начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

Доброволна делба

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Доброволна делба

Мнениеот Mirоslava » 27 Сеп 2004, 11:55

Здравейте
Имам една молба какви документи са ни нужни на мен и сестра ми след смъртта на майка ми за да направим доброволна делба на къщтата и земеделските земи които ни остави за да ги подготвим и отидем при нотариус
Mirоslava
 

Re: Доброволна делба

Мнениеот protekta » 27 Сеп 2004, 13:24

По принцип - документи за собственост, удостоверение /я/ за наследници, скици, оценки.
За да е по-точен отговорът, трябва да се знае баща Ви жив ли е. Ако не е, необходимо е и неговото удостоверение за наследници. Ако е, той също ще участва в делбата.
protekta
Потребител
 
Мнения: 428
Регистриран на: 10 Сеп 2003, 12:32
Местоположение: София

Re: Доброволна делба

Мнениеот лидия » 27 Сеп 2004, 14:23

трябва да имате план за делба(не съм сигурна ,дали беше план или проект но все тая),изготвя се от вещо лице.след това се съставя договора,в който подробно описвате как се поделя имота и с кого граничи.прилагат се декларация за граданство на съделителите и другите документи които колегата е отбелязъл.Но така или иначе трябва да се обърнете към нотариус ,след като получите проектоскицата за делба.Мисля,че се изготвя и данъчна оценка на имота и върху нея после се изчислява хонорара на нотариуса.
лидия
 

Re: Доброволна делба

Мнениеот protekta » 28 Сеп 2004, 07:30

Оценките са необходими не само за изчисляване на хонорара на нотариуса, но и за самото вписване.
А иначе, не е задължително да се търси вещо лице. Всичко зависи от това, какви са намеренията на страните. Може в единият дял да се постави къщата, а в другия - земеделските земи. Трябва повече информация.
protekta
Потребител
 
Мнения: 428
Регистриран на: 10 Сеп 2003, 12:32
Местоположение: София

Re: Доброволна делба

Мнениеот bgjurist » 07 Окт 2004, 10:11

За доброволната делба не е необходим проект за разделителен протокол. Прави се договор, като документите са тези, които посочи protekta. Имам опит, така че, ако искате, обадете се.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron