начало

Тази година изпитът за юридическа правоспособност ще е през ноември Тази година изпитът за юридическа правоспособност ще е през ноември

Няколко имотни казуса..

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Няколко имотни казуса..

Мнениеот fewquestions » 28 Май 2020, 22:51

Здравейте, не съм юрист и се надявам тук да получа информация, която да ми е в помощ по няколко имотни казуса.


Казус 1 ) Жена с която нямаме никаква роднинска връзка иска да ми подари запустял обрасъл в треви декар имот с малка 50квадрата къщичка в едно забутано село. Понеже не ѝ трябвало, нямало кой да го стопанисва от 10години и искала да ми помогне. Аз малко се усъмних (понеже е някак прекалено хубаво да е истина) да не би имота ѝ да е свързан с някакви дългове, има ли начин да се провери това и ако да как?

Искам да съм сигурен и спокоен, че имота ще остане мой, защото съм беден, а ще инвестирам едни от последните си спестявания за фиданки (райски ябълки), с които да го насея, а за декар райски ябълки няма да е малка инвестицията и ще ми е доста неприятно после да загубя инвестираното. Една фиданка райска ябълка е 20лв. средно, на 3,5м дистанция, това са доста фиданки и респективно доста пари..

И конкретно към въпросите ми :arrow: Закона позволява ли наследниците евентуално в бъдеще да оспорят сделката и да си върнат имота?? И ако да има ли някаква давност след която да не могат и колко години е тя и откога започва да тече?

Също собственичката, която ми подарява имота може ли да оспори сделката след време, и ако може до колко години може, или няма давност?

Разбира се, знам, че е по-добре да се извърши покупко-продажба, защото след такава сделката доколкото знам не може да се оспори от наследниците и нея. Но предложението, което имам от нея е за подаряване, а не покупко продажба.


Говорих с нотариус и доколкото разбрах от него - закона не забранява имота да се продаде за символична сума от 5-10лв, но той не желаел да участва, защото изглеждало като фиктивно дарение. Какво го бърка как изглежда не разбрах, нали си е законно.. не разбрах. Може би ще вземе малък хонорар и затова не иска да участва в такава сделка. Нямам представа. Спомена нещо и, че някой може да подаде сигнал, че е фиктивно дарение, защото 5лв било смешна цена за такъв имот. Какъв е срока някой да подаде такъв сигнал и до кои институции е и като институциите прегледат сигнала какво толкова нередно има в това някой да си продаде имота за 5лв, нали закона го позволява, какъв е проблема? Просто не разбирам. Или е законно или не е законно. За какви сигнали ми говори и какво нередно има в такава сделка щом и двете страни са съгласни?

Същият нотариус ми каза, че било по-добре да не се продава за 5лв, а за примерно 9500лв и да кажем пред него, че сме си платили един на друг предварително. Не разбирам защо ме кара да бъде покупкопродажба за висока сума, хонорара ли ще му е повече?


За да се състои сделката пред нотариуса, трябва ли да представя освен нотариален акт и данъчна оценка, и допълнително актуална скица на поземления имот (актуална. срок 6месеца) или няма такова законово изискване? Ако да, въпросната Скица на поземления имот (както споменах имота е декар) колко пари струва да се изработи (защото сме се разбрали със собственичката аз да поема таксите и транспорта ѝ при вадене на документите и подписването пред нотариус) и за колко време се изработва?

Просто се чудя да не е някаква измама и да иска да ѝ платя транспорта и таксата за изваждане на данъчна оценка и скица, а изобщо да не сключи сделка пред нотариус с мен. Затова се интересувам колко струва изкарването на тези неща - ако не са големи такси няма от какво да се притеснявам.Казус 2) С други хора (които нямат нищо общо по между си) ще сключим договор за аренда, за да им ползвам земята да я насея с овошки. Това са трайни насаждения, които ще започнат да дават на трета-четвърта година и ще встъпят в пълно плододаване на 7-8г. Овошките ще са скъпи със средна цена 30-40лв за бройка. Ако собствениците на земята с които съм сключил договор за аренда решат да си продават земята или се скарат с мен и решат да ме изгонят, а аз съм инвестирал хиляди левове за фиданки и грижа по тях ще е много неприятно за мен.

Затова ме интересува при договор за аренда, ако собствениците кажат, че не им давам дължимото в натура и кажат в съда той не ни дава плодовете за които сме се уговорили. Аз как мога да докажа, че те лъжат и всичко по договор съм им дал в натура? Доколкото разбрах, това се урежда с приемо-предавателен протокол. Е да, ама обаче, ако те решат и се изхитрят и отказат да подпишат протокола и в съда кажат,че аз не им давам продукция, а реално те не идват да си я вземат и отказват да подпишат протокола. То аз как мога да докажа, че лъжат?
fewquestions
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 28 Май 2020, 21:29

Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron