Страница 1 от 1

Покупка на имот от лице с данъчни задължения.

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2018, 15:41
от pankob
Здравейте!

Търсих във форума подобна тема, но не успях да намеря та пускам.

Казусът е следният.

Съсобственик съм в наследствен имот с няколко човека. Имам желание да изкупя дяловете на останалите роднини, за да стана пълноправен собственик на целият имот. Единият от наследниците има данъчни задължения към НАП (данъците на имота са платени), за които данъчни задължения има образувано Изпълнително дело.
Лицето си попълва декларация по чл. 264 ал. 4 (декларира, че ги има и, че всички суми по сделката ще бъдат преведени към НАП(но сумата от сделката не покрива целите задължения на лицето).
Проблемът е следният.
Данъчната оценка на имота е прекалено завишена, неколкократни разправии имаше в местни данъци и такси, но не може да бъде коригирана в нормални граници. Сделката искам да бъде изповядана на сумата на продажба, но нотариуса казва, че НАП ще оспори сделката защото продажбената цена е по-ниска от Данъчната оценка.
При последният разговор ми казаха, че ако си взема удостоверение за пазарна оценка от лицензиран оценител и прикрепя към документацията в сделката, то това ще ми гарантира, че НАП няма да оспорва сделката.
Въпросът е:

1. Наистина ли НАП ще оспорва сделката?
2. Ако прикрепя оценка за пазарна оценка на имота това ще ме предпази от бъдещи проблеми.
3. Какви други решения могат да се приложат ?