начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Прехвърляне на имот.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Прехвърляне на имот.

Мнениеот svetlasv » 01 Сеп 2019, 17:23

Здравейте!
През 1997г. родителите ми ни прехвърлиха /продадоха/ срещу гледане и издръжка къща с двор на село. На него е масивна къща, на мен кухнята състояща се от две стаи. Двора, гараж и селскостопански сгради е по 1/2 част. Брат ми почина 2015, а татко 2012г. Тъй като майка остана сама с 95% инвалидност и наследниците на брат ми изобщо не се грижат за нея, не се грижат и за имота прецених, че не мога да стопанисвам съвместно с тях този имот. Отношенията са обтегнати, даже имам жалба срещу снахата и племенника за обида и заплахи. Питането ми е как да се отърва от моята част, как да я прехвърля, продам или даря. Какви документи трябва да извадя, скица и т.н. Мога ли докато майка е жива? В нот. акт е записано така: "Светла и Иванчо да поемат грижата и издръжката на Васил и Стефка, като им осигурят сносен и спокоен живот, такъв какъвто са водили досега и след смъртта им да ги погребат според обичая."
svetlasv
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 02 Апр 2012, 12:12

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот svetlasv » 07 Сеп 2019, 21:22

Никой ли не се е сблъсквал с подобен случай?
svetlasv
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 02 Апр 2012, 12:12

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот borovinka » 24 Сеп 2019, 17:12

1. Можете да прехвърлите - продадете и дарите своята част от имота свободно (трябва да приложите декларация, че сте предложили дела си първо да бъде изкупен от другия съсобственик - чл. 33 ЗС).
2. Можете да го направите докато майка ви е жива, но ако тя има запазено право на ползване върху имота ви до живот, необходимо е да декларира пред нотариуса, че се отказва от това си право за вашата част от имота.
3. Скици, схеми и данъчни оценки се вадят от съответните служби. Проект за нотариален акт се изготвя от адвокат в сътрудничество с нотариус от съответния район, в който се намират имотите.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот svetlasv » 24 Сеп 2019, 21:14

Благодаря!
svetlasv
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 02 Апр 2012, 12:12

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот miko_pk » 25 Сеп 2019, 10:07

Про
borovinka написа: Проект за нотариален акт се изготвя от адвокат в сътрудничество с нотариус

Ще умра от смях! Много ви се иска на цялата смешна гилдия нещата да са като преди 20 години и нотариата да е държавен, хората да са балами, а вие още да пишете право на ползвуване!
Какъв адвоакт, какви 6 лева на цяло.НУтОриусите броят ли ви за живи хора?

Всичко ще си "опатка" нУтОриуса, а жалките и гладни адвокати ще покажат още веднъж, че не могат за собствения си интерес да се преборят /за хляба си/, какво остава чуждия интерес да гонят.
SHAME! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот kalahan2008 » 26 Сеп 2019, 00:11

miko_pk написа: Всичко ще си "опатка" нУтОриуса, а жалките и гладни адвокати ще покажат още веднъж, че не могат за собствения си интерес да се преборят /за хляба си/, какво остава чуждия интерес да гонят.
SHAME! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Няма проблем нотариалният акт да го напише нотариусът, може и брокерът, но когато се разсмърди работата, хората първо при адвокат ходят да водят дела, а не при нотариуса. И тогава се налага да си плащат двойно, че и тройно, но СЛЕДВАРИТЕЛНО, само защото им се е посвидял някой и друг лев за адвокат ПРЕДВАРИТЕЛНО. Ако няма такива клиенти, съдилищата щяха да са празни. За сведение на хейтърите нотариусите нямат право да осъществяват процесуално представителство. И за сведение на хейтърите, в почти целия свят (без Франция, например) адвокатите могат да бъдат и нотариуси едновременно. В Израел например нотариусите са "3 в 1" - нотариус, адвокат и брачен консултант - по сключване на бракове в чужбина (Кипър, България, Унгария и др) между евреи и неевреи.
По мое мнение ограниченията за упражняване на повече от една юридическа професия противоречи на правото на труд /КРБ, конвенции на МОТ и др./, но пък на кой ли му пука за такива по-висши нормативни актове...
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3592
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот svetlasv » 26 Сеп 2019, 10:09

И каква стана тя!? Първо отивам при адвоката, после при нотариуса. Ако нещо не е наред, пак се връщам при адвоката.
svetlasv
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 02 Апр 2012, 12:12

Re: Прехвърляне на имот.

Мнениеот kalahan2008 » 26 Сеп 2019, 10:30

svetlasv написа:И каква стана тя!? Първо отивам при адвоката, после при нотариуса. Ако нещо не е наред, пак се връщам при адвоката.

Не, отивате при адвокат, ако искате. При нотариус така или иначе трябва да отидете, не може да се прехвърля недвижим имот без нотариус (освен в някои строго ограничени случаи, които са изключения). Предварителното ходене при адвокат е за по-голяма сигурност, че няма да Ви се наложи да ходите при адвокат следварително.
Ако не Ви се дават пари за адвокат предварително - рискувате на принципа на Стоичков "Който играи-пичели, който ни играи-ни пичели."
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3592
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron