начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Помощ – тотално невежество

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Помощ – тотално невежество

Мнениеот mystaka » 28 Юни 2012, 12:48

Историята, която ще ви разкажа се случва в краен софийски квартал в панелен блок и на всеки етаж има по един 1;2;3-стаен апартамент-всички са собственици.
В началото на годината на Общо събрание(ОС) е избран един управител и един касиер.
Взето е решение (не присъствах) за двойно увеличение на ежемесечните вноски (на всеки обитател)– за натрупване на сума за предстоящи ремонти (старата вноска стигаше за месечната поддръжка).
Решението е в разрез с ЗУЕС – чл.48(3), но сумата не бе сериозна и започнах да си я плащам.
След земетресението падна част от мазилката на коридора и се появиха леки пукнатини.
Взето е решение (не присъствах) на ОС да се изкърпи и боядиса целия коридор (това не е правено никога – 25г. от пускането на блока).
За целта е определена еднократна сума еднаква за всички апартаменти.
И тук чашата на търпението ми преля – живея в 1-ст. апартамент – на половината площ на 3-ст. на управителя и да плащаме равни суми.
На ОС поставих въпроса за преразглеждане на решението за ежемесечните вноски – да се разделят на вноска за поддръжка (на всеки обитател) и вноска – ремонти ( на апартамент, съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата) и сумата за ремонта на коридора да е съобразена с този принцип,а не еднаква за всички апартаменти.
За мое голямо учудване голяма част от присъстващите не бяха запознати със ЗУЕС и реагираха неадекватно на моето предложение.Някои знаеха но си траяха (предимно от 3-ст. заедно с управителя понеже не им изнася да плащат повече от другите).
Нещо повече – управителя публично ме запита дали ще плащам сумите определени на ОС ,понеже имало и глоба до 100 лв. при неплащане, а и можело да се пусне иск срещу „собственик, ползвател или обитател, който не изпълнява решение на общото събрание или задълженията си по този закон”-чл.23(4) ЗУЕС.
Никой не се изказа в моя подкрепа и решение за промяна не бе взето.
Как мога да защитя себе си и тези, които трябва да плащат повече от необходимото според ЗУЕС ?
Да оставим засега въпроса за кворума, протоколите и тяхното оповестяване – ако се разровя много вероятно е и там да излезе беззаконие.
Какви възможности според мен има:
- с решение на ОС да се освободи управителя – много трудно ако нямаш поне 50 % съмишленици (в този случай над 63% показва калкулатора).
- Отмяна на решение на общото събрание по съдебен път–чл.40 ЗУЕС - но е пропуснат 30-дневния срок (за подаване на молба пред районния съд) от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.(+7 дни за изготвянето му) - понеже не е извършено такова оповестяване. Освен това дори и навреме да бе подадена молбата – до окончателното произнасяне на съда минава минимум 1.5 г., което не спира изпълнението на решението на ОС т.е. плащаш ремонта и ако съда отмени решението на ОС няма процедура да ти се върнат надвзетите суми.
- За утеха може да поискаш административно наказание на управителя – глоба от 300 до 1000 лв. – чл.56(1) ЗУЕС, НО КОЙ ДА СЪСТАВИ констативния протокол при липса на контролен съвет и контрольор(изборът им не е задължителен – чл.11(1)т.15 ЗУЕС).
Ако аз го съставя + двама собственици смятате ли , че общинската или районната администрация ще го уважи ?
- И накрая понеже съм много зает и нямам време да задвижа тези въпроси (често пътувам в страната) а и не искам да съм в конфликт с останалите - с несъгласие си плащам и ми иде да извикам
– ГРАЖДАНИ НА СЕЛО РАЖДАНИ – ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА !!!
mystaka
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 28 Юни 2012, 12:26

Re: Помощ – тотално невежество

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 12:39

липсва контрол от органите на местното самоуправление относно събирането на вноскита за ремонт и обновление съгл. ЗУЕС да става според дяловото процентно отношение на всеки собственик спрямо общите части. И това е почти повсеместно, особено в провинцията. По е тъжно, че в кметските администрации и районните такива почти си нямат хабер или не искат да си блъскат главите с това. По им е лесно с еднакви суми, за да не си играе да изчислява касиерът..., а и обикновено когато става дума за някои че ще плащат с 1-2 лв. повече /месечно/ това става огромен проблем...И това е и от невежество. Добре че все пак има събиране на вноски, а на повечето места и това го няма. Да не говорим за обжалване на взето решение от ОС, което се счита за ...ерес...
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Помощ – тотално невежество

Мнениеот colomba » 15 Юли 2012, 20:27

Действайте си по Закона и зарежете управителя и гилдия да се доказват:)Не съм юрист, но аз действах така и почнаха да ме заобикалят за събрания:)

1. Поискайте с препоръчано писмо на основание чл.16 ал.7 ЗУЕС копие от РОС за ремонта за да имате черно на бяло сумата, начина на събиране, подписите и да нямат възможност да ги преправят после.
2. Изчислете си дължимото по ЗУЕС и го пратете на управителя с пощенски запис с вписано основание :" вноска за ремонт РОС/дата ...съгл.чл.48 ал.3 ЗУЕС от Име, адрес, апартамент"
Запазете си тези документи.
colomba
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Мар 2010, 05:30


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron