начало

Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър

Въпроси за изгонване, мнозинство, избор на изпълнител

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпроси за изгонване, мнозинство, избор на изпълнител

Мнениеот hakama » 03 Яну 2013, 22:34

Привет,

Имаме проблеми с входа, за пореден път са измислили нещо ново и ни искат пари естествено. Не съм съгласен и с месечната такса, за непредвидени разходи, предпочитам да се заплаща накуп при възникването на проблема?!

Някак изведнъж се започнаха доста ремонти да се правят и май все един "поръчва музиката", т.е. изпълнителя - как трябва да става избирането на изпълнителя? Мога ли да изискам договора с разходите по ремонта, за да сравня някои числа с независима фирма?

Това също ме притесни и не ми стана ясно?!

Приемане на решения от общото събрание
Чл. 17.
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
2. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за изваждане от сградата на собственик или ползвател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части, оставащи след приспадане на идеалните части на собственика или ползвателя; собственикът или ползвателят, за когото се отнася решението, не участва в гласуването; за изваждането от сградата на обитател решението се взема с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части;
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Какъв е този срок от 3години?! :roll:

Трябва ли да имат основателна причина за изгонване? :shock:

Също не разбрах - за престоящи ремонти, подобрения във входа - само на общо събрание ли могат да се гласуват - с мнозинство?

За кворума ми стана ясно, но ако присъстват 15 представителя - колко души са нужни за мнозинство при гласуване? Задължително ли е обявяването на часа и датата на събранието на таблото?

Благодаря
hakama
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2013, 22:23

Re: Въпроси за изгонване, мнозинство, избор на изпълнител

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2013, 00:12

Решение за харчове от касата на ЕС се взимат от общото събрание. Ако има решение на ОС, значи... или повечето живущи са съгласни с тези разходи, или не ги интересува и не са дошли на събранието. Явно противниците са малцинство, така че ... или събирайте съмишленици, или се примирявате.
Можете да се запознаете с офертите и да си правите каквито искате справки, но ако ОС е одобрило офертата... няма голяма полза.
По чл. 17 - могат да изгонят собственик (което практически не виждам как ще стане, но това е друг въпрос), но не доживот, а само да го "пратят в изгнание" за срок не по-голям от 3 години. След "изтърпяване на наказанието" човечеца може пак да се върне и никой вече не може да го пипне (аз поне така го тълкувам). Малко офтопик, но ако съкооператорите на мен ми спретнат такава постановка, аз като собственик ще дам имота си под наем на ... монголски сутеньор, който осигурява козички за сексуални забавления, или на аматьорска група, свиреща дет метъл (с възможно най-големите усилватели и говорители), или ... абе все ще измисля нещо :)
За почти всички решения на ОС се изисква "просто мнозинство", демек половината от присъстващите, дори ако те са само 3-ма. Обявява се дата и час (с обява на таблото), ако в дадения час няма 50% от собствениците, събранието се отлага за 1 час. Ако пак няма кворум, се отлага за другия ден и там вече колкото и човека да има - събранието е легитимно. Май така беше, но си го пише в ЗУЕС подробно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1610
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Въпроси за изгонване, мнозинство, избор на изпълнител

Мнениеот hakama » 05 Яну 2013, 21:51

TheOldMan написа:По чл. 17 - могат да изгонят собственик (което практически не виждам как ще стане, но това е друг въпрос), но не доживот, а само да го "пратят в изгнание" за срок не по-голям от 3 години. След "изтърпяване на наказанието" човечеца може пак да се върне и никой вече не може да го пипне (аз поне така го тълкувам).


А какво става ако си под наем (към Общината)? :shock:

На практика - могат ли да те изгонят?
hakama
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2013, 22:23


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron