Страница 1 от 1

Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 15:28
от penapa
Значи блока ни се състои от 24 апартамента от тях 17 са съгласни да се прави ремонт на покрива а другите 7 не са по какъв начин може да вземем от тях пари. По съдебен път ли. Парите за всеки апартамент са изчислени по квадратурата на апартаментите. Моля за съвет .

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 15:48
от TheOldMan
Задайте си въпроса "Аз ако не искам да дам пари, как могат да ме накарат да го направя?" и мисля че до голяма степен ще стигнете до отговора.
Как си представяте някои ваши съседи да ви вземат пари, които смятате че не дължите?

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 16:01
от penapa
аз питам дали по съдебен път може да стане и какво трябва да се направи за образуване на съдебен иск

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 16:12
от TheOldMan
Може, всичко може в нашата държава.
Правите си общо събрание на което с мнозинство (вижте в ЗУЕС колко % е необходимото мнзинство за такъв вид дейност) се гласува да се извърши ремонт на покрива. Събирате оферти, определяте необходимата сума, гласувате да се сключи договор с дадената фирма да извършване на тази услуга. После правите разбивка на вноските за всеки имот в сградата. Който дал - дал. Който не е дал - с протоколите от събранията и с ведомостите за събраните суми при адвокат, който да ви обясни какви да са по-нататъшните стъпки.
А стъпките минават през съд, така че без адвокат няма да се справите.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 16:24
от penapa
ние вече направихме събрание и решихме коя е фирмата по колко се пада на апартамент значи сега трябва са си намерим адвокат

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 19:16
от dobromirkd
Пиши ми на този e-mail: заличен имейл и ще ти кажа какво следва да направиш :idea:

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 01:09
от pilmal
Пиши ми на този e-mail: dobromir.k.d@abv.bg и ще ти кажа какво следва да направиш :idea:

Защо не пишеш тук :?: Сподели твоята ИДЕЯ. На много хора ще им е интересно.До питащия:
Според случая, ще са ви необходими или 67% или 75% или се счита за неотложен ремонт, в зависимост от това каква е причината за ремонта на покрива.
Свикването на събранието трябва да е юридически издържано. Тук трябва много да се пише.
Разпределението на вноските не е според квадратурата на апартаментите, а според % на ИЧ. Има разлика в крайната вноска, не голяма - но колкото да падне в съда- става.
Като гледам от 24апартамента, 7 не са съгласни. С какъв кворум е прието това решение. Може и да нямате...
Всеки глас е равен на толкова, колкото са процентите на идеалните му части, описани в НА.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2013, 10:41
от fragend
Отговорите на "TheOldMan" и "pilmal" общо отговарят на въпроса Ви. В нашия случай направихме точно така, като изчислихме сумите на база на площите на жилищата в ЕС. Събранието ни имаше необходимия кворум за належащ ремонт (по-високия процент); спазихме и писменото поканване на всеки член на ЕС според иструкциите на ЗУЕС. Не пожела да плати един от членовете, дори агитираше и останалите да не плащат. Заведохме дело по прехвалената "бърза процедура". Приложихме всички документи. Съдът обаче уважи жалбата на ответника в която беше написал, че инициатора за събранието, който с таванското си жилище е и директно потърпевш, бил манипулирал/заблудил членовете на ЕС за необходимостта от ремонта и за тяхна сметка си направил подобрение на изолацията на жилището (сградата няма междинен таван); фирмата не изпълнила ремонта с уточнените в договора материали; както и единствено уместната забележка, че изчислението било направено не според ЗУЕС и в негов ущърб (междувременно преизчислихме дяловете според ЗУЕС и се оказа, че ответникът трябва да плати дори 30 лв повече :-)) Независимо, че горните забележки бяха напълно безпочвени, и че е малко вероятно инициаторът на ремонта да подведе съседите си, още повече, че двама от тях са професионални строители, видяха офертите и не възразиха на предложеното изпълнение, а не предприеха те ремонта, защото цената им била по-висока от въпросната оферта, съдът даде ухо на ответника и ни разиграва с доказване на очевидни неща чрез свидетели. Делото ни се точи вече три години. Описвам това, за да ви предупредя, че и да се "подковете" с всичките необходими документи, не е изключено да почакате докато си получите парите от нежелаещите да участват в ремонта...

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2013, 14:56
от sisi19
Погледни чл. 49 ал.3 от ЗУЕС.
Аз също се боря с това в момента.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2013, 17:34
от georgiev_sfbg
penapa написа:Значи блока ни се състои от 24 апартамента от тях 17 са съгласни да се прави ремонт на покрива а другите 7 не са по какъв начин може да вземем от тях пари. По съдебен път ли. Парите за всеки апартамент са изчислени по квадратурата на апартаментите. Моля за съвет .

ЗУЕС - Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от оповестяването им по реда на чл. 16, ал. 7.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато собственик, ползвател или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2014, 10:00
от ceci92
Здравейте!Аз имам същия проблем като господина.С тази разлика,че при нас никой не се сеща да направи събрание откакто сме купили апартамента изминаха 5 месеца,но събрание така и не направиха и на касиерката и домоуправителя им е известно за проблемите с покрива,но никой не взима мерки!По какъв начин да процедирам след като никой не се интересува...На мен вече ми става неудобно да питам постоянно,кога ще направят събрание!

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2014, 12:59
от lakavitsa
Тук вече следва да потърсите вината и във районната / кметска администрация която има свои задължения по зуес, но други са им интересите. И не само сега. Остава да проправите пъртина Вие, ако не се спазва /стриктно/ЗУЕС...Интересно, но по-горе не се споменава за процентно представени в общите части отделни апартаменти и/или техните собственици.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2014, 17:49
от lakavitsa
Вижте и това по-долу!!! Повечето от етажните собственици отбягват този чл.50 (2), Разбира се, повечето нямат парите за да го подминат, набързо да съберат парите за необх. ремонти и затова законодателят е предвидил набирането на тези средства. Естествено е това да става под засилен контрол, защото погледите към набирането чрез ежемесечните вноски в държава където към съдебната система има толкова много подозрения не винаги са добронамерени. Това е моето скромно мнение не на юрист, а на дългогодишен член(уващ) на/в Упр. съвет на ет. собственост.

Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2014, 20:20
от dikobraz
Честито за имота, дано сте случили на съседи.
Относно
ceci92 написа:... изминаха 5 месеца,но събрание така и не направиха


Не бързайте, освен ако не тече при вас.

Аз чакам вече 7 година да се свика събрание и да се даде отчет за парите и сметките

Re: Проблем със сбиране на пари за ремонт на покрив

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2014, 20:24
от dikobraz
lakavitsa написа:Повечето от етажните собственици отбягват този чл.50 (2)

Естествено е това да става под засилен контрол, защото погледите към набирането чрез ежемесечните вноски в държава където към съдебната система има толкова много подозрения не винаги са добронамерени.


Както винаги, съгласен с написаното от Лакавица.

Някои си мислят, че това е безлихвен и безотчетен кредит, паднал им се от тотото