начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Мнениеот estela_r » 04 Авг 2018, 21:42

Здравейте,искам да попитам за следния казус: Преди дни сключих сделка за покупко-продажба на апартамент,за който нямах цялата сума и изплатих 50 % от сумата която искаше продавача при изповядване на сделката а за другите 50 % включихме клауза в нотариалният акт че ще бъдат изплатени в срок до 8 месеца.В акта пише че след подписването му аз влизам във владение на имота.Въпросът ми е следния - въпреки че има клауза и не е изплатена цялата сума мога ли преди да съм изплатила другата част от сумата да продавам имота/дарявам?
estela_r
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 04 Авг 2018, 21:35

Re: Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2018, 06:59

Разбира се, можете.

Юристите го наричаме това "транслативен ефект", тоест - прехвърлително действие, манципация, абе с две думи прехвърляне на вещта. Веднъж изразена волята на продавача, тя не може да се върне наобратно. Нали няма в нотариалният акт нещо уловка за забавено продажбено действие - щом няма нищо е сигурно и е точно така, както казвам.

Въпросът е, че много юристи - например нотариуси и други консултанти са доста меко казано неграмотни, както ще се уверите и ще почнат едни въртели и едни усуквания и едни попипвания и едни почесвания и охкания и ахкания.
Ма това е друга тема.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron