начало

16 организации препоръчаха на министъра на правосъдието да обяви конкурс за ДСИ 16 организации препоръчаха на министъра на правосъдието да обяви конкурс за ДСИ

Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот leksik » 18 Май 2014, 04:21

Здравейте! Опитах се да се самоориентирам , но се пооплетох в материята Ви :oops: и затова моля за помощта Ви за разяснение!
Случаят е следния:
Имам нов апартамент(въвод за владение-Дек.2013). Той все още не е обзаведен, поради което не живея на адреса му, нито имам там адресна регистрация (адресната ми регистрация е на жилището, което обитавам над 20 г.)
Новия ми апартамент посещавам рядко за по час! Сметките ми за ток показват липсата на консумация на ток; вода все още не е отчитана и няма извадени партиди!

Поради това, че в жилищната сграда, която е нова има незначителен брой живущи новодомци и голям брой все още непродадени апартаменти, домоуправителят и касиерът твърдят, че: „..На общо събрание е взето (уж) решение всеки собственик на имот (независимо дали живее или не на адреса) да заплаща по 15 лв/месец (за чистач; за ток; за асансьор и пр. разходи за поддържане и управление на общите части)!

Не виждам законово основание да се претендира аз да заплащам подобни пари, тъй като както споменах посещавам рядко и за час до три часа новия си апартамент, което се знае както от самия Домоуправител и касиер, така и от съседите, а е видно и от липсата на разход за електроенергия!
Запознах се със Закона за етажната собственост и срещам неяснота и като че дуалистичност (която ме обърква)между т. 2 и т.3 на чл 51.:

Четейки т. 2 на чл51 съм освободена от парите (за поддържане и управление на общите части на етажната собственост), тъй като отговарям на описаната категория, понеже пребивавам в етажната собственост не повече от 30 дни рамките на една календарна година!

От друга страна като чета т.3 на чл.51 пак като, че се отнася за мен!? Да, може да се каже, и че отсъствам повече от 30 дни в една календарна година, тъй като на месец от кратките ми посещения за наглеждане на мота НЕ ми се събрат и 24 часа присъствие!...

Моля Ви, да ми обясните в моя случай собственик-наглеждащ за по часове (на месец) имота си и НЕрегистриран на адреса трябва ли да заплащам такса за поддръжката на общите части на етажната собственост? Какво е основанието, което ме освобождава или задължава!?

Друг сходен въпрос, (свързан с гореописания имот),
за който искам да се допитам е следния:
За разлика от останалите собственици нямам поставен топломер и не са подавани от мен документи до топлофикация да ползвам отопление. Сградата е топлофицирана! Трябва ли топлинният счетоводител (или който отговаря) да ми начислява и изисква от мен да заплащам сметки за сградна инсталация!?

Предварително Ви Благодаря за отговорите!
leksik
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 09 Авг 2013, 03:56

Re: Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот lakavitsa » 18 Май 2014, 15:34

Смея да твърдя, че това с тия разходи за управление и поддържане на общите части са най-малките проблеми в сграда в режим на "етажна собственост". С готовност бих платил/а и повече да поискат; другите - по ремонт и обновление са далеч по-голяма разправия м/у собствениците и определено се нуждаят, според мен, от държавна регулация. А това с 30 или повече / по-малко дни ползване на ат. единица не знам дали си заслужава обсъждане. Кой ще ходи да отброява колко дни сте бил/а, кога сте решили да посещавате апартамента и подобни. Поддръжката на общите части в управленската част и поддръжката си е немалко главоболие. И..."материята" не е форумците. Моля да бъда извинен/а ако не мога да Ви помогна със съвет.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 670
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот dikobraz » 20 Май 2014, 11:57

Като начало поискайте протокола от ОС.
Това че някой нещо казва, не е гаранция.
И директно ставате лошия съсед


От друга страна, според мен тези разходи се определят според брой обитатели а не на апт.
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Re: Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот lakavitsa » 20 Май 2014, 13:15

(с позволението на Дикобраз) Да, зависи какво е написано в Протокола от ОС, ако изобщо има такъв...Може и въпрос от рода на "А едно кафе не желаеш ли?". Не, сериозно говоря, има и такива. Ще си позволя да цитирам случая от Хасково, където Тодор Бойчев още чака Решение от Протокол от ОС, за да му се даде чип за отваряне на главната входна врата. Поста ми може да се подмине и да си поиска Протокола, но задължително в писмена форма, защото както изглежда, не са от тези които /искат да/ спазват ЗУЕС. Може да са такива и които когато поискате протокол, независимо от желанието Ви дали е в писмена или устна форма, да почнат търсенето на начини за намразването Ви /от останалите/.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 670
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот dikobraz » 20 Май 2014, 23:39

leksik написа:Друг сходен въпрос, (свързан с гореописания имот),[/b] за който искам да се допитам е следния:
За разлика от останалите собственици нямам поставен топломер и не са подавани от мен документи до топлофикация да ползвам отопление. Сградата е топлофицирана! Трябва ли топлинният счетоводител (или който отговаря) да ми начислява и изисква от мен да заплащам сметки за сградна инсталация!?По принцип - топлофикация твърди, че при хоризонтална разводка / по вашето описание / не се дължи такса мощност.
Не съм запознат, но тук 100 % има потребители които са с такава и могат да потвърдят или отрекат.

Вариантите отново са два.
- Да получите тук във форума отговор.
- Да отидете в топлофикация на място и да поискате отговор, дали и защо ви начисляват суми.


Успех
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Re: Собственик- Непребиваващ и такси за ет. собственост?

Мнениеот leksik » 25 Май 2014, 03:27

Благодаря на откликналите да ми помогнат!
leksik
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 09 Авг 2013, 03:56


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron