Страница 1 от 1

Проблем с поставяне на тента

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2013, 10:47
от kandidat
Имам магазин на първи етаж от жилищна сграда.Поръчах слънцезащитна тента за витрината.
В деня на монтажа,съседите възразиха недоволство и не разрешиха поставянето на тентата.Мотивът им е,че нямам разрешение от общото събрание и дори да получа такова,ще дължа наем.
Тентата се поставя над витрината,захваща се на моята стена,няма опорни точки в земята.
Нужно ли е решение за поставяне на такава тента и дължи ли се наем на съседите?
Благодаря за мненията.

Re: Проблем с поставяне на тента

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 12:33
от just__me
Здравейте :)
Чл. 57 от ЗУТ. (1) Върху недвижими имоти могат да се поставят рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи въз основа на разрешение за поставяне, издадено по ред, установен с наредба на общинския съвет по чл. 56, ал. 2.
(4) Върху сгради - етажна собственост, разрешението за поставяне на обекти по ал. 1 се издава въз основа на изрично писмено съгласие на етажните собственици или писмен договор за наем с етажните собственици на заетата от съоръжението по ал. 1 площ. Съгласието и договорът за наем се оформят по реда на Закона за управление на етажната собственост.
От написаното разбирам ,че тази "ваша" стена се явява външна и всъщност не е само ваша изключителна собственост,а по силата на чл. 38 от ЗС принадлежи общо на всички собственици.Тъй като в компетенциите на Общото събрание на собствениците влиза и това да взема решения относно поставянето на рекламни и технически съоръжения върху сградата,трябва да се сдобиете с протокол на общо събрание на собствениците на жилищната сграда.

Re: Проблем с поставяне на тента

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 11:54
от kandidat
Благодаря ви за изчерпателния отговор!

Re: Проблем с поставяне на тента

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 11:56
от just__me
Моля :)