начало

Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв. Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв.

ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот А » 02 Дек 2003, 15:54

МОЛЯ,
НЕКА НЯКОИ КОМПЕТЕНТЕН ЮРИСТ НИ ПОМОГНЕ С ИНФОРМАЦИЯ ПО СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:
1. ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА АПАРТАМЕНТ В СТРОЕЖ (ОТ СТР.ФИРМА) НА КОЙ ЕТАП СЕ ИЗДАВА НОТ. АКТ ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ПРАВО НА СТРОЕЖ? КАКВА СИЛА ИМА ТОЙ?
2. КАКВО ОЗНАЧАВА В НЕГО "ОТЛАГАТЕЛНОТО УСЛОВИЕ"?
3. КОГА ОБИКН. СЕ ИЗДАВА НОТ. АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ? НЕ МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА СЕ ИЗДАВА ПРИ НЕЗАВЪРШЕНО ЖИЛИЩЕ?
4. ПРИ КОЙ ОТ 2-ТА ДОКУМЕНТА СЕ ПЛАЩА ДАНЪКА В ДАНЪЧНАТА СЛУЖБА?

ПРЕДВ. БЛАГОДАРИМ!
А
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот Тета » 02 Дек 2003, 19:01

Жилището може да се закупи чрез нотариален акт на фаза"груб строеж". Този договор за покупко-продажба ви легитимира като собственици, друг последващ нотариален акт не ви е необходим. При покупко-продажбата плащате местен данък 2% върху по-високата стойност между данъчната оценка и продажната цена.
Тета
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот А » 09 Дек 2003, 15:29

BLAGODARIM VI ZA OTGOVORA,TETA!!
NO NAI-POLEZNO BI NI BILO PO-KONKRETNOTO OTGOVARJNE NA POSTAVENITE VAPROSI!
VS.NAI-DOBRO!
А
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот Тетовия » 09 Дек 2003, 15:46

По-конкретно в кантората срещу адвокатски хонорар.
Тетовия
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот А » 11 Дек 2003, 17:30

Popitahme Vi, misleiki 4e tozi forum e sazdaden da pomaga na horata..bez honorari!
No jvno njkoi ne spodeljt tova mnene..! Ili pak nie barkame ne6to...
Blagodarim vi za otziv4ivostta vse pak!
Veseli praznizi na vsi4ki!
А
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот Слаб юрист » 11 Дек 2003, 17:40

Кривите си душата - тук много често се получават напълно компетентни и пълни правни консултации по въпросите, които се поставят и то-абсолютно безплатно.
Но някои въпроси изискват по-продължително проучване и разяснения на питащите, което не може да стане по "мрежата". Няма нищо лошо в това, положилият усилията за разрешаването на казуса Ви да бъде възнаграден. Последното с особено голяма сила се отнася към неюристите във форума, които поставят въпроси от търговскоправен характер и когато ще купуват жилища със собствени средства.
Слаб юрист
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот Тодор Василев » 11 Дек 2003, 19:06

Няма проблем да бъде сключен договор за продажба на жилище в незавършен вид. Т.е. да имате нотариален акт за собственост, което гарантира защита на интереса Ви. Стига естествено продавача да иска да Ви прехвърли собствеността. От кой момент на сетне обаче, новопостроеният обект или изграждащият се може да бъде част от гражданския оборот-предмет на сделка. От момента в който сградата е изградена на груб строеж и е покрита. Това се удостоверява от техническите служби на общините след замерване на нивата на сградата, след което продавача се снабдява с удостоверение за степен на изграденост. Въз основа на него данъчната администрация издава у-ние за данъчна оценка. У-ние на общината е необходима не само за целита на дан.оценка, а и защото удостоверява, че обекта е част от оборота или иначе казано може да бъде предмет на сделка. По своята същност е индивидуален административен акт.
В самия нотариален акт, който е договор, само че в нотариална форма, може да включите всякакви клаузи, като напремер срок за изплащане на остатъка от цената, или при изпълнение от продавача на определено условие, т.е. изгради обекта до някъда. Това е въпрос на договаряне. Ако има дължимо плащане от цената на имота, продавача би могъл да обезпечи вземанете си със законна ипотека върху вече продаденото Ви. При това дали Вие ще сте съгласни за подобно вписване няма значение, ипотеката е законна, защото основанието и е в закона-чл.168 ал.І ЗЗД. Това е форма гарантираща пълноценно интереса и на двете страни. Обратно продажба с предварителен договор, крие най-вече рискове за купувача.Все пак строителните предприемачи са търговци и влизат в множество взаимоотношения. А предварителния договор не прехвърля собственост.
Тодор Василев
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот А » 12 Дек 2003, 12:40

Г-н Василев, Мн. Ви благодарим за отговора!!!
МОЛИМ САМО ДА НИ РАЗЯСНИТЕ:
ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА АПАРТАМЕНТ В СТРОЕЖ (ОТ СТР.ФИРМА) НА КОЙ ЕТАП СЕ ИЗДАВА НОТ. АКТ ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ПРАВО НА СТРОЕЖ?
КАКВА СИЛА ИМА ТОЙ?
2. КАКВО ОЗНАЧАВА В НЕГО "ОТЛАГАТЕЛНОТО УСЛОВИЕ"?

ВСИЧКО ДОБРО!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
А
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот Тодор Василев » 12 Дек 2003, 18:53

Това ще договорите със стр.фирма, в смисъл в кой момент ще сключите окончателен договор в нотариална форма. Това може да бъде не по-рано от изграждане на сградата в груб строеж и покрита. Силата е като на всеки нотариален акт, истиност на отразеното в акта. Т.е. титул за собственост. Дори и това че там ще пише в "незавършен вид" не е притеснително. След получаване на разрешение за ползване, заедно с нотариалния акт Вие доказвате право на собственост върху обекта и то в завършен вид.
Тодор Василев
 

Re: ДОГОВОРИ ЗА ЖИЛИЩА

Мнениеот А » 22 Дек 2003, 11:04

БЛАГОДАРИМ ВИ!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
А
 


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron