Страница 1 от 1

Нотариална сделка - кой трябва да присъства?

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 18:36
от gseternal
Здравейте,

Извинявам се предварително ако подобен въпрос съществува, аз просто не успях да открия отговора.

Предстои ми покупка на имот много скоро (утре подписваме с банката за ипотечен кредит а в Четвъртък, 5-ти Септември се изповядва сделката пред нотариус).

Казуса е следния, съпръгата ми не може да се освободи от служебните си задължения за изповядването на сделката пред нотариуса. Нужно ли е и тя да присъства при положение че единствено аз съм вписан като купувач в предварителния договор (имаме сключен граждански брак)?

Нейното име присъства в искането за ипотечния кредит но доходите и не се вземат под внимание (няма 6 месеца в сегашната фирма в която работи).

Ще бъда благодарен за бърз отговор, тъй като ни притиска времето.

Благодаря предварително.

Re: Нотариална сделка - кой трябва да присъства?

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 19:00
от jhoro
Не, не е задържително да присъства.
Нищо не се посочили за имуществените Ви отношения, затова приемам, че става дума за „законов режим на общност
При това положение, въпреки че само вие сте вписан като купувач в предварителния договор, в нотариалния акт ще бъде вписана и съпругата ви.
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.


При изповядването на сделката трябва да присъстват продавача, купувача (вие) и естествено - нотариуса. Консултирайте се с нотариуса, какви документи ще е необходимо да си приготвите!

Re: Нотариална сделка - кой трябва да присъства?

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 19:07
от gseternal
Благодаря много за бързият отговор.

Да, режимът е точно "законов режим на общност". Всички доукументи са предадени на банката и прегледани от Юриста им, бу трябвало всичко да е наред.

Още веднъж благодаря!

Re: Нотариална сделка - кой трябва да присъства?

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 14:42
от gseternal
Здравейте отново,

Само да поясня, понеже съпругата ми е вписана в договора за ипотечен кредит, като съдлъжник, задължително се вписва и като купувач на жилището, съответно е задължително да присъства на сделката, тъй като и нейното име фигурира в Нотариалния акт.

Благодаря все пак за помощта.

Поздрави!