начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Огрничаване на достъп

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Огрничаване на достъп

Мнениеот oldboy » 11 Мар 2011, 11:50

Много моля за вашето мнение.Законно ли е решение на Общо събрание на Етажните собственици ключа за помещението с електромерите да бъде предоставен само на едно лице и всички други да са лишени от пряк достъп до тях.Т.е -да са в зависимост.Според ЕРД достъпа на всеки абонат до електромера е гарантиран.Хубав ден на всички
oldboy
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 15 Юли 2010, 09:40

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот TheOldMan » 11 Мар 2011, 18:18

oldboy написа:Много моля за вашето мнение.Законно ли е решение на Общо събрание на Етажните собственици ключа за помещението с електромерите да бъде предоставен само на едно лице и всички други да са лишени от пряк достъп до тях.Т.е -да са в зависимост.Според ЕРД достъпа на всеки абонат до електромера е гарантиран.Хубав ден на всички

Това се прави вероятно с цел предотвратяване на манипулацията върху електромерите и предпазване от кражби. Като собственик на имот сте имали право да присъствате на събранието и да разберете причините за това действие. Можело е и да гласувате против, и ако е имало достатъчно собственици които споделят вашето мнение, решението нямаше да се вземе. Явно или по-голяма част от собствениците са решили това да е така. А щом има решение на Общото събрание, действието е законно, тъй като помещението е "обща част" и е в правомощията на ОС да взима решения за разпореждане с тях.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1611
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот oldboy » 11 Мар 2011, 18:33

Благодаря на Старчето.А инспектора си е инспектор все ще издърпа нечий уши.Все пак не съм участвал в събранието тъй като наскоро влязох в жилището и разбрах за порядките.Все пак нали имам право на достъп или не. Явно ще завися от няколко малоумни бабички жертви на тв. внушения
oldboy
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 15 Юли 2010, 09:40

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот oldboy » 14 Мар 2011, 13:09

Ок но и въпроса е в това -да имам правото да го виждам през прозорче и на запечатано табло-това право ми се отнема.За да си видя показанията трябва да звъня на чужда врата и да чакам за ключа от таблото.А много пъти и никой не отваря.Последно имам ли право и аз на достъп /ключ/ за визуален контрол на показанията на електромера ми при запечатаното табло.Просто и ясно.ЕРД гарантира това право а ОС на малограмотни баби от входа го запрещава.Това е казуса
oldboy
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 15 Юли 2010, 09:40

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот TheOldMan » 14 Мар 2011, 13:45

Има си процедура за обжалване решенията на ОС. Тромава, скъпа, но я има. Прегледайте Закона за етажната собственост.
А това, че ЕРД гарантира нещо, което не е в неговите правомощия, си е отделен проблем.
Има вариант и ако чак толкова се интересувате от показанията на електромера си, да помолите ЕРД срещу съответното заплащане да монтират електромер с дистанционно отчитане, и да си правите справките без да имате достъп до таблото.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1611
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот nk7702n » 14 Мар 2011, 14:04

Всеки съсобственик има право на достъп и ползване на общите части, не може едни да се разпорежда и да ограничава ползването от другите. може едно лице да съхранява ключа, но при поискване е длъжно да даде ключа на всеки един. А относно решенията на ОС, вижте дали конкретно по този въпрос не сте изпуснал срока за обжалване - ЗУЕС.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6449
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот oldboy » 14 Мар 2011, 15:44

Блг. на "Старчето",който винаги и без моралистични увертюри се отзовава-да пребъдеш. На nk7702n също. Аз мога и без помоща на ЕРП да си монтирам ел.мер в жилището, но се боя да не загубя себеуважението си. Продължавам да смятам че правото ми е ограничено,защото да звъниш на чужда врата като просяк ....Е друго щеше да е, ако и аз бях стара дама, че да звънна за ключа и да поразтегнем лакардията на тема-че кой е пък тоя вчера дошъл и ще иска и той да има ключ.Ама нейсе-никой не си избира родина и родители, но съседи...... :D
oldboy
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 15 Юли 2010, 09:40

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот toni_sf » 15 Мар 2011, 12:01

Аз не разбирам защо толкова настояваш да имаш достъп до там ,най лесното е на следващото ОС се изяви и поеми всички функции ключа от таблото да е в теб , ключа от абонатната ,но трябва да си си в къщи всеки ден ,че когато се наложи друг да има достъп да му го осигуриш.Иначе тогава ти им спираш достъпа на другите собственици.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот kirile » 15 Мар 2011, 14:50

Недейте да заблуждавате човека ! Той е абсолютно прав ! Нито решение на общото събрание , нито който и да е собственик няма право да ограничи достъпа до общо помещение.
А сега за разлика от другите конкретните ми съвети по въпроса :
Поискайте ключа за общото помещение от този , който го държи и си извадете дубликат , по този начин проблемът ви е решен. Ако откаже да ви го даде , направете искането и отказа в писмен вид с двама свидетели. Писменото искане и отказа да ви се даде този ключ , за да си изкарате дубликат , съответно с подписите на свидетелите , подавате жалба до прокуратурата за самоуправство от страна на лицето , което не ви дава ключа и към жалбата прилагате писменото искане. Прокуратурата ще ви реши проблема със сигурност , че може и да осъди виновника.
kirile
Потребител
 
Мнения: 650
Регистриран на: 12 Мар 2009, 21:03

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот trando58 » 15 Мар 2011, 22:46

В случая се присъединявам към мнението на Кирил.Никой не може да забрани достъп до общи части в ЕС. Вярно е ,че и самите електромери са поставени в различните домове по различен начин.Някои са от едно време "разкрити" с пряк достъп на всеки до тях,други,по по-съвременен начин по обезопасени,но не нарушаващи правата на потребителя. Ще ви дам пример как е при нас.Понеже кооперацията е стара,в началото имаше едно табло което се затваряше с врата с ключалка и всеки имаше(който иска ключ)Но вътре самите електромери си бяха открити и всеки имаше достъп до тях,което по само себе си е опасно както и от опит на собственикът за манипулация в/у електромера,така и от недобросъвестни съседи които имайки карез на някого,му отвъртат бушона и го прибират в джоба си. Преди няколко години(3-4) електроразпределителното дружество премахна всички стари електромери и за своя сметка постави в таблото друго модерно от метал с прозрачни врати за да се виждат всички електромери. Отделно часовник за нощна тарифа и редица от превключватели във вид на предпазни щекери,като всеки от блока има достъп до контрола на своя електромер и може във всеки един момент да си спре централно електрозахранването си(например при ремонт) както и има достъп(визуален до данните на своя електромер. Това е!Чисто ,просто и интелигентно.Всичко друго е от лукавия. :evil:
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот nikiboy » 15 Мар 2011, 23:04

А при електромерите има ли и бушони?
Защото при мен преди време се случи едно късо съединение и освен бушона вкъщи падна и този долу в таблото.
Ако нямам достъп, а "ключаря" е на лозето за няколко дни, какво правим?
Най-лесно е - вземете ключа, и го върнете след час, като през това време сте си направили дубликат.
Не съм адвокат, a любител на правото !
aldivarna@abv.bg
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот oldboy » 19 Мар 2011, 13:44

Благодаря на всички удостоили питането ми с внимание.Най-вече на "кириле" чието мнение за мен е най-ценно.Напълно съвпада и с моето мнение.И "никибой" е абс. прав-там са и два от предпазителите.Хубави пролетни дни на всички :)
oldboy
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 15 Юли 2010, 09:40

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот toni_sf » 20 Мар 2011, 21:43

:D А аз пък може да попитам защо трябва всички общи части да са под ключ ,отворено отвсякъде всеки да има достъп :D за да не му се нарушават човешките права на собственика :D човека си има право даже и да се прикачи да ползва ток от друг електромер ,има право да се изходи в общите части ,те все пак са и негови :D И после питаме защо са такива ОУ на всички монополисти и как да ревем от тях ,като не знаем сами как да се пазим и да не рушим.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Огрничаване на достъп

Мнениеот korifey » 30 Дек 2012, 18:28

Въпреки че темта е стара, иска ми се да разбера дали асансьорите са общи части или не, щото напоследък зачестиха случаите на монтиране на ел. чипове, с които достъпът на част от собствениците до асансьорите се забранява. Това не е ли изнудване и самоуправство? Дори да има неизрядни платци в блока, има си ясно разписана процедура в ЗУЕС за принудително събиране на средствата, а не чрез изнудване и врътки.
korifey
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 22 Яну 2011, 20:43


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron