Страница 1 от 1

Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 11:13
от liveearth
Здравейте,
пиша тук в този форум с молба към тези, които могат да помогнат с информация по въпросния казус.

Баща ми е съсобственик на имот в едно село, където не сме ходили от години (там не живее никой и на практика къщата е полуразрушена). Имота е на баща ми и неговите трима братя, който е наследен от техните родители, които вече са починали. Единия брат е починал (той има един син), втория е в САЩ (нямаме информация за него и дали изобщо е жив) а третия брат е жив и може да съдейства. Сина на единия брат и другия брат не желаят да получат дела на баща ми (тоест да направим опит за доброволна делба или дарение в тяхна полза) и не се интересуват от имота.
Партидите за ток и вода се водят на баща ми, таксите за местни данъци и отпадъци също идват (неговия дял) при него и трябва да ги плаща.
Въпросът е как баща ми може да се откаже от неговия дял от наследство върху този имот и какво трябва да направи. Целата е да не се плащат излишни пари за ток, вода и данъци.

Предварително благодаря на хората, отделили време за тази тема.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 11:46
от jhoro
Здравейте!
liveearth написа:Въпросът е как баща ми може да се откаже от неговия дял от наследство върху този имот и какво трябва да направи. Целата е да не се плащат излишни пари за ток, вода и данъци.

Въпроса не е сложен, но ... сте закъснели! Всичко е описано подробно в Закона за наследството.
ПРИЕМАНЕ И ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО
Чл. 49.
(1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
(2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.

Защо казвам „закъснели“?
Защото „Наследството се открива в момента на смъртта ...“ Когато вашите баба и дядо са починали - баща Ви и братята му са получили статут на наследници. Факта, че плащате данъци и консумативи (вода и електроенергия) означава, че наследството вече е прието!
Втория момент - отказа е за цялото наследство - не „за част от наследството“!

И едно мнение.
Казвате „да не се плащат излишни пари“.
Електроенергията и водата са консумативи. Ползвате - плащате, не ползвате - не плащате.
А данъците - щом е някакво „забутано“ село, едва ли сумите са големи. Самия аз притежавам подобен имот (незастроен) - данъка е 8 лева/декар за година!
Пп. Относно къщата - обърнете се към съответната община. Попитайте за процедурата по премахване и отписване от МДТ и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Поне за нея да не плащате данък сгради и такса смет.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 16:04
от liveearth
Здравейте, благодаря Ви за бързия отговор.
Със сигурност е ясно това, че сме закъснели с подялбата на имота. Както и да е, времето не може да се върне назад, за това трябва да гледаме напред.
Не съм специалист и не знам, как да разчитам подобен вид информация но от думите Ви предполагам, че няма решение на този казус - няма ка да се съберем всички наследници на имота, от където идва и целия проблем. Това наистина ли е така?

П.С. Благодаря Ви за съвета за
процедурата по премахване и отписване от МДТ и Агенцията по геодезия, картография и кадастър
Ще проверя как стоят нещата, но предполагам ще трябва да дадем съгласието си всички наследници за това. Знаете ли дали това е така?

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 16:24
от jhoro
liveearth написа:Здравейте, благодаря Ви за бързия отговор.
Със сигурност е ясно това, че сме закъснели с подялбата на имота. Както и да е, времето не може да се върне назад, за това трябва да гледаме напред.

За нищо! Често преглеждам за нови въпроси и знам, че понякога се пита „в последния момент“.
По-горе казах, че сте закъснели с отказа (от наследяване) - не с делбата! Преди самата делба - наследството е съсобственост на всички правоимащи наследници.
liveearth написа:... няма как да се съберем всички наследници на имота, от където идва и целия проблем. Това наистина ли е така?

Естествено, че има как „да се съберете“ - поне виртуално. Достатъчно е, другите заинтересовани да бъдат представлявани от упълномощено лице.
Това се отнася както за подялбата на наследството, така и за процедурата за къщата.
Казвам „наследството“, а не „конкретния имот“, защото се наследява цялото имущество (движимо и недвижимо) на наследодателя.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 16:40
от karanedeff
Ако нямате особен интерес от този имот имате и възможността по чл. 100 ЗС - Отказът от правото на собственост върху недвижим имот има действие само ако е извършен в писмена форма с нотариално заверен подпис и ако е вписан в имотния регистър.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 16:45
от liveearth
Здравейте,

да разбирам Ви напълно.
Последен въпрос: Как би могъл да се реши проблема с брата, който е в САЩ и за който нямаме никаква информация. Той замина преди много години и нямаме никакви контакти с него (нито баща ми, нито останалите братя и наследници, който сме в България). Няма как да поделим наследството без него, нали? Разбирам, че това е първата стъпка, която трябва да направим, било лично или чрез пълномощно.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 16:52
от liveearth
Здравейте, в поста си казвате:
karanedeff написа:Ако нямате особен интерес от този имот имате и възможността по чл. 100 ЗС - Отказът от правото на собственост върху недвижим имот има действие само ако е извършен в писмена форма с нотариално заверен подпис и ако е вписан в имотния регистър.


Това може ли да стане при положение, че имота/наследството не е разделено между наследниците и без съгласието им (на останалите наследници, без значение дали отказа от наследство за този имот от баща ми ще е в полза на братята му или на трето лице или държавата) ?

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 17:17
от jhoro
karanedeff написа:Ако нямате особен интерес от този имот имате и възможността по чл. 100 ЗС - Отказът, от правото на собственост върху недвижим имот, има действие само, ако е извършен в писмена форма с нотариално заверен подпис, и ако е вписан в имотния регистър.

:D
Мъничко по-нагоре е чл.99:
Чл. 99. Правото на собственост се изгубва, ако друг го придобие или ако собственикът се откаже от него.

В случая - всички СЪсобственици!
liveearth написа:Как би могъл да се реши проблема с брата, който е в САЩ и за който нямаме никаква информация. Той замина преди много години и нямаме никакви контакти с него (нито баща ми, нито останалите братя и наследници, който сме в България). Няма как да поделим наследството без него, нали?

За подобни случаи е предвиден текста
Чл. 59. (1) Когато лицето, което има право да наследява, е с неизвестно местожителство или макар местожителството му да е известно, но не е поело управлението на наследственото имущество, районният съдия, служебно или по искане на заинтересуваните, назначава управител на наследството.
(2) Управителят трябва да направи опис на наследственото имущество. Той предявява и отговаря по исковете относно наследствените имущества и задължения. За изпълнение на наследствените задължения, на заветите и за продажба на наследствените имоти той трябва да иска разрешение от районния съдия.

Но този управител няма как да „се откаже от собствеността, от името на собственика“.
Но може останалите („налични“) наследници да се откажат в полза на липсващия.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2020, 21:09
от wladi
liveearth написа:Здравейте,
. . . . . . . . .
Целта е да не се плащат излишни пари за ток, вода и данъци.


Щом проблема е само излишни пари и след като данъците са минимални, а партидите за вода и ток се водят на името на баща Ви, той можете просто да закрие партидите вода и ел.енергия.
Ще създадете проблем на евентуален нов бъдещ собственик или ползвател да ги разкрива.

Имота си е имот, все някога за нещо може да го продадете.

Re: Отказ от имот, който не се ползва

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2020, 12:49
от liveearth
Здравейте,
благодаря на всички за отделеното време и мненията по тази тема.

Поздрави и успешна седмица.