начало

Непълнолетните да бъдат задържани най-много за 1 година, а делата им да се гледат приоритетно Непълнолетните да бъдат задържани най-много за 1 година, а делата им да се гледат приоритетно

Високи нотариални такси или нотариална измама?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот baraev » 14 Май 2018, 18:36

Здравейте, извърших сделка по покупка на недвижим имот в област София, и я изповядах при известен софийски нотариус. Сделката беше изповядана на пълната сума от 43000 евра. Първо подписахме при нотариуса, след това се разплатихме с продавача и се върнахме при нотариуса, където продавача му връчи бордеро от превода, нотариуса подписа НА и ни каза, че ще ни се обади до 10 дни да си го вземем. След това ми изчисли такси по сделката в размер на 3800лв. Дадох му ги на момента в брой, като ми беше казано, че ще мога да си взема фактурите за същите като дойда да си взема НА. Седмица по-късно ми се обадиха да си взема НА. Отива съпругата ми, и те и дават НА + фактура за данък към 2100лв. На НА пише нотариални такси 671лв. и 84лв. такса вписване. Проста сметка показва, че2100+84+671 не прави 3800лв. Когато съпругата ми е казала в нотариалната кантора, че искаме за всичките 3800лв. да се издадат фактури и било отговорено, че ще го направят и и било казано да дойде да я вземе новата фактура на другия ден. 2 часа по късни лично нотариуса и се обажда първо на съпругата ми, а след това и на мен да ни пита наистина ли ни трябва фактура за останалата сума, на което ние и двамата казваме да, трябва ни. Сега вече се съмнявам дали не сме жертви на измама.

До колкото разбрах, разходите при нотариус са три:

1. Нотариална такса.
2. Такса вписване на НА.
3. Местен данък.

Обадих се на позната брокерка, която ми каза, че таксите за тази сделка трябва да са някъде 3200лв?! До сега, по фактури са осчетоводени само някъде към 2900лв.

И тук изникват въпросите (май малко след дъжд качулка, но да видим):

1. Според вас, 3800лв. нормални такси ли са за описаната сделка? Ако да, защо според вас е толкова висока сумата?
2. Има ли резон за липсващото осчетоводяване на остатъка от към 2900лв. до 3800лв. (900лв.) - укриване на доходи?
3. Може ли това да е мошеническа практика при някои нотариуси?
4. Има ли ги някъде регламентирани видовете такси, които следва да се дължат при сделка покупка на недвижим имот при нотариус (в закон например)?
5. Ако това е измама, как да процедирам за да си върна неправомерно взетите пари?

Предварително ви благодаря за всякаква информация, която би ми помогнала да си изясня казуса и ако се наложи да взема последващи мерки.
baraev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Май 2018, 18:02

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот barakuda » 14 Май 2018, 22:55

Таксите са точно 3800 лева. Прибавете към вашите суми още една нотариална такса на написването на акта, която си е съвсем законна по май т.20 от Тарифата за нот. такси, прибавете ДДС върху двете такси и сметката излиза.
Нооо, голям сте балък, в София никой не плаща двойната такса. И тоя, дето поне фактурите да си беше пуснал, а той лаком за 300-те лева ДДС. Нямам думи просто, пък и "известен софийски" бил. Да не е известен само на този, който ви е завел в тази кантора срещу съответния процент?
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот baraev » 14 Май 2018, 23:27

barakuda написа:Таксите са точно 3800 лева. Прибавете към вашите суми още една нотариална такса на написването на акта, която си е съвсем законна по май т.20 от Тарифата за нот. такси, прибавете ДДС върху двете такси и сметката излиза.
Нооо, голям сте балък, в София никой не плаща двойната такса. И тоя, дето поне фактурите да си беше пуснал, а той лаком за 300-те лева ДДС. Нямам думи просто, пък и "известен софийски" бил. Да не е известен само на този, който ви е завел в тази кантора срещу съответния процент?


Благодаря за информацията barakuda. Предполагам, че нотариуса играе с адвоката, който ни заведе при него защото адвоката потвърди таксите много компетентно. Ако се стигне да реша и оглася името му, ще видите, че е име от което аз поне не бих очаквал такова поведение и начин на работа съдейки по първоначална информация в интернет и като знам колко много печелят нотариусите по принцип (не им гледам в паницата, живи и здрави да са).

Аз не зная как може да се избегне двойната такса, освен като се отиде при нотариус, който да не я иска. Признавам, доверихме се малко сляпо и на двамата. А 671лв. +ДДС за копиране на лист и четвърт хартия и попълване на лични данни си е пълно нагло извращение и отвратителна лакомия. Утре възнамерявам да проведа с този човек един разговор, от който да съжали и за 300тате лева ддс, и за таксата за "написването" на акта.
baraev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Май 2018, 18:02

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот barakuda » 15 Май 2018, 14:39

Измекяри, и двамата.
Не е точно копиране на два листа и прочие, но в повечето случаи не е и кой знае какво, рутинни неща.
Нотариуси с много сделки въобще не се сещат даже да я искат, тези с малкото сделки /има и такива/ понякога използват да изкарат някой лев.
Понеже таксите така или иначе не са малки, в София таксата за написване масово не се взема и това е от много години, просто малко хора биха я плащали и точно адвокатите най-много са против, защото те биха писали актове за по-малко пари.
Може името на лични, от любопитство.
Поздрави и не се ядосвайте, тука е така :)
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот baraev » 20 Май 2018, 14:35

Говорих с нотариуса. Той видиш ли бил писал закона за нотариусите и наредбата за нотариалните такси, и сега всеки трябвало да си плати за това. Аз му обясних, че по този начин той сравнява различни по величина сделки и, че не е честно такса в такъв размер за "изготвяне на нотариален договор" мисля, че беше написано на фактурата, да е в еднакъв размер без значение, че в моя случай се касае за използване на шаблон за този договор и последващо попълване на лични и имотни данни, а в друг случай може да се касае за НА за имот с много наследници, със специфичен начин на продажба, за специфични нужди и цели, при определени условия, и тнт. На това нотариуса отговори, че всичко това било на негова отговорност защото той бил отговарял тук ако нещо се случело, но нямаше какво да каже на коментара ми, че отговорността му по сделката чрез слагане на подписа му е покрита от първата нотариална такса описана в нотариалния акт .. Държа се арогантно и белязан от явно чувство за безнаказаност и недосегаемост. Според него, никъде не се взимала такава такса, и това било голяма несправедливост към нотариусите - не се ценял техния труд. Отговорих, че така реално труда им се надценява - отново не последва смислен довод в защита на отсрещната теза. Отделно помощник нотариусите му така и не успяха, преди да вляза при него, да ми обяснят смислено и логично двойната такса, даже това ги притесни силно до степен на тотална липса на думи. На въпроса ми към нотариуса "защо не ми е било разяснено преди сделката какво включват точно таксите" ми бе отговорено, че не съм бил попитал тогава, а само съм се съгласил. Да, съгласих се, но очаквайки, че от 3800лв. едно поне 3000лв. ще отидат за местен данък (някак това по го приемам за по-нормално), а не като сега, 2100лв. данък, 84лв. за вписване и 1616лв. за нотариуса - това е прекалено. А и признавам, доверих се на нотариуса и не очаквах човек на такъв длъжностен пост да се подиграе с доверието ми по този начин. Жив и здрав да е, легално си е оплел нещата и е в юридическото си право да взима такава такса, за това няма публично да оповестявам името му, по горните ми писания бихте могли да се ориентирате за името му.

Написах всичко до тук единствено с идеята да предпазя други хора от такава несправедливост! Пазете се от двойната такса!
baraev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Май 2018, 18:02

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот barakuda » 24 Май 2018, 15:04

ОК, добре сте инфирмирали публиката.
Поздрави и успех.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот kociboss » 12 Сеп 2018, 08:06

Нотариуса случайно да е в центъра около Френската Гимназия? :)
kociboss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 02 Окт 2017, 14:50
Местоположение: София

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот tochotocho » 27 Ное 2018, 19:55

Двойна такса! Що е то ? Няма такъв звяр. Вариант Първи. Адвокатът изготвя нот.акт- ще трябва да се разплатите за това. Нотариусът изповяда сделката и си взема нот. такса - второ плащане. Втори вариант- Адвокатът изготвя нот.акт и с него при нотариуса. Нотариусът нормално е да не приеме този документ- трябва да го проучи, прегледа документи и пр. време! И отпраща адвоката- прекалено съм зает!
Нормалното е страните да отидат при нотариус директно с документите и така ще стане сделката. А що се касае до нот.такси, местния данък и пр. бръкни в интернет има калкулатори, попълваш матер.интерес и чети. Сделката ви е за 46 хил. евро т.е около 90 хил.лв. Пазарлъци относно нот.такса, местния данък и такса вписване НЯМА. Всичко е определено : тарифи, таблици, калкулатор.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Високи нотариални такси или нотариална измама?

Мнениеот gridiron » 01 Дек 2018, 12:53

Тука в България има и трети вариант В град където има само двама нотариуси сълтветно знаят и работят с местните адвокати Ако им донесете нот.дело приготвено от адвокат ,който не е от тяхгото обкрьжение ще кажат,че е лошо написан нот.акт за да могат да откопчат още 100-150 ,уж за корекция
gridiron
Потребител
 
Мнения: 264
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron