Вижте Перпето по-горе, ако не сте го направили вече. Не случайно в него се споменава, че Вие като ползвател трябва надлежно да уведомите ЕС за тези Ви намерения, за какъв период от време и тогава Общото събрание се произнася или решава с определено мнозинство за Вашия случай.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 12:50
от sunrise
lakavitsa написа:Вижте Перпето по-горе, ако не сте го направили вече. Не случайно в него се споменава, че Вие като ползвател трябва надлежно да уведомите ЕС за тези Ви намерения, за какъв период от време и тогава Общото събрание се произнася или решава с определено мнозинство за Вашия случай.

Не мисля, че общото събрание има право да се произнася в този случай. Законът се е произнесъл.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 20:20
от fraxinus
Въобще не го посещавам и никога не съм живял там. Апартаментът е необитаем откакто съм го придобил, преди повече от 5 години. Влизал съм в апартамента само няколко пъти за този период, основно да го показвам на потенциални купувачи.

Не съм пращал обаче такова уведомление.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 20:29
от lakavitsa
Е никога ли не сте се появявали все пак. Нали не е нормално оставянето на апартамента без надзор през тези 5 години. На останалите тук не е известно откога, ако е имало изобщо, съществува структура на ЕС. Регистрация в Районна/общинска администрация?

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 12:15
от fraxinus
lakavitsa написа:Е никога ли не сте се появявали все пак. Нали не е нормално оставянето на апартамента без надзор през тези 5 години. На останалите тук не е известно откога, ако е имало изобщо, съществува структура на ЕС. Регистрация в Районна/общинска администрация?


На първите две изречения предпочитам да не отговарям.
За периода, за който твърдят, че имам неплатени задължения (който е по-кратък, защото за първите няколко години съм правил плащане навремето, а и този текст в закона е от 2011 г., преди това мисля, че са се дължали таксите) е съществувала структура на ЕС.

Като разбера какво точно е решило Общото събрание, на база на което твърдят, че трябва да плащам, ще пиша пак.

Re: Разходи за общи части

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 15:17
от lakavitsa
Правили сте плащания за какво и кое смятате, че е изменено през юли 2011 по ЗУЕС, кое е изменено по отношение на разходите за управление и поддръжка на общите части. Ако е по ползване повече или помалко от 30 дни годишно сте права, но напускането или неползването след лизането на изм. на ЗУЕС след 26 юли 2011 г. се доказва с уведомление до Упр. съвет или управителя на структурата на ЕС, където отразявате намеренията си за същото за определен период.