Страница 1 от 1

Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2019, 17:23
от svetlasv
Здравейте!
През 1997г. родителите ми ни прехвърлиха /продадоха/ срещу гледане и издръжка къща с двор на село. На него е масивна къща, на мен кухнята състояща се от две стаи. Двора, гараж и селскостопански сгради е по 1/2 част. Брат ми почина 2015, а татко 2012г. Тъй като майка остана сама с 95% инвалидност и наследниците на брат ми изобщо не се грижат за нея, не се грижат и за имота прецених, че не мога да стопанисвам съвместно с тях този имот. Отношенията са обтегнати, даже имам жалба срещу снахата и племенника за обида и заплахи. Питането ми е как да се отърва от моята част, как да я прехвърля, продам или даря. Какви документи трябва да извадя, скица и т.н. Мога ли докато майка е жива? В нот. акт е записано така: "Светла и Иванчо да поемат грижата и издръжката на Васил и Стефка, като им осигурят сносен и спокоен живот, такъв какъвто са водили досега и след смъртта им да ги погребат според обичая."

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2019, 21:22
от svetlasv
Никой ли не се е сблъсквал с подобен случай?

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2019, 17:12
от borovinka
1. Можете да прехвърлите - продадете и дарите своята част от имота свободно (трябва да приложите декларация, че сте предложили дела си първо да бъде изкупен от другия съсобственик - чл. 33 ЗС).
2. Можете да го направите докато майка ви е жива, но ако тя има запазено право на ползване върху имота ви до живот, необходимо е да декларира пред нотариуса, че се отказва от това си право за вашата част от имота.
3. Скици, схеми и данъчни оценки се вадят от съответните служби. Проект за нотариален акт се изготвя от адвокат в сътрудничество с нотариус от съответния район, в който се намират имотите.

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2019, 21:14
от svetlasv
Благодаря!

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2019, 10:07
от miko_pk
Про
borovinka написа: Проект за нотариален акт се изготвя от адвокат в сътрудничество с нотариус

Ще умра от смях! Много ви се иска на цялата смешна гилдия нещата да са като преди 20 години и нотариата да е държавен, хората да са балами, а вие още да пишете право на ползвуване!
Какъв адвоакт, какви 6 лева на цяло.НУтОриусите броят ли ви за живи хора?

Всичко ще си "опатка" нУтОриуса, а жалките и гладни адвокати ще покажат още веднъж, че не могат за собствения си интерес да се преборят /за хляба си/, какво остава чуждия интерес да гонят.
SHAME! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2019, 00:11
от kalahan2008
miko_pk написа: Всичко ще си "опатка" нУтОриуса, а жалките и гладни адвокати ще покажат още веднъж, че не могат за собствения си интерес да се преборят /за хляба си/, какво остава чуждия интерес да гонят.
SHAME! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Няма проблем нотариалният акт да го напише нотариусът, може и брокерът, но когато се разсмърди работата, хората първо при адвокат ходят да водят дела, а не при нотариуса. И тогава се налага да си плащат двойно, че и тройно, но СЛЕДВАРИТЕЛНО, само защото им се е посвидял някой и друг лев за адвокат ПРЕДВАРИТЕЛНО. Ако няма такива клиенти, съдилищата щяха да са празни. За сведение на хейтърите нотариусите нямат право да осъществяват процесуално представителство. И за сведение на хейтърите, в почти целия свят (без Франция, например) адвокатите могат да бъдат и нотариуси едновременно. В Израел например нотариусите са "3 в 1" - нотариус, адвокат и брачен консултант - по сключване на бракове в чужбина (Кипър, България, Унгария и др) между евреи и неевреи.
По мое мнение ограниченията за упражняване на повече от една юридическа професия противоречи на правото на труд /КРБ, конвенции на МОТ и др./, но пък на кой ли му пука за такива по-висши нормативни актове...

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2019, 10:09
от svetlasv
И каква стана тя!? Първо отивам при адвоката, после при нотариуса. Ако нещо не е наред, пак се връщам при адвоката.

Re: Прехвърляне на имот.

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2019, 10:30
от kalahan2008
svetlasv написа:И каква стана тя!? Първо отивам при адвоката, после при нотариуса. Ако нещо не е наред, пак се връщам при адвоката.

Не, отивате при адвокат, ако искате. При нотариус така или иначе трябва да отидете, не може да се прехвърля недвижим имот без нотариус (освен в някои строго ограничени случаи, които са изключения). Предварителното ходене при адвокат е за по-голяма сигурност, че няма да Ви се наложи да ходите при адвокат следварително.
Ако не Ви се дават пари за адвокат предварително - рискувате на принципа на Стоичков "Който играи-пичели, който ни играи-ни пичели."