начало

Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв. Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв.

Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Мнениеот dennis_00 » 18 Ное 2015, 13:02

Здравейте, колеги

Предстои ми покупка на имот, който собсвеникът го е получил като дарение на право на строеж през 2007 г. от баба си и дядо си, заедно с този апартамент получава още един апартамент и магазин в блока. В нотарилания акт няма клауза за издръжка. Продавачът е женен с 2 деца и живее в друг адрес, има сестра, която също живее на друг адрес. Жилището никога не е обитавано от хора, на шпакловка и замазка където се вика. Имам копие от удостоверение за въвеждане в експлоатация на строеж, където се вижда, че всички членове на семейстово са възложители(баба, дядо, дъщеря, внуци - единият внук е продавача) Крие ли рискове тази сделка за мен, трябва ли да изисквам допълнителни документи, като нотариална декларация от роднини първа линия, че са съгласни с продажбата на имота?

Бладодаря ви предварително.
dennis_00
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Авг 2013, 17:10

Re: Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Мнениеот sunrise » 18 Ное 2015, 19:31

Може и да крие, но Вие каквито и да е документи да им изискате, очевидно нямате нужните познания да ги разберете. Не купувайте без адвокат. Икономията може да Ви излезе доста скъпо.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3574
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Мнениеот dennis_00 » 18 Ное 2015, 22:15

Дарителите (бабата и дядото) са живи, могат ли те да подпишат нотариално заварена декларация, което да осигури, че в бъдеще наследниците да не могат да претендират за "запазена част".

При подаден иск за разваляне на дарението, аз се явявам трета страна, могат ли все още наследниците да имат претенции към имота т.е помежду си ли трябва да се разберат понеже имотът вече е продаден и платен?
dennis_00
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Авг 2013, 17:10

Re: Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Мнениеот barakuda » 18 Ное 2015, 22:34

Стига глупости, купувайте смело. На действителна цена в акта.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Покупка на дарен имот? (дарение на право на строеж)

Мнениеот dennis_00 » 25 Ное 2015, 10:03

Чл.37/1/ от Закона за наследството „Отчужденията на завещаните или подарени недвижимиимоти, както и учредяванията на вещни права върху тях, извършени от заветниците илинадарените, срещу които е постановено намалението, станали преди да е изтекла една година ототкриване на наследството или след като е била вписана исковата молба за намалението, могатда се отменят по иск на наследника, ако той не може да допълни своята запазена част отимуществото на заветника или надарения и ако приобретателят не допълни запазената част впари.”

Някой, ще го изтълкува ли. Това означава ли че бъдеще претенции към имота не трябва да засегнат мен?
dennis_00
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Авг 2013, 17:10


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron