Страница 1 от 1

Паркиране в частен двор

МнениеПубликувано на: 30 Май 2013, 12:49
от nik183
Здравейте,

Проблема не е нещо ново - заден частен двор на кооперация, собсвеност върху който имат няколко лица. Живущите в кооперацията имат идеални части от правото на строеж но не и от двора. Въпреки това те спират в двора и много често така, че гаражите там не могат да се ползват.

Въпроса ми е към кого трябва да се обърна за да се въведе някакъв ред - общината, полицията, съда и какъв трябва да е съответния ред за това? Ако е общината - жалба с придружени снимки? За съжаление разговорите със "съседите" не водят до никъде.

Re: Паркиране в частен двор

МнениеПубликувано на: 30 Май 2013, 23:38
от TheOldMan
Бариера е едно добро решение. Имота си е ваш, имате право да определите кой и кога да влиза в него. Събрание на собствениците НА ТЕРЕНА, решение от събранието на собствениците за поставяне на бариера/колчета/портиер и ... си действате. Евентуално някакво разрешение за поставяне на съоръжението от общината.
Но се фокусирайте върху това че само собствениците на земята имат право да се разпореждат с нея. Собствениците на "право на строеж" имат право само да си поставят къщичката на вашата зема и да имат достъп до имотите си (до входната врата), но не и да позлват целия терен. Доколкото разбирам в "идеаланите части" няма включени гаражи, така че достъп по пътечка проходима само пеша е повече от достатъчна да могат да си позват имотите.

Re: Паркиране в частен двор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 10:22
от nik183
Здравейте и мерси за отговора. Гаражи има, но колите се спират и пред тях, така че не може да се ползват. На входа има бариера (всеки собственик на гараж има дистанционно), но за съжаление не е от най-добрите и може да се отвори с ръка и малко сила. В квартала това явно се е разпространило вече и в двора спират всякакви коли - не само на живущите.