Страница 1 от 1

Пълномощно заверено при чуждестранен нотариус

МнениеПубликувано на: 09 Май 2018, 00:33
от nikolav
Здравейте!
В момента съм в процес на продажба на апартамента си в България. Физически се намирам и живея от години в чужбина, по-точно Нова Зеландия, където няма българско посолство или консулство.
Направил съм пълномощно на баща ми да продаде апартамента, което е заверено при местен нотариус и има апостил от новозеландското вътрешно министерство. Баща ми е направил предварителна проверка при български нотариус, който му е заявил, че той лично не би го приел, тъй като нямало как да провери, дали подписът е наистина мой.
Причина за предварителната проверка е, че с друго пълномощно упълномощих баща ми да се разпорежда както намери за добре с банковите ми сметки и конкретно от Пощенска банка не са му го приели и са поискали пълномощно подписано от български нотариус или български консул. След мой разговор по телефона със служител на банката ми беше обяснено, че те не признават апостили, не ги интересува хагската конвенция и дори не били много сигурно дали ще приемат пълномощно подписано от консул.
Та въпросът ми е има ли право български нотариус да не приеме конкретното пълномощно, което е на български ако има значение. Не съм юрист, може и да бъркам, но мислех, че Хагската конвенция ми гарантира, че пълномощно с апостил би трябвало да работи пред всяка една държава, страна по тази конвенция.

Поздрави,
Никола

Re: Пълномощно заверено при чуждестранен нотариус

МнениеПубликувано на: 09 Май 2018, 00:48
от ivan_lawyer
И на мен ми е странно нещо. Не виждам причина за отказ - особено, след като има апостил.
Няма ли възможност за някаква така да се каже маневра - един вид да се подмажете нещо.

Re: Пълномощно заверено при чуждестранен нотариус

МнениеПубликувано на: 09 Май 2018, 01:58
от nikolav
Здравейте, ivan_lawyer!
Май разбирам какво имате впредвид :) Не знам до колко е приложимо в случая - предполагам нотариусът се избира от купуващата страна. Аз лично като купувач бих държал всичко да е на 100% изрядно. Разбира се важно ми е в случая като продавач сделката да стане и то бързо - наближава ми срока за изповядване на сделката. Имаме подписан предварителен договор и взето капаро.

С банката обаче имам достатъчно време за губене и забавление. Не ми дреме особено за 1000-дата лева вътре, но е въпрос на принцип. Ако нямат никакво основание за неприемане на подобно пълномощно ще ги гоня докрай.

Re: Пълномощно заверено при чуждестранен нотариус

МнениеПубликувано на: 13 Май 2018, 19:08
от teogeo
И аз не виждам проблем, още повече, че и двете държави (Н.З. и Б.) са страни по Хагската конвенция.