начало

Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата? Иван Гешев: За какво да подавам оставка? Че си върша работата?

Голям проблем със сметка за вода

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот magelan1175 » 10 Юли 2014, 23:31

Здравейте,
В нашата етажна собственост имаме следния проблем:
В блока има съседка която не е добре психически, и по нейно си причини зимата се топли като пуска топлата вода в кухнята и банята да тече постоянно, непрекъснато. 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и така нататък.
Лятото се охлажда като пуска студената вода по същия начин. Няма водомери и е на база от някакви 2 кубически метра на месец. Това е с години. Не пуска никой в апартамента си по никакъв повод.
НО, ГОЛЯМОТО НО е последната сметка за топла вода за главния водомер със 7700 м3. Повтарям седем хиляди и седемстотин кубика топла вода разлика между сумарните показатели на индивидуалните водомери и централния водомер. Не знам за какъв период е отчитан главния водомер, но дойде сметка за разпределение м-у 32 апартамента на 67000 лева.
Освен това топлофикация ни уведомиха че ако не се спре теча на 22.07.2014 година ще бъде спряна топлата вода на цялата кооперация.
В апартамента под въпросната има кранове за спиране на водата към нея, на вертикалните щрангове.
Тя отказва да признае че пуска водата, но ясно се чува от стълбището как там постоянно тече вода. При спиране на водата на вертикалния щранг шумът от течаща вода спира.
Знам че е незаконно да и спрем водата ние, но няма кой да плаща такива сметки.
Как да действаме бързо и законно, или незаконно да спрем водата за да не се трупат такива сметки до решаването на проблема?
magelan1175
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Юли 2014, 23:01

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот ivanov_p » 11 Юли 2014, 09:26

Как да действаме бързо и законно, или незаконно да спрем водата за да не се трупат такива сметки до решаването на проблема?


Навремето учехме, че водата се спира от крана, а не законно или незаконно. Завъртате крана в съответната посока и спирате водата. Ако отгоре има друг апартамент викате водопроводчик и прехвърляте тръбите така, че да заобикалят откачалката. Очевидно вие имате бол пари и това няма да е проблем.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3348
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот borovinka » 11 Юли 2014, 09:39

Тази жена близки няма ли?
Ако не е добре психически, запрещение или други мерки, които да ограничат това, че е опасна за себе си и околните....
Може да се жалвате, че има опасност от наводнения.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот magelan1175 » 11 Юли 2014, 10:56

Аз съм в блока от година и половина, и за първи път вчера чух че има такава личност и че има такъв проблем. До сега явно живущите са си затваряли очите и нямам никаква представа дали са идвали такива сметки.
Тя е на последния етаж, над нея няма никой. Последна на щранга. Хората под нея отдавна са монтирали крановете заради наводнения от нея, но тъй като са наематели собственика не им е разрешава да и спрат водата от опасения че като разбере че от там е спряна водата ще започне отгоре да прави мизерии. Но сега с тази сметка не знам.
Роднини имала някакви, но никой не ги е виждал от години, дори голяма част от съседите вчера споделиха че не са я виждали и нея от години и си мислели че е починала. Не знам кой и плаща сметките за ток или и пазарува но,явно има някой.
За пари че нямаме, нямаме. Търсим законен начин за да няма проблеми с институциите, но явно ще трябва да се действа незаконно. И да водата се спира от кран :)
magelan1175
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Юли 2014, 23:01

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот ivanov_p » 12 Юли 2014, 13:07

Ами като се спира от кран-действайте!
Друг е въпросът, че сметката може да е навъртяна и другаде, най-добре да се проследят отчетите по месеци или за периода през който се правят.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3348
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот dikobraz » 12 Юли 2014, 20:29

За крана е ясно, но бих искал да задам няколко уточняващи въпроса.
Всяко ВиК има наредба за водоснабдяването, които може да се различават в някои детайли но принципа е общ.
Мисълта ми е че като начало може да потърсите съдействие от ВиК.
При нас в Сф според наредбата
http://www.sofiyskavoda.bg/SVDocuments/NAREDBA_4_17_08_2012.pdf
чл.32 ал.5 и ал. 6
Ако имате повече от 20 % за общи разходи ВиК трябва да ви уведоми и съотвено има възможност да помогнат да се намери къде се излива водата.
Пишете, че и начисляват по 2 м3 вода, но при нас в Сф има определен мин обем вода за потребители без водомери и той е 6 м3 за топлофицирано и 5 м3 за нетоплофицирано жилище
чл.39 ал. 5 като има и ал. 6
където пък е написано, че според наредбата всеки месец обема се увеличава с 1 м3 до поставане на водомер.
Това е за де се стимулира поставяне на водомер, но не съм чул до момента да го прилагат.

Въпросите ми са
- Имате ли такова предписание от ВиК ?
- Имате ли домоуправител и той има ли желание да се занимава с ВиК ?
- Посочения имот има ли партида и в топлофикация, и там има ли начисляване на потребление на топла вода на база? Това може да го разберете официално от годишното изравняване, когато се разнасят изравнителните сметки, но има и още една, която пък е за потреблението на сградата за вода и топло за изтеклия отоплителен период.
Този документ би трябвало да се получава от домоуправителя и да се поставя на видно място, но обикновено се крие. Но няма проблем да го получите от топл. счетоводител като копие, при нас вадене на копие струва 5 лв.
67 000 лв си е сума, за която си заслужава да се борите да я плати, който я е направил.

Щом е на последен етаж, и имате кранове а и имате съмнения за нерегламентирано ползване, обсъдете на Ос дали да не поставите водомери над крановете.
Така ще разберете поне дали сте прави за теча, но пък не съм сигурен дали това не е навлизане в лично пространство.

Написаното е само мнение и НЕ Е ПРЕПОРЪКА за каквото и да е.
Вие ще прецените дали да ползвате нещо от написаното...

Успех...
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 168
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Re: Голям проблем със сметка за вода

Мнениеот namakak » 18 Авг 2014, 16:02

Здравейте, според мен на общо събрание с повече от 50% собственици и идеални части, би трябвало да спрете топлата вода и да минете на бойлери и да гласувате излишъка от главния водомер да се поеме от тези които нямат монтирани водомери и са на база потребление.
Под протоколът от общо събрание подписи, дати, след седмица уведомление и даване срок на обжалване пред съда, както си е по ЗУЕС и моментално внасяне в офисите на студена вода от домоуправителя.
Колкото до сумата възможно е тези почти 8 км басейн вода един коридор от метър на метър да имат и давност и опрощаване. Прегледайте документите си, от кога е засичана тази вода, възможно е водомерът да се е прецакал, викайте телевизията че луди много станаха и законите особено странни в тези случаи с общото в етажна собственост. Да тормоз е, но веднага свиквайте събрание и адвокат на събранието, че идва зима, а отделно ако сте с парно отопление ви е взето и огромна сума от топломера и разпределен в такса сградна инсталация.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron