Страница 1 от 2

Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 10:33
от orlin75
Здравейте, имам следния проблем:
Преди около 3 години купих имот от съдия изпълнител, имота имаше ипотека но е имала и една искова молба, която аз не съм забелязал (пълен лаик) от КОНПИ, След постановлението за възлагане свалих ипотеката и заличих вписването и в ИР. Наскоро пуснах проверка за тежести и излизат две вписания по дела които са минали 2018 и 2019, едното е по исковата молба с която съм го купил а другото е частично отменя решението на съда по това дело. След разговор със Съдия изпълнителя, той ми каза че КОНПИ са участвали в разпределението на средствата от търга и нямат претенции и най добре да взема писмо от КОНПИ. Те съответно ми казаха, че да нямат претенции към имота но нямат система/практика да дават такива писма.
На пръв поглед всичко е чудесно и аз нямам проблем с имота, но това е само на пръв поглед, защото няма нотариус които да изповяда сделка при тези вписвания.
Уговорих се с КОНПИ да подам молба към тях с която те да подадат молба в Имотния регистър да се заличат вписванията. Надявам се това да даде резултат.
Въпроса ми е, има ли нещо което да пропускам, защото нотариусите гледат на имота като на едва ли не обречен и казват че съм в параграф 22.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 11:05
от ivan_lawyer
Привет,
малко академично (тоест на сложен език ще го кажа), Имотният регистър е въведен от Наполеон - навремето дори не са имали нотариуси - едва ли не са си пишели някакви хаотични бележки, дотук с историята.

За един опитен нотариус - имотът е ок, сега - реалността е съвсем различна - опитни нотариуси няма, за мен тежест не съществува, това е - стара - куха - празна - импотентна - невъзможна за ефект - кьопава, механична възбрана.

Удостоверението тежести не е единственият начин да се гарантира чистотата на имота, пълно - снежно-бяло досие - никога няма да имате. Сега практически - никога не можете да убедите който и нотариус в обратното, с две думи - проблемът не е във Вашия телевизор.

Теоретично имате право да поискате пред съдия по вписвания (сега са заради вируса - без достъп, но телефон - може) - да направи отметка, вписване, отбелязване и заличаване извършват именно съдиите по вписвания.

Май дадох доста безполезен съвет.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 11:45
от orlin75
Проблема е че нямам механизъм да убедя нотариуса да сключи сделката, а без нотариус не мога да продам имота.
Надявам се молбата от КОМПИ към съдията по вписванията да има повече тежест от моята молба, все пак те ще кажат че нямат претенции към имота.
Все пак не е ли задължение на Съдия изпълнителя да заличи тези вписвания при положение че КОМПИ е участвало в разпределението на средствата от проданта, както ми заличи и ипотеката.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 12:58
от Melly
Уговорих се с КОНПИ да подам молба към тях с която те да подадат молба в Имотния регистър да се заличат вписванията. Надявам се това да даде резултат.

Това е единствено правилното действие от ваша страна.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 15:01
от ivan_lawyer
Стоян Якимов, ЧСИ, ме кара да ходя лично, мен - като победител, като триумфатор, да заличавам възбраните си - макар, че съм го премазал, да са учили адвокатите - аз как съм учил по библиотеките, смазах го - при това - някакви кантори на еди-кой си - но - дотук с хвалбите.

Ужасно е - не повярвах наистина - вика дай по 15 лева за всяка забрана да я вдигна - а то - безкрайна имотна партида - много възбрани - земеделски земи, сумата е висока. При това - аз съм победител, изобщо не би трябвало да се занимавам, но - но.

Трябва да се разтърчите, аз в такива случаи така правя, на един (как се казваше май Венци Данов - дигнахме сами възбраната), причини за разправия - няма, ЧСИ са умствено вакуумирани, случва се - впрочем имам преки наблюдения, ма - взаимно се търпим.

Мелли е прецизна - това е начина, другото е - губи време.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 18:49
от kalahan2008
Делото по исковата молба на КОНПИ на какъв етап е? Ако е приключило, би следвало да се извърши отбелязване на решението във връзка с исковата молба.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 22:02
от orlin75
Делото е приключело, в полза на бившата жена на човека от който купувам и имота, срещу КОМПИ, КОМПИ завеждат ново дело срещу това решение, което печелят частично, имотите придобити след 2003 година се отнемат в полза на държавата, моя имот е от имотите след 2003 година, но КОМПИ е участвала в разпределението на парите от публичната продан.
Аз до колкото малко разбирам, това че има вписвания не е проблем, те са едва ли не история на имота, но нотариусите не гледат така на нещата, те не проучват имота реално, само правят справка в имотния регистър и като не получат едва ли не празен лист не искат да изповядат сделката, особено ако е намесен КОНПИ.
Най чисто си е да се заличат вписванията, проблема е че от КОМПИ казаха че ще пуснат молба за заличаване но не са сигурни от резултата.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 22:16
от propensity
Това, което ви питаха по-горе е дали е влязло в сила решение по делото с КОНПИ и дали същото е вписано в АВ? Също е важно кога? Ищецът (КОНПИ) има шесет месеца да впише решението от изхода по вписаната искова молба. След този период ИМ губи действието си.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 22:33
от orlin75
Да вписани са две решения, едното е 2018 година, другото по второто дело което частично отменя първото дело е вписано 2019 година, минали са 6 месеца

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2020, 22:49
от propensity
orlin75 написа:Да вписани са две решения, едното е 2018 година, другото по второто дело което частично отменя първото дело е вписано 2019 година, минали са 6 месеца


Въпросът е дали са вписани в срок от 6 месеца от дата на влизането им в сила, а не дали въобще са вписани.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 08:31
от orlin75
Едното решение е влязло в законовед сила 08.01.2018 г. а датата на входящия регистър е 20.07.2018.
Второто решение частично отменено от първото е влязло в законовед сила 08.01.2018 г.а датата на входящия регистър е 04.02.2019.
Поне това е което мога да разчета.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 09:38
от propensity
Можело е да се търси заличаване след изтичане на шесетмесечния срок, но преди вписване на решенията, сега вписани, КОНПИ се ползва от ефекта на вписването от момента на вписване на решението, според ВКС.

Не може да се иска заличаване и по чл.175 ззд, защото исковите молби на са вещни тежести.

Наистина дано КОНПИ ви съдействат.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 09:58
от orlin75
Благодаря за отговорите. Да, да се надяваме че КОМПИ ще съдействат, до сега бяха изключително любезни и разбиращи, останах приятно изненадан.
За мен като не юридическо лице цялата ситуация е малко абсурдна, как така вписванията не са вещни тежести но в същото време нотариусите ги приемат като такива. Имота си е уж чист но непродаваем реално.

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 16:42
от informator
Не е съдия - изпълнителят инстанцията, притежаваща правомощия за подаване на каквото и да било молби във вашия случай.След многократните законови и практически промени в сферата на изпълнителното производство съдия - изпълнителите в частност се превърнаха в недосегаеми и пълномощни рекетьори,сключили съюз с банките и другите финансово - данъчни институции.Решението ви да се обърнете към КНКОМПИ Е е по - правилно в случая.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 17:52
от orlin75
КОМПИ ми съдействаха според мен максимално, днес подадох молба към тях, дадоха ми входящ номер и телефон на който да проверявам, за съжаление юрист консулта им беше обезверен дали Съдията по Вписванията ще уважи молбата им за заличаване на вписванията. Ще има резултат най малко след две седмици.
За сега нямам избор седя и чакам.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2020, 22:58
от propensity
Ако КОНПИ ви откажат или не успеят да ви съдействат, може да жалите по реда на чл.577 от ГПК. Правите псимено искане до съдията по вписванията за заличаване на конкретните тежести, от което можете да очаквате определение с отказ, който пък отказ следва да обжалвате пред въззивен съд, където най-вероятно ще успеете.

Цитат от ТР на ВКС по темата.
Отказът на съдията по вписванията подлежи на обжалване с частна жалба (чл. 577 ГПК). В жалбата срещу отказа молителят може да се позове на нови факти и да представи нови доказателства (чл. 278, ал.2 ГПК). Той може да основе жалбата и на доказателства за отстраняването на нередовности на молбата, тъй като без дадени указания и срок за отстраняването им тази възможност за молителя няма да е преклудирана (чл. 101, ал. 3 ГПК)


Това по-скоро трябва да е вариант две, ако от КОНПИ не успеят да ви помогнат.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2020, 10:34
от ivanov_p
Аз не знам защо да няма нотариус, който да изповяда сделката? Въпросът не е в нотариуса, а в клиента, дали ще се съгласи имот при тези условия?

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2020, 12:27
от ivan_lawyer
Тежестта, както засега наричаме първоначалното вписване е куха, какъв е проблема.

Разбира се - едва ли ще се намери нотариус, дето да се убеди, а и клиент - то юрист се колебае, та камо ли някой човек без юридически познания.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2020, 14:07
от orlin75
Много прилича на поговорката:
Те като кажат, че сестра ти е к...а, обяснявай че нямаш сестра.
Трябва да има документ, примерно становище на Съдията по вписванията, с което да се доказва че вписванията не са тежести.

Re: Заличаване вписвания в имотния регистър

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2020, 14:25
от n_ikito
Така.. Някой може ли да ми обясни какви са тези 'тежести'? Гири във фитнеса или част от мебелировката в залата за тренировки? :D Вписванията в т.нар. "имотен регистър" са строго регламентирани, заличаванията още повече. Доколкото разбирам има вписани ИМ по партидата на праводателите. ИМ се заличават единствено когато делото не е гледано по същество т.е. прекратено без произнасяне. В останалите случаи решението подлежи на отбелязване (на места - погрешно вписване). Във всеки случай става с акт на съда :idea: От там нататък всичко е стъкмистика. Едно време съдиите по вписванията издаваха удостоверения за тежести. Сега се издават удостоверения за вписвания, отбелязвания и заличавания. С това удостоверение и актовете посочени в него, всеки правно грамотен би трябвало да установи обременен ли е имота с чужди права :idea:

п.п. Спокойно питащия може да пробва и да жали евентуалния отказ. Такива безумия раждат окръжните, че може и да стане....