Страница 1 от 1

Мазе и кабелни оператори

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2013, 18:27
от tanasds
Здравейте! Моля за съвет. Чудя се има ли закон който ме задължава да им давам достъп до мазето и съответно да си прекарват кабелите през него. Голяма работа не пречат ще каже всеки. Мен кабелите не ме бъркат. Но ме е яд че са нагли и безцеремонни. Едните не ме намерили. Счупили катинара после сложили нов и дали ключа на домоуправителя. Всички дупчат с перфораторите а едната от стените е бетон 50см и много прах покрива всичко и естествено аз трябва да чистя после. Има ли начин да им откажа достъп ? Мазето е в плана към апартамента ми.

Re: Мазе и кабелни оператори

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 06:11
от TheOldMan
Естествено че имате право да им откажете, както и че те нямат никакво право дори да визат във вашия имот без ваше разрешение, камо ли да поставят там някакви съоръжения.
Ами ако утре решат, че хола ви е най-удобното място за прокарване на кабели, пак ли ще постъпят така? Ще изкъртят вратата и ще опънат кабелите?
A домоуправителя ви... чеп за зеле не става от него. Нали това му е едно от задълженията - ДомоУправител, демек управлява дома. Как така ще разрешава (или поне се е съгласил с извършеното) някой да влиза из мазетата и да дупчи?
Ако бях на ваше място, макар и с риск да се изпокарам малко със съседите и никога да нямам интернет и кабелна у дома си... просто бих резнал всичките кабели. После бих изчакал техниците да дойдат и бих им обяснил, че ако прекрачат границите на имота ще се възпозлвате от инструмента на "незибежна отбрана", предвиден в закона. Има явна предпоставка за това - организирана група хора в сговор имат ясно намерение да извършат противозаконно нахлуване в частната ви собственост чрез взлом. Е, няма да ги стреляте, всъщност просто ще извикате полицията... без да й обяснявате кой е в мазето ви. Просто се обаждате на 112, обяснявате че сте отивали да си вземете 2 буркана туршия, и сте забелязали лица влизащи в мазето ви. Те да се оправят там...

Re: Мазе и кабелни оператори

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2013, 05:59
от dream1984
Незнам какво да кажа дори. До човека отворил темата, не мога да повярвам, че дори пускате такава тема. Шокиращо е българина колко боязлив е станал и какви неща позволява, че дори се пита дали е законно или не.
Ще ти дам пример. Откакто съм домоуправител вече 2 години се каня да срежа всички кабели на кабеларки и интернет за да ги накарам да започнат да си плащат за това че кабелите им минават през блока и изкарват пари от това нещо, както и факта, че харчат от нашия ток за рутерите си и разпределителните кутии.
Та с няколко думи - режи кабелите, кажи на домоуправителя, че следващия път, когато дойдат ше им скъсаш главите ако ти пипнат мазето и така.
Още един пример ще дам. Тея са толкова безочливи, че копаят където си искат което е ПРОТИВОЗАКОННО. При една от "акциите" им започнаха да копаят пред блока някакви прости кабелари, обадих се в инспектората, дойдоха и им съставиха акт за 2000лв. След това дойдоха да ми се молят да им подпиша, че съм им разрешил да копаят. Направих го с няколко условия и да ви кажа от тогава нямам никакви проблеми с това, а преди това копаеха през 1-2 месеца.... :) :twisted: