Страница 1 от 1

КАЗУС-ФОНД РЕМОНТ

МнениеПубликувано на: 14 Май 2013, 23:52
от caesar_1
Здравейте, проблемът е следния:
на Общо събрание от 10.2010г. е гласлувано за създаване на фонд „Ремонт и обновяване" и гласуване на парични вноски за него. Решението е следното: сумата да се формира, съобразно на идеалните части на всеки апартамент, умножена с коефициент 2.( Оттук следва, че апартамент с идеална част от 0.89*2= 1.80 лв., а апартамент с идеална част от 1.8*2=3.60, а в момента се събират за апартамент с идеална част 0.89 по 1.50 лв., а за апартамент с идеална част от преблизително 1.7 по 4.50 лв., което отговаря на идеална част от около 2.70 идеални части, или 3 пъти минималната вноска), за тази несправедливост разбрах съвсем наскоро. Към кого трябва да се обърна(кмета на общината или съда), за да започне да се изпълнява решението взето от ОС, въпреки, че доколкото чета чл.50 от ЗУЕС, то ние сме в нарушение, далече сме от 1 % от минималната работна заплата, но за мен не това е важното, а да се изпълняват решенията на общото събрание, така както е гласувано, в съответното съотношение. Управителния съвет не иска и да чуе, за преизчисляване според решението на ОС, както и за съобразяване със ЗУЕС и да повиши таксата.

Благодаря

Re: КАЗУС-ФОНД РЕМОНТ

МнениеПубликувано на: 16 Май 2013, 10:41
от dikobraz
Като начало - най добре е да поискате свикване на ОС на Ет.С. и там да се изясни разминаването.
Според мен общината няма отношение към финансовата част на Ет.С.
За съда - трябва да имате документи за това което споделяте. Протокол от ОС и разписки.
Но има ли смисъл като може да го решите и на ОС.

От друга страна въпросът Ви, е улеснен от изискването на закона, тези пари да се държат по сметка в банка.
Взимате № на сметката и внасяте сумата за Вашата част от собствеността, според решението на събранието от 10.2010

Това е само мнение и не е препоръка...

Re: КАЗУС-ФОНД РЕМОНТ

МнениеПубликувано на: 16 Май 2013, 22:23
от caesar_1
Благодаря за съвета

Re: КАЗУС-ФОНД РЕМОНТ

МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 23:32
от lakavitsa
фонд "Ремонт и обновление" или "обновяване" щом е гласуван в такъв му вид, при това с необходимия кворум, на законно проведено събрание с необходимия протокол, според моето скромно мнение на неюрист, с тази вноска различна от 1% или по-малка от същата процентната стойност от минималната работна заплата трудно може да се отмени от инстанцията решаваща такива спорове, районния съд. Щом ОС е взело решението, така може да остане до изтичане на мандата на Управителния съвет и тогава да предложите нова по-подходяща вноска, като се мотивирате защо е необходимо това. Или че така събираните средства за ремонт и обновление доникъде няма да свършат работа за сградата в режим "ет. собственост", просто защото ремонтите откъдето и да ги погледнете не могат да се решават със стотинки.

Повтарям, че не съм юристка, а просто патя, страдам, като вас от подобно недостатъчно събиране на средства, с което да се формира същия фонд. При такова нежелание за по-висока вноска може да се предположи и че желанието за внасянето на фонда в банка също няма да се посрещне с разбиране...Отделно невкарването на фонда в банка може да доведе и до нежелани произволни злоупотреби, особено ако касиерката е жена със съмнителна ментална адекватност...