начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

липси в касата на етажна собственост

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


липси в касата на етажна собственост

Мнениеот wad5sf » 23 Авг 2012, 10:11

Здравейте,

една от първите ми задачи като нов Председател на УС на Етажна собственост бе да организирам и участвам в ревизия на касата на ЕС. Проведената такава установи сериозна липса, за което бе съставен констативен протокол. Освен присвояване на пари от касата, касиера не е внасял и индивидуалната месечна вноска за последните 3 години. Това също е отразено в протокола на ревизията. Общото събрание прие предложенията на контролната комисия да не освобождава от отговорност касиера и да се стартират административни мерки. Председателя на УС също така бе упълномощен като първа крачка да покани и договори план за доброволно разсрочено възстановяване на липсващите парични средства. Тези решения са взети с 54% присъствие на собствениците (отговаря и на идеалните части).
Въпросите ми са:
1. Описаните документи (констативен протокол от ревизия, Протокол за проведено Общо събрание) достатъчни ли са за предприемане на административни мерки, а именно подаване заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл.410, ал.1, т.1 от Гражданския процесуален кодекс? Това ли е правилната мярка?
2. Решенията на Общото събрание с упоменатия кворум легитимни ли са?
3. Какво трябва да предприема, в случай че не е така?
4. Какво трябва да съдържа поканата за доброволно плащане на дължимите суми? На кои закони и членове да се позова? Къде мога да намеря примерна такава?

Предварително благодаря за оказано съдействие
wad5sf
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Авг 2012, 11:43

Re: липси в касата на етажна собственост

Мнениеот trando58 » 25 Авг 2012, 00:51

Мога да изкажа само лично мнение,на базата на дългогодишният опит който имам. Не е нужно да го приемете,Вие си решете.
Първо за да се получи голяма липса в касата ви,значи ,че имате и по-големи приходи.Би било добре да си разкриете сметка в някоя банка(както препоръчва закона)на името на Управителят в ЕС,до която да имат достъп само той и евентуално още някой втори,за контрол,а касиера да съхранява само сумите необходими за месечните разходи за поддръжка.
По принцип констативният протокол и протоколът от общото събрание са достатъчни да поискате от районният съдия изпълнителен лист.По новата процедура става бързо ,за дни.Бих Ви препоръчал да направите следното: Отидете при най-близкият нотариус и въз основа на приетото решение в протоколът от ОС,изпратете НОТАРИАЛНА ПОКАНА до касиера за доброволно изпълнение на решението на ОС.Това ще Ви е в + пред съдията.Сложете примерно някакъв срок от един месец и ако не се възползва следвайте процедурата по чл.410
Друг е въпросът,чко искате да дадете шанс на човека да погаси задължението си разсрочено.Седнете на масата,разберете се подпишете едно споразумение и го ЗАВЕРЕТЕ ПРИ НОТАРИУСА.
Кворумът ви е достатъчен и нещата са на ваша страна.Ако човекът е умен,ще се разберете,иначе има да плаща разноски такси ,лихви докато е жив(образно казано)Успех.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron