начало

Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево

Въпрос относно взимане на решение на общо събрание

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпрос относно взимане на решение на общо събрание

Мнениеот valer84 » 26 Апр 2014, 00:40

Здравейте,

имам неяснота относно тълкуване на ЗУЕС. Необходимо е спешно да се реши прорблем с канализацията на блока. Домоуправителят свика общо събрание за обсъждане на оферта за ремонт срещу право на реклама поставена на покрива на кооперацията. В началото се събрахме собственици с около 50% идеални части. След един час бяхме малко над 60% присъстващи. В ЗУЕС пише следното:

Чл. 15. (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.


Според горното събранието може да бъде проведено, но не знам дали може да се вземат решения, за които в ЗУЕС пише, че се изисква съгласието на 67% от идеалните части.

Чл. 17.
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
5. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или собствени средства или други източници на финансиране - с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части;
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата, за присъединяване на сградата към топлопреносната, водоснабдителната, електроснабдителната и газоснабдителната мрежа и за прекратяване на топлоснабдяването и газоснабдяването в етажната собственост - с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части.Ремонтът е належащ, но няма достатъчно средства във фонд "Ремонт и обновяване". Бихте ли ми казали дали взетото решение на общото събрание е законосъобразно в този случай?
valer84
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Яну 2014, 15:07

Re: Въпрос относно взимане на решение на общо събрание

Мнениеот lakavitsa » 28 Апр 2014, 20:28

Със сигурност проблемът с канала Ви не е бил от вчера. И сте го почиствали кротко, най-вероятно. Нерядко. Може и да е било другояче. Ако разгледате ЗУЕС, ще забележите, че натрупването на средства за подобни случаи с редовно събиране на минимални или малко по-големи вноски е повече от необходимо. Не че не може с еднократно решение на ОС да съберете съобразно процентното участие на всеки индивидуален имот в Общите части или за по-лесно на апартамент или на калпак, както правят повечето от ет. собствености. И да потърсите няколко оферти за отремонтирането му. На проблемния канал. Само да не се окаже, че проблемът е някъде отвън пред блока, с корените на някое иначе сенчесто дърво.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Въпрос относно взимане на решение на общо събрание

Мнениеот elgeor » 30 Апр 2014, 21:59

Няма неясноти, правилно сте се ориентирали. ОС е законосъобразно, но не и взетото на него решение по отношение на ремонта и рекламата.
elgeor
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 11 Апр 2012, 11:40


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron