начало
Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото

Оспорване на сделка за таван

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Оспорване на сделка за таван

Мнениеот vhadjitodorov » 11 Окт 2017, 12:54

Здравейте на всички, надявам се можете да ми помогнете със следния казус:

Строителна фирма строи с кредит малка кооперация – 2 апартамента и 2 бр. тавани на последния етаж, защото е достигнат максималния КИНТ на имота. Идеята им е в някакъв момент да опитат да преустроят таваните на студио. В последствие единия апартамент и таваните биват продадени от ЧСИ на банката, която е отпуснала кредита и банката започва да ги продава.

Стига се до момента че банката успява да продаде 2-та тавана на лице, което няма друга собственост в сградата. До колкото съм запознат таваните не представляват самостоятелен обект, но при справка в агенцията по вписванията виждам, че са вписани и имат учредена нова ипотека с клиента. Това се случва без да е сменено предназначението на обекта – тоест пише ТАВАН.

Въпросът ми е има ли начин да бъде атакувана сделката, защото може да не си допадна с бъдещите комшии взели тавана (които са наясно с казуса, но въпреки всичко го купуват)? Мога да им кажа – купили сте си таван, можете да го ползвате само за такъв. Те едва ли ще се впечатлят от думите ми след като имат да го изплащат дълги години на банката. Това което искам да постигна е сделката (ипотеката) да бъде развалена и таваните да бъдат обвързани със съответния апартамент.

Благодаря предварително!
vhadjitodorov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Окт 2017, 12:42

Re: Оспорване на сделка за таван

Мнениеот aleksi33 » 16 Окт 2017, 13:14

Здравейте. Нека и аз да се включа. Трябва първо да поясните какво разбирате под понятието "ТАВАН". Цитирам: "...2 бр. тавани на последния етаж...", "...2-та тавана на лице, което няма друга собственост...", "...таваните не представляват самостоятелен обект...", "...тоест пише ТАВАН." Не съм видял досега нот.акт, скица или техническо описание на сграда, където да присъства обект "ТАВАН." Ще ви помоля да поясните по-подробно.

Ако ползвате понятието "ТАВАН" като синоним на "таванско помещение", тогава вариантите са два. Ако таванското помещение е прилежаща част към жилище, значи няма идентификатор и не може да се прехвърли на лице, което няма друга собственост в сградата. Ако обаче таванското помещение има идентификатор, тогава е самостоятелен обект в сграда и може да се прехвърли на лице, което няма друга собственост в сградата, може и да се ипотекира, но със сигурност в кадастралната схема не пише "ТАВАН", най вероятно пише "ЗА СКЛАД", или "ДРУГ ВИД САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА", или нещо друго.

Допълвам за справка:

НАРЕДБА № РД-02-20-5 от 15 декември 2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри
...
4. Самостоятелни обекти в сгради и в съоръжения на техническата инфраструктура
500 Жилище, апартамент
510 Ателие за творческа дейност
530 Гараж
540 Инфраструктурен обект
550 За търговска дейност
560 За обслужваща дейност за битови услуги
570 За обществено хранене
580 За детско заведение
590 За здравни и социални услуги
600 За културна и обществена дейност
610 За учебна дейност
620 За научна и проектантска дейност
630 За култова и ритуална дейност
640 За спортна и развлекателна дейност
650 За делова и административна дейност
660 За офис
670 За склад
680 Обекти със специално предназначение
690 Друг вид самостоятелен обект
aleksi33
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Окт 2017, 00:52

Re: Оспорване на сделка за таван

Мнениеот vhadjitodorov » 16 Окт 2017, 14:53

Здравейте,

По проект, разрешение за ползване и навсякъде другаде обекта фигурира като таван, а не склад или ателие. При справка в агенцията по вписванията излиза: Самостоятелен обект в сграда, площ по док. 52.250 кв. м., ТАВАН 6.4.1.. Тоест понятието таван е на място, въпросът е защо и как му е даден статут на самостоятелен обект.

Не знам как да разбера какъв е идентификатора за дадените обекти, 6.4.1 е вътрешната номенклатура - вх. 6, етаж 4, обект 1. За разлика от другите имоти в сградата, първите записи за таваните са едва от тази година, въпреки че сградата е от 2010г. Тоест до преди това вероятно не са се считали за самостоятелни обекти и някой в последствие е успял да им промени статута.

Някой да има идея как да разбера какъв им е идентификатора ?
vhadjitodorov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Окт 2017, 12:42

Re: Оспорване на сделка за таван

Мнениеот aleksi33 » 19 Окт 2017, 14:09

Здравейте,
Промяна на предназначение се извършва от общината, има си ред и изисквания, и въпросният обект може наистина да е самостоятелен, ако е минал по процедурата.
Имайки в предвид квадратурата, която сте посочили, явно става дума за "група тавански помещения",
обединени в самостоятелен обект.
А идентификатор обектът може и да няма (все още). Споменах за два варианта, но те всъщност са три (пропускът е мой). Самостоятелен обект може и да няма идентификатор, ако сградата се намира в район, в който още няма кадастрална карта, или тя е непълна.Проверете в Кадастъра: има страница "Територии с влезли в сила заповеди за одобряване на кадастрална карта и кадастрални регистри".
Дано да съм бил полезен.
П.П. Справка от Кадастъра: 22,80 % от територията на България с одобрени КККР.
aleksi33
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Окт 2017, 00:52

Re: Оспорване на сделка за таван

Мнениеот vhadjitodorov » 19 Окт 2017, 23:25

Не смятам че е предназначението е сменено поради две причини:

- достигнат е максималния КИНТ на имота и именно затова строителя е изградил тавани, а не ателита.
- за смяна на предназначението се налага да се допитат до живущите (мен).

В района не е приета все още кадастралната карта. Двата тавана са големи ~40 и ~50 още по проект, така че няма обединяване или каквито и да е прустройства. Интересно е какво ще се случи като влезе в сила кадастралната карта :)
vhadjitodorov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Окт 2017, 12:42


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron