Страница 1 от 1

Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 16:51
от idraganov
Здравейте, преди 2 години продадох свой имот. Купувача нямаше цялата сума, и аз коригирах цената като се разбрахме гараж находящ се в имота да остане за мен. Може би направих грешка. Сега ще обясня защо.
В нотариалния акт пише:

Лицето А, продава на лицето Б 1/1 идеални части от имот (земя) т.н.т. и сгради находящи се в имота - сгради 1.1, сграда 1.2., но БЕЗ НАХОДЯЩАТА СЕ В ИМОТА СГРАДА 1.3.

В последствие се оказва, че така написания нот. акт не е много в моя полза.

Ходих при двама адвоката, както и при норариус. Всеки твърди различно нещо, като в крайна сметка казва: може да се реши само в съда, но в коя полза ще отсъди той не се знае.

Въпроса ми е:

До колко съм прецакан?
Имам ли право на строеж?
Задължен ли собственика на имота да ми осигури достъп до всички страни на гаража ми, или само от към улицата?
Мога ли да сменя покрива примерно? Имам ли право на външна изолация примерно..

Благодаря предварително!

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2017, 23:15
от neutralen
Щом адвокати, гледали книжата не могат да ти помогнат, как ние въз основа а твоите писания да ти дадем верен отговор ?

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 11:09
от idraganov
Здравейте! Ами надявам се на някакво мнение все пак. Описал съм точно какво пише в нотариалния акт на нови собственик. Че му продавам 100% от земята, + сграда 1 и 2 но БЕЗ сграда 3 която е гаража. Мога да снимам и целия нот. акт, но това е точния текст. Липсват имената и идентификаторите. Просто искам да знам какво законово право имам над гаража. Право на строеж, право на достъп и т.н.т. Наистина Ви моля за някакво становище по въпроса, а ако запитате мога да дам цялата информация и документация по въпроса.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 12:40
от n_ikito
Гаражът е Ваш. Собственикът на земята е задължен да Ви осигури достъп до имота си, така че да го ползвате и поддържате в обичайни граници.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 15:01
от teogeo
idraganov написа:Здравейте! Ами надявам се на някакво мнение все пак. Описал съм точно какво пише в нотариалния акт на нови собственик. Че му продавам 100% от земята, + сграда 1 и 2 но БЕЗ сграда 3 която е гаража. Мога да снимам и целия нот. акт, но това е точния текст. Липсват имената и идентификаторите. Просто искам да знам какво законово право имам над гаража. Право на строеж, право на достъп и т.н.т. Наистина Ви моля за някакво становище по въпроса, а ако запитате мога да дам цялата информация и документация по въпроса.


Ако в НА пише нещо като "заедно с всички подобрения и приращения" и ще катурнете каручката.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 15:32
от idraganov
Значи имам всички права + право на строеж така ли? Защото отстрани имам врата която искам да ползвам но е в двора на новия собственик. Също така искам да оправя покрива защото тече но той не ми разрешава. Казва, че нямам право да изменям сградата, както и да влизам само от към улицата а не от вратата която е на двора. Бил говорил с адвоката си, който пък му бил казал че на практика притежавам само тухлите на гаража си. Ето и целия нот. акт, без имената и идентификаторите разбира се.. Пише че го продавам с подобренията.. Наистина моля за съвет.

Ето и извадката от нотариалния акт.

Изображение
https://drive.google.com/file/d/0B0WmrRAdhyEaVkI4THFYV0VoX1k/view?usp=sharing

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 21:45
от barakuda
Кажи му на тоя да не лъже и да се гръмне.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 23:02
от teogeo
barakuda написа:Кажи му на тоя да не лъже и да се гръмне.


+1

Личи си от НА, че гаражът изрично е изключен и не е предмет на прехвърлителната сделка.
А "адвокати", които за 10-20лв ще ти кажат каквото искаш ("да, да, правото е на твоя страна") - под път и над път.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 13:39
от idraganov
Добре де, всички права ли си имам? Право на строеж, право на достъп от всички страни? Искам да имам достъп до вратата на гаража която е на двора на новия собственик а той не ми дава. Също, покрива е плоча, аз искам да стане с керемиди но той казва (както и адвоката му) че нямам право да го видоизменям..

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 13:48
от idraganov
Е хайде моля Ви.. :(

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 16:49
от Melly
idraganov написа:Е хайде моля Ви.. :(

Кой от всички списващи тук искаш да ти помогне, а?
Прецакали са те, но не съвсем де. Продължавай да слушаш чуждия адвокат и ще си стоиш на "трупчета" още много дълго време. :idea:

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 19:11
от teogeo
idraganov написа:Е хайде моля Ви.. :(


Вижте,

1. Не може да накарате хората тук насила или с мрънкане и настояване да Ви помогнат. Приказките на старите баби с упоритост да се пробива в живота и "като те изгонят от вратата, влез през прозореца", са отдавна отминали.

2. Този форум е за "блиц" съвети, а не за цялостни решения по спорове (стигащи до - напишете ми искова молба, отговор, нотариален акт). Обективно няма как, дори и при наличието на желание.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2017, 10:40
от ivanov_p
Нямаш отстъпено право на строеж, както си го представяш. Правото на строеж е ако ти падне гаража да го построиш отново и да го поддържаш в този вид. Може да му сложиш изолация на покрива, но не и да му правиш покрив или още 4 етажа отгоре. Правото за строеж е за постройката, с него не ти се отстъпва определена площ от парцела на който да строиш каквото ти скимне.
Според мен нямаш право на достъп от всички страни. Постройката е гараж и за ползването му по предназначение е достатъчен достъп от улицата до вратата му. Отстрани и отзад може да минаваш за ремонт, за да огледаш гаража, но толкова, това не е къща за да има 3.5 м. достъп отвсякъде, а и при къщата тези 3.5 м. не може да ги заградиш или поискаш собственика на земята да не минава, просто ги ползваш без изрично разрешение. Тези неща обаче ще ги реши съда, а ако гаража е някъде навътре може да ти се наложи да водиш и дело за достъп, защото явно отношенията ви не са читави. Няма такава история "имам право", нямаш никакви права от момента в който се оспорят, без значение дали в закона го пише или не! Оспореното право се възстановява само от съд, прокурор или административен орган, а в твоя случай само от съд. Колкото и да питаш - все тази, ще стане това, което реши съда, а как ще реши си е негова работа!

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2017, 11:49
от idraganov
Благодаря изключително много. А самата постройка се води хангар/депо/гараж. Аз на това се надявах да ме огрее достъпа. Защото новият собственик не ми дава да влизам от страничния вход, също така не иска и да купува гаража каквато устна уговорка имахме. Имах замисъл да го преустроя на малка боксониера която да дам под наем.Но явно няма да стане.. Благодаря отново!

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2017, 12:01
от ivanov_p
Гаража е твой и ако излиза на улица и има ток, вода и канализация вероятно може да му направиш промяна на предназначението в магазин или склад.

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2017, 15:38
от teogeo
ivanov_p написа:Гаража е твой и ако излиза на улица и има ток, вода и канализация вероятно може да му направиш промяна на предназначението в магазин или склад.


Да си жив и здрав на майка си и на баща си :mrgreen:

От няколко години почти всички големи общини забраняват промяната на предназначение на гаражите (за София - от поне 10).

Ще те бият някъде клиенти, ама ха да видим...

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2017, 14:36
от idraganov
Така, каквото имаше да се случва започна да се случва. Не бях си ходил до имота цяло лято. Днес отидох и новият собственик на парцела си е направил нещо като навес над 1/3 от гаража ми, както и е използвал цялата му плоча за нещо като тераса. Не ме е питал, аз може би щях да се съглася ако беше сложил някаква настилка с която да спре теча вътре. Беше сменил и ключа за вратата, иска изрично да си ползвам само външната врата (тя не ми е удобна). Гаража има прозорец който той иска да зазида заедно с вратата ми. Опитах се да говоря с него като човек, той ми каза че принципно гаража си го има даже за свой и да се радвам че не го ползва защото къщата имала някакви "проблеми" които съм скрил от него при продажбата. Заплаших го с адвокат и той само това чакаше, гаража бил построен след къщата, а в НА пишело че му продавам имота с всички подобрения в него (гаража бил подобрение).. Дали е възможно наистина съдия да отсъди в негова полза?! (извинявам се но до сега не съм имал взимане даване със закона) Ако наистина заведа дело срещу него това дали няма да е в моя вреда.. В смисъл дали да не изчакам нещата да поутихнат..

Re: Продаден имот без гаража. Гаража мой ли е?

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2017, 18:41
от ivanov_p
Никой не знае какво ще решат съд и момиче, тръгнало да се жени. Отиди при адвокат, има специален иск с койно да се защитиш.