начало

Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски

пожар от неизправен комин - кой плаща

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


пожар от неизправен комин - кой плаща

Мнениеот im4o_im4o » 15 Ное 2012, 13:59

Здравейте!
В жилищна кооперация попадаща под режима на ЗУЕС, на първия етаж човек си пали печката. От комина по който минава дима, в частта му минаваща през таванска стая /която е собственост на лице различно от запалилия печката/, се е получил някаква авария /разместили се тухли и изпадала замазка от неподдържане/ и от там излизат изгорели газове и става пожар и изгаря покрива.

Въпросът ми е :
1. Човекът от първия етаж запалил печката виновен ли е, респективно дължи ли заплащане на всички вреди от пожара?
или
2. Всички живущи трябва да си поделят разходита за ремонта, тъй като няма виновни?
im4o_im4o
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 16 Яну 2012, 21:52

Re: пожар от неизправен комин - кой плаща

Мнениеот TheOldMan » 15 Ное 2012, 14:26

Комина, както и всички други инсталации са общи за цялата сграда. Обща грижа е те да са в изправност и да не предизвикват аварии.
Не виждам как може да се вмени вина на човека от партера, който е ползвал комина по предназначение. По-скоро би трябвало да се търси вина в собственика на тавана, защото не се е погрижил като добър стопанин за обща част, преминаваща през неговия имот. Ако в моя апартамент протече вертикалния щранг за водата и наводня съседите отдолу кой ще е виновен?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1621
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron