начало

Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата? Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата?

как се доказва, че собственик е собственик,за да има кворум?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


как се доказва, че собственик е собственик,за да има кворум?

Мнениеот vassilm » 26 Сеп 2014, 23:17

Според закона за управление на етажната собственост, за да се проведе общо събрание на етажната собственост, необходим е кворум, т.е. минимално участие на собственици, а именно „собственици на най-малко 67 на сто идеални части…“
Както знаем, в тези години собствеността върху даден имот е нещо изключително динамично. Даден имот може да смени своя собственик за броени седмици или дни и то няколко пъти. Може да бъде поставен запор върху имота, да има искови молби, обявяване в несъстоятелност, когато собственик е юридическо лице и т.н.
От друга страна живущите в дадена сграда често не се познават изобщо помежду си.
Въпрос: При събирането на събранието как става удостоверяването, че собствениците са действителни собственици, а не са загубили своята собственост, примерно, последна седмица, преди събранието?
Дори и домовата книга не може да е гарант за това, дори да е изпълнено стриктно условието по чл. 7 за 15-дневна регистрация.
С други думи, човек, който се явява на събранието и претендира да е собственик, трябва ли да:
1. предостави актуална справка от Агенцията по вписвания, от която е видно, че е собственик?
2. да се легитимира пред събранието, чрез лична карта или паспорт, че е лицето, посочено в справката?
Ако не, как се доказва, че собствениците са действителните собственици, как е ясна тяхната самоличност, следователно има кворум, следователно може да се проведе събранието и неговите решения са валидни?

П.П. Ще преведа горния въпрос така накратко - събираме се, домоуправителя казва "има кворум", някой казва "е как е ясно, че има, като не е ясно кой е действителен собственик, а аз полувината от тези хора дори не помня да съм ги виждал" и забиваме" дотам, защото очевидно няма доказан кворум.
vassilm
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 23:14

Re: как се доказва, че собственик е собственик,за да има кво

Мнениеот todorst » 29 Сеп 2014, 09:32

Прочетете ЗУЕС !Ползвате домовата книга и изпращате покани! Влагате и текст за актуални документи за собственост! При насрочения час едва ли ще има 67% ид.части . Отлага се с 1 час, достатъчно за проверка на документите!
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron