Страница 1 от 1

спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 19:31
от renydymytrova
Здравейте. Имам нужда от съвет. В нашата кооперация от години се плащат високи сметки за ток на общите части, т.е. ток стълби. Най-вероятно някой краде, но се оказа твърде трудно, да не кажа невъзможно, да бъде разкрит крадецът. От няколко дни нашата домоуправителка е решила да спира тока през деня на стълбището от ел.таблото. Обяснението е – да се намалят високите сметки. Аз категорично не съм съгласна, а на протеста ми ми се отговори едва ли не да си гледам работата. Дори и през деня стълбищния коридор към моя апартамент е тъмен, имам деца, които ги е страх, да не говорим, че нямаме звънци. Обстановката е като през Средновековието. Въпросът ми е как да противодействам на това незаконосъобразно решение, пък било то взето и от ОС с мнозинство, каквото сега не е. Не може да няма начин да се спре този акт или следващи подобни които ме лишават от потребление на ел.енергия през определена част от денонощието, като аз си плащам цялата такса и имам нужда от ток през деня, а не през нощта. Благодаря.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 19:56
от pilmal
Щом няма решение на ОС, значи не е много правилно. Опитайте се 1во да разговаряте. Обяснете й че това ви създава пречки и така мирно и кротко. Ако имате ПВР това е добре. Там някъде трябва да има нещо, за което да се хванете и да обясните, че не може така . Жалба в Общинската администрация, ще свърши работа.
Имайте предвид и това,че със сигурност жената не го прави защото го е сънувала. За доброто на всички е. Направете си и сметка за едно "цък" на крушките, колко стотинки Ви отиват. Може и никой да не краде.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 20:26
от renydymytrova
Благодаря за мнението, Pilmal. Вие преценете дали се краде щом лятото сметките са от по 10-15 лева, а сега зимата - по 60-70. Дори и да не се краде решение би били енергоспестяващи крушки, а не режим на тока! Нали разбирате идеята ми, че е немислимо по какъвто и да било повод да бъдем лишавани от електричество. Дори и денем има помещения, които се нуждаят от светлина. В допълнение считам, че Общинската администрация ще ми отговори, че това е частно-граждански въпрос и ще ме прати в съда. А на мене ми се ще да прочета мнения и идеи за приложими закони и конкретни състави на членове.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 20:38
от pilmal
Ако има нарушение на ПВР, кмета може да наложи глоба на нарушителя.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 20:55
от renydymytrova
Не е там отговора...

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:18
от TheOldMan
А вас не ви ли дразни това, че някой краде по 50 лева месечно от всички? Предпочитате да плащате сметките на някой-си дет си мисли че живее в блок с олигофрени и може да ви бърка в джоба цяла зима?
60 лева са ужасно голяма консумация - аз плащам по-малко за ток в къщи, а имам пералня, печка, миялна, телевизори, компютри, в момента се ползва и печка-духалка вечер... 60 лева са около 600 киловатчаса, по 20 квтчаса дневно - 10 часа дневно за 50 крушки по 40 вата...

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 23:09
от pilmal
TheOldMan написа:А вас не ви ли дразни това, че някой краде по 50 лева месечно от всички? Предпочитате да плащате сметките на някой-си дет си мисли че живее в блок с олигофрени и може да ви бърка в джоба цяла зима?
60 лева са ужасно голяма консумация - аз плащам по-малко за ток в къщи, а имам пералня, печка, миялна, телевизори, компютри, в момента се ползва и печка-духалка вечер... 60 лева са около 600 киловатчаса, по 20 квтчаса дневно - 10 часа дневно за 50 крушки по 40 вата...

Ама тя жената е плащач. Ко й пука на нея за другите дет едва връзват двата края. Вместо да се опитат да намерят виновника, защото не е чак невъзможно
Не е там отговора...Изкарайте си осветително тяло с датчик за движение от вас в общия коридор с разрешение на ОС и си светкайте.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 23:13
от renydymytrova
Разбира се,че това е огромен проблем, с който явно Вие не сте се сблъсквали. Нека Ви кажа - идваха от няколко фирми и всички казват едно и също: за да се хване кой краде, трябва да се проследи цялата инсталация, което отнема време /да не говорим, че искат по 50-100 лева за посещение/, за което крадецът, естествено ще се разкачи от мястото, от където черпи ток, а за да се хване кражбата, трябва да е по време на извършването и. Та така... Ужас и безумие!!! Между другото професионалисти твърдят, че не може да се краде от стълбищния автомат или ако се тегли ток от там, то ще е само за времето, през което е захранено стълбищното осветление от автомата/нали след като сме го включили, то се изключва след време/. Предложиха ни да изключим директно от таблото закранването на останалите кръгове от общите части - мазе и таван. Там захранването е постоянно и е по-възможно оттам да се черпи ток. Лично аз предложих този вариант на ОС, но те не го приеха. И сега хем нямаме ток през деня, хем плащаме на продължаващите кражби. Няма да оспорвам твърдението Ви за "олигофрените" тук :( Съжалявам! Това е положението при нас...Вие ако можете - помагайте с мнения и предложения... :?:

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 23:19
от pilmal
Относно ЛС за да получите отговор, би трябвало да ги включите :!:

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 23:25
от pilmal
Сблъсквали сме се! И там протата, които са идвали не Ви ли сложиха една джаджа (не съм спец по ел). Пресмята се приблизително колко вата ток харчат крушките Ви и се слага това, като не допуска по-висока консумация.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 23:45
от renydymytrova
Pilmal, не бъдете излишно саркастичен. Не знаете нищо за мен и финансите ми и квалификациите ви са неуместни!!! По даден казус обикновено има значително повече обстоятелства, от колкото може да се обясни тук, а и аз не желаех да навлизам в подробности. Изказванията Ви отговарят отрицателно вместо Вас лично на въпроса ми дали сте юрист. А аз като дипломиран и правоспособен такъв търсех повече различни и интересни мнения по определен конкретен казус - спирането на тока за част от денонощието в дадена кооперация. Трябва да призная, обаче, че явно съм сгрешила да си въобразя,че ще го намеря тук. Извинявам се на колегите, които нямат мисленето и речника Ви. Заради такива като Вас не обичам форумите....На професионалистите мястото им е в канторите и съда...

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 12:02
от TheOldMan
Откъм юридическата страна на въпроса: Стълбището е обща част и като такава е "под разпореждане" на Общото събрание на ЕС. Недоволните от решението свиквате общо събрание, сваляте "диктатора" и назначавате друг, който да не ви спира тока. Ако не можете да съберете толкова хора че да имате кворум на общото събрание значи... другите живущи този начин ги устройва, а живеем в демократично общество където мнозинството решава какво да бъде и какво не.
Това е. Никой държавен орган няма да седне да се занимава с това, че вие като съседи не можете да се разберете дали да ви свети стълбището или не.
Откъм техническата част: В по-старите кооперации през ключовете за осветление минаваше фазата, а нулата беше постоянно свързана. След това проектантите се усетиха, че много хора крадатток взимайки фаза от ключа за включване на стълбищното осветление, който се намира вътре в апартамента, и вече през ключвете мнинава нула.
Един електротехник може за 5 минути да обърне фазата и нулата в таблото и така крадеца ще е принуден отново да се рови в инсталацията за да се хване за другия проводник, ако краде от стълбищното осветление. Ако краде от ключа смяната на фазата и нулата ще го остави безпомощен, с ток за крадене само докато свети осветлението.
Ако краде от тавана и мазетата... там поне достъпа е значително по-лесен и безпроблемен. За 300-те лева дето ще платите само тая година от кражби ще ви издърпат съвсем нова открита ел. инсталация която ще е съвсем видима и ще е пределно ясно дали някой се закача за нея.
Разкачете стълбищното осветление от това на мазетата и таваните. Модифицирайте предпазителите така, че да изгарят при ток по-голям от 1-2 ампера. 2 ампера са достатъчни да захранят около 400 вата (10 тина крушки), но недостатъчни за захранване на ел. отоплителна печка, което е главната причина някой да краде ток - за да се топли на аванта. Да, 1 месец ще сменяте предпазители всеки ден, но крадеца ще се откаже.
Но за всичко това трябва да имате съмишленици. Ако съседите ви не са активни и са съгласни да плащата сметките за ток на "гявола"... ами... ще ги плащате и вие. Или ще се придвижвате на тъмно.
Варианта с изкарване на външна лампа от вашето захранване също не е лош. Вие ще си плащате на вас да ви е светло, а другите ... да се оправят както искат.

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 12:22
от renydymytrova
Благодаря, TheOldMan. В мнението Ви има доста интересни моменти, особено в техническите разяснения, от които да се възползваме. Чака ни борба, то е ясно. Дано да е и лесно :P

Re: спиране на стълбищно осветление

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2013, 15:50
от georgiev_sfbg
renydymytrova написа:Здравейте. Имам нужда от съвет. В нашата кооперация от години се плащат високи сметки за ток на общите части, т.е. ток стълби. Най-вероятно някой краде, но се оказа твърде трудно, да не кажа невъзможно, да бъде разкрит крадецът. От няколко дни нашата домоуправителка е решила да спира тока през деня на стълбището от ел.таблото. Обяснението е – да се намалят високите сметки. Аз категорично не съм съгласна, а на протеста ми ми се отговори едва ли не да си гледам работата. Дори и през деня стълбищния коридор към моя апартамент е тъмен, имам деца, които ги е страх, да не говорим, че нямаме звънци. Обстановката е като през Средновековието. Въпросът ми е как да противодействам на това незаконосъобразно решение, пък било то взето и от ОС с мнозинство, каквото сега не е. Не може да няма начин да се спре този акт или следващи подобни които ме лишават от потребление на ел.енергия през определена част от денонощието, като аз си плащам цялата такса и имам нужда от ток през деня, а не през нощта. Благодаря.


ЗУЕС - Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.

ЗУЕС - Чл. 43. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразен акт на управителния съвет (управителя).
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от оповестяването по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(4) Съдът оставя в сила или отменя акта на управителния съвет (управителя).
(5) Решението на съда е окончателно.