начало

Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух Експерти ще установяват как Столичната община се е борила с мръсния въздух

Сгрешен етаж в Нотариален акт

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот martistia » 21 Апр 2016, 12:47

Здравейте,

Надявам се на съвет по казус, в който съм попаднал. Предстои ми покупка на жилище, което е било продадено миналата година и сега отново се продава от новите му собственици. При проверка на нотариалния акт, има описание на апаратамента-съответен номер със съседи -съответен номер на 12 етаж, но с коментар стар адрес на 9ти етаж. След по обстойна проверка се оказва, че и първичния нотариален акт от 1988 е объркан със етаж 9. Пъвичният нот. акт е очуждителен за имот, който е бил на мястото на блока. Изглежда като печатна грешка, която никога не е била поправена и едва на миналогодишния нот. акт нотариуса е упоменал правилния адрес, но е дописъл и предишния адрес, за да покаже идентичност. Моля за съвет дали от юридическа гледна точка това е проблем, достатъчно голям, за да не пристъпя към покупка. Покупката е чрез ипотечен кредит т.т банката би следвало да изповяда сделката при свой нотариус и допълнително да се произнесе. Ще съм благодарен на коментар, ако някой е попадал в подобна ситуация.
martistia
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Апр 2016, 12:38

Re: Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот martiam » 24 Апр 2016, 23:38

Все още съм стажант, а не юрист, така че не мога да гарантирам за надеждност на казаното от мен! Писането на нотариалния акт от Нотариуса става на база представени документи. Един от тези документи е Кадастралната схема, издадена от Агенцията по геодезия картография и кадастър. Тази схема съдържа необходимото описание на имота според държавния орган, отговарящ за тези описания и идентификации на имотите. Когато има някакво разминаване в предходния нотариален акт и изобщо предходните документи и в данните по актуалната Кадастрална схема, тогава Нотариусът описва имота по начина, по който Вие сте споделил. Тъй като и тази Агенция се състои от хора, те също могат да сгрешат, така че, ако Ви притеснява какво пише на АКТУАЛНАТА ви схема, то може да поискате ново заснемане от Агенцията и каквото излезе при новото заснемане от специалиста към Агенцията, това се приема за истина.
martiam
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Апр 2016, 23:21

Re: Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Апр 2016, 07:16

Горното мнение е меродавно, но възниква въпрос - как е описан имота като съседи. Тоест - можем ли да се опрем на една идентичност в описанието - можем ли да идентифицираме имота. Това е от значение.
Не мисля да има проблем.
При един съдебен спор - може би. Но тук едва ли ще се засъдите с някой.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот martistia » 27 Апр 2016, 08:54

Здравейте, след разследване се откри, че етажа е сгрешен още през 1988, когато апартамента е предоставен от Народния Съвет като обезщетение за отчуждаване на имот-къща, на мястотото на блока. Заповедта от Народния съвет е с верен етаж, но в първичния констативен нотариален акт за очуждаване етажа е сгрешен. Така години наред и последващи 2 нотариални актове също са сгрешени, като в Агенция по вписване също етажа е грешен.Имаме удостоверение за идентичност от общината и идеята е да се преправят всички предишни нотариални актове, като се впишат пак в Агенцията по вписвания и се преправи етажа и в тяхната система. Мнения дали това решава напълно проблема?
martistia
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Апр 2016, 12:38

Re: Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот karanedeff » 27 Апр 2016, 12:29

martistia написа:Имаме удостоверение за идентичност от общината и идеята е да се преправят всички предишни нотариални актове, като се впишат пак в Агенцията по вписвания и се преправи етажа и в тяхната система. Мнения дали това решава напълно проблема?

С надлежните документи удостоверяващи че етажа е сгрешен при нотариус - поправка само на последния НА - поправката се вписва и това е - старите актове вече не ви интересуват
Макар че няма пречка с един НА за поправка да извърши това и във всички предишни, а може да реши са всеки предишен акт да издаде отделен НА за поправка - каквато му е практиката и на нотариуса, и в съответната служба по вписванията.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1213
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Сгрешен етаж в Нотариален акт

Мнениеот karanedeff » 27 Апр 2016, 12:31

martistia написа:Покупката е чрез ипотечен кредит т.т банката би следвало да изповяда сделката при свой нотариус
Банката няма право да ти посочва при кой нотариус да отидеш - минаха тия времена :!:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1213
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron