начало

Разкрити са още двама руски шпиони, прикрити като дипломати Разкрити са още двама руски шпиони, прикрити като дипломати

Данък печалба

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Данък печалба

Мнениеот eyachev » 12 Ное 2018, 19:40

Здравейте!
Имам следния казус. Скоро закупих жилище от ЧСИ, за сумата - Х. Поради краткия срок за заплащането му, взех пари на заем. Реших почти веднага да го продам с малка печалба, за сумата - Y. И питането ми е следното: след продажбата на имота ще дължа ли пари на държавата и в какъв размер.
Приемам всякакви Ваши съвети и благодаря на всички предварително!
eyachev
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Юни 2017, 20:41

Re: Данък печалба

Мнениеот miko_pk » 13 Ное 2018, 09:54

Не съм експерт, но с това съм се сблъсквал частично:
Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

Ако го продадеш сега, доходите от продажбата подлежат на облагане. За мен не е логично цялата цена на сделката, а само разликата, т.к. тя следва да има характер на доход.
Сега видях, че ЗДДФЛ това има предвид:

Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 203
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron