начало

Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка Съдии от Пловдив пишат на ВСС за управлението на Иван Калибацев. Искат проверка

Ревизия на управителя-касиер след 16 години

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ревизия на управителя-касиер след 16 години

Мнениеот homo_sapiens_sapiens » 08 Май 2021, 01:10

Здравейте!
Не знам, дали има подобен трагикомичен случай, но: през 2005 г. от събранието на етажната собственост на входа е избран управител-касиер, едно лице с месечно възнаграждение 30 лв.
Цели 16 г. то е управлявало без да прави отчети, без да свиква събрания, без ревизии. Имали сме му доверие, а и сме нехаели за общите дела, а пък той не е пропуснал случай да се бие в гърдите, колко много прави за входа...
Няколко ентусиасти обаче решихме, че все пак трябва да се види какво става. Свикахме събрание. Поискахме ревизия, тъй като през 2005 г. е бил избран и контрольор. Той направи една екселска таблица със сумите от приходите и разходите по години, както му ги е подал управителят-касиер, без да уточнява отделните пера. Накрая се оказа, че входът дължи на управителя 1300 лв. и почти през всичките години сме му били длъжници, нещо като крепостни селяни, както каза една съседка. Само дето не сме знаели.
Въпросният най-кратък в историята ревизионен акт беше прочетен, никой нищо не разбра, но отчетът беше приет с мнозинство от събранието. И не само. Въпросният управител беше преизбран, само че този път поне с друг човек за касиер и отделно нов контрольор. Новият контрольор неофициално взе документацията. Още за 2020 г. от проверката се оказа, че липсват разходни документи за около 700 лв. За 11.05. е насрочено ново събрание. Един от собствениците се усъмни и написа писмено възражение, поиска писмен отчет и нова финансова проверка. Управителят се усети, че ще се иска нова ревизия официално и сега тръби, че вече е приета ревизията и казусът е приключен.
Та въпросът ми е: на какво законно основание да поискаме нова подробна ревизия? Трябва ли и с какво мнозинство събранието да одобри това искане?
Проблемът е, че той се е окопал добре, с някои си пият заедно, с други е супер любезен, с трети си има общи дела, а на четвърти или не им пука особено или не искат да си дадат сметка, че може да има нарушения и даже кражби и за да не си разваляме отношенията... Пък оттук нататък ще я караме по закон!
Е, да ама не -наглостта на управителя стига дотам, че публично се хвали, че не е чел ЗУЕС и не му и трябва. Ама тайно хвърля по едно око там, стига да му изнася. Няма книга на етажната собственост, не са изпълнени и решенията на събранието от 2005 г. Дори не желае да води събранията.
То е ясно, че не е луд, който яде баницата, а ние сме се предоверили, но все пак, много ми се ще да се направи проверката, както трябва. Дайте съвети, моля!
homo_sapiens_sapiens
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Май 2021, 00:03

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron