Страница 1 от 1

Оценка на подобрения в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 20:19
от vihra7
Как мога да направя легитимна оценка на направени подобрения в съсобствен наследствен имот? Става дума за ремонт на къща (покрив, измазване, боядисване, ограда) и разширяване на овощна градина. Имам документи за 2/3 от закупените материали, но трудът е личен и няма как да имам документ за него. Разбира се имам свидетели, но все пак трябва да знам каква приблизителна сума да искам.

Re: Оценка на подобрения в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2017, 12:38
от bird_of_paradise
vihra7 написа:Как мога да направя легитимна оценка на направени подобрения в съсобствен наследствен имот? Става дума за ремонт на къща (покрив, измазване, боядисване, ограда) и разширяване на овощна градина. Имам документи за 2/3 от закупените материали, но трудът е личен и няма как да имам документ за него. Разбира се имам свидетели, но все пак трябва да знам каква приблизителна сума да искам.


Въпросът е доста неконкретен ( подозирам не знаете, какво ще правите или поне не сте написал за какъв дявол ви е точната сума) - ако целта е само да разберете, колко би струвал целият ремонт наемете си вещо лице, което да даде извънсъдебна оценка. Нея няма как да ползвате в съдебен спор отпосле, но ще ви служи за ориентир някакъв въз основа на който да търсите доброволно плащане на припадащата се част от другите съсобственици.
Ако ще водите дело няма пречка да посочите една сума и след съдебната експертиза да направите увеличение на иска ( чл. 214, ал.1 изр.ІІІ ГПК).

Re: Оценка на подобрения в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 17:38
от vihra7
Съдебната експертиза какво представлява? Предполагам, че в един момент ще е необходима, като имам предвид незаинтересоваността на другия собственик по отношение на поддръжката. На него "покриви не му трябвали" и "не ме бил карал", водомер и кранове също сменях за моя сметка, охраната я плащам аз. Имотът е наследствен и беше в състояние на саморазрушаване. Част от него все още е в това състояние, но другата (ремонтираната вече) част е спасена и дори в доста добър вид. Като начало мисля да отправя писмена покана за доброволно поемане на половината от цената на ремонтите. Затова ми трябва някаква първоначална оценка. Мога, разбира се, да си сметна цената на всички материали, които са вложени, и да погледна какво вземат фирмите за същия обем труд. Но се питах дали няма някакви експертни или данъчни оценки на направени подобрения.

Re: Оценка на подобрения в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 20:07
от ivanov_p
Частната експертизата не е доказателство, но авторът е с технически познания и може да се разпита като свидетел. Така или иначе това е излишен разход, защото експертиза ще се прави в самото дело, освен ако не се влезе в твърде несигурното доказване на направените разходи по фактури, което в интерес на истината никога не съм практикувал.
Като цяло влизате в екшън от който рядко има нужда, но ако няма накъде си подгответе добре делото, защото ремонтът не е подобрение. Ще възникне и въпросът кое е ремонт, кое поддръжка. Овощната градина май-беше подобрение, не съм садил такава около магазините и ресторантите и не съм сигурен, но съм сигурен, че ще се постави въпросът кой събира плодовете, както на новите, така и на старите дървета?
Общо взето това ще е тежко и скъпо дело.