Страница 1 от 1

Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2013, 10:05
от adangelov
Имам проблем с възрастно семейство под мен. Направих си ремонт на банята и от тогава почнаха проблемите, Няколко месеца след ремонта комшията идва и казва... "тече ми от сифона ви". За да нямам проблеми като нов в блока викам майстори и се оказа, че проблема си е в негова тръба (аз дори косвено нямам вина за нея). Е понеже майстора е вече дошъл, последния направи ремонт на тръбата за което аз заплатих. Наскоро комшията отново идва... "тече ми от вашата баня...." Отново на добра воля аз викам майстори, този път проблема се оказа от моя тръба. Майстора разкърти доста от банята (която ремонтирах преди време) и замени тръбата. Така с теча се приключи. Понеже е зима и няма как да изсъхнат стените толкова бързо комшията идва още десетина пъти да пита какво става... Пусках го да види ремонта обясних му, че е оправен теча.. На добра воля слизах да му помагам да мести мебели да сваля тапети и какво ли не още.

Днес получих писмо от общината, че срещу мен е подадена жалба от долният етаж. (за теч в банята, който реално е отстранен преди време и комшията знае за това).

Явно с добро няма да се разберем с тези хора... или те искат пари от мен ... или пак да им направя ремонт... или не знам какво ... Имам ли право да подам жалба за тормоз или .. за нещо подобно

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2013, 10:45
от argentata
Съжалявам,че не сте над моя апартамент и че не съм към Вашия район-Община.
6 години сама оправям течовете от тези над мен и чакам години,да си ги отстранят,за да си ремонтирам жилището.И все изникват нови и нови...
Те са си направили водопроводната и канализационната мрежа в плочата разделяща двата апартамента,а район Средец - СО поставя проблема в категория"Външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки".
Така се "спазват" законите в район Средец-СО ! :(

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2013, 10:49
от borovinka
Има ли смисъл да ви питам, така - на добра воля, като оправяхте тръбата в апартамента на комшията (и впоследствие във вашия апартамент) и като плащахте вие на майстора... някакви писмени документи от извършеното плащане да пазите? Разписка от майстора кой апартамент е поправял и т.н.? А ако нямате, има ли начин да се снабдите с такива? (Щом майсторът е ваш човек??)
Не че нещо, но ако стигнете до дело ще ви трябват свидетелски показания и писмени доказателства.
Пазете всичко, което сте плащали и за вашият, и за комшийският ремонт.

Важно: Някакви преустройства по банята си правил ли сте и съществувал ли е течът преди да направите вие ремонт?

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2013, 11:47
от adangelov
borovinka написа:Има ли смисъл да ви питам, така - на добра воля, като оправяхте тръбата в апартамента на комшията (и впоследствие във вашия апартамент) и като плащахте вие на майстора... някакви писмени документи от извършеното плащане да пазите? Разписка от майстора кой апартамент е поправял и т.н.? А ако нямате, има ли начин да се снабдите с такива? (Щом майсторът е ваш човек??)
Не че нещо, но ако стигнете до дело ще ви трябват свидетелски показания и писмени доказателства.
Пазете всичко, което сте плащали и за вашият, и за комшийският ремонт.

Важно: Някакви преустройства по банята си правил ли сте и съществувал ли е течът преди да направите вие ремонт?

Подменени са старите тръби с нови ПВЦ и е премахната вана която заемаше половината баня... Първия теч си го е имало и преди но поради факта че в моя апартамент не са живели хора с години не е бил толкова активен. Втория теч си признавам че е от нова тръба но го отстраних и сега всичко е ок...
Относно майстора... не нямам никакви писмени документи...

В бъдеще мисля да променя местата на кухнята и детската за целта от бяната е взето захранване за вода ... Нищо друго не е променяно и няма и да бъде променяно (освен местата на мебелите). До колкото прочетох по закон не трябва да уведомявам (искам разрешение) от общината за промяна предназначението на стайте. А и аз няма да събарям/променям места на стени панели и т.н.

Докато писах днес това питане комшията пак цъфна да ми каже за жалбата да не би да не съм си видял писмото и намекна цитирам "НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛЯ ДА СИ НАПРАВИТЕ КУХНЯТА".
Тези хора вече не знам какво искат....

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 16:16
от adangelov
хммм а да попитам имам ли право да сменя предназначението на стайте без да искам разрешение от Общианата.

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 19:53
от hariman
Ами не можеш да местиш мокро помещение, каквото е кухнята, а ако го направиш то някой активен съсед, който има време да виси в общината може да ти създаде много главоболия.

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2013, 18:19
от borovinka
+1 за hairman.

Освен това за смяна на предназначение на помещения, в които ще се налага реконструкция на съществуващи ел. или ВиК връзки (в случая спалнята-кухня или банята-кухня) ще ти трябва и становище от архитект дали може да стане. Важно е и дали ще буташ някакви стени. В тази насока тук има доста специалисти, отвори в съответната тема "Строителство" и можеш да се запознаеш подробно.
Освен това "одобрение от Общината" определено ще ти трябва за всякакви реконструкции, които засягат външния вид на сградата (остъкляване или зазиждане на балкони, прозорци и т.н.).

Re: Проблем с нагли комшии

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2013, 23:03
от vdggbg
hariman написа:Ами не можеш да местиш мокро помещение, каквото е кухнята, а ако го направиш то някой активен съсед, който има време да виси в общината може да ти създаде много главоболия.

В закона понятие "мокро помещение" не съществува - има понятие "санитарно помещение", но кухнята не е такова per argumentum a contrario в самия текст на нормата - там пише, че "санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват". Така че - можете да си сложите кухнята където си искате. Другото са технически подробности.