начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

Реституционни претенции

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Реституционни претенции

Мнениеот daneta » 24 Окт 2013, 13:21

Здравейте! Обръщам се към вас с молба за помощ!
Харесахме си къща с двор в покрайнините на София. Проверихме документите уж, наехме адвокат и подписахме предварителен договор,платихме 10% и след една седмица излезе Удостоверение от ОСЗ че за имота има реституционни претенции, които са били отказани и то два пъти, но бабите реститутки непрекъснато обжалват и така, решението от ОЗС не може да влезе в сила и ние не можем да финализираме сделката :roll: И така вече 2 месеца.
Последно решение на ОСЗ е от 2003г, те обжалват и административен съд се произнася, че решението от ОСЗ е нищожно (заради формални пропуски при самото писане на решението). В последствие разбрахме че бабите реститутки са по-близки със служителката, която е изготвила решението :wink: И административен съд се разпорежда реститутките да предоставят на ОСЗ скица с точната квадратура на техните претенции за ново произнасяне, но те не го правят вече 9 год и случая така просто виси!
Нотариуската ни каза, че в такива случай обикновенно сегашните собственици дават някакви пари на бабите. Предложиха им много прилична сума, но бабите са отказали и са казали, че искат 50000евро :shock:
Според ОСЗ и Нотариуса, земята пак ще им се откаже, защото парцела е застроен и защото сегашния собственик, се води добросъвестен, защото е трети собственик. НО натриуската каза, че е виждала случаи при които от ОСЗ им връщат някакво парченце земя, те не могат да го ползват, но му слагат ограда и почват на извиват ръцете на сегашните собственици...
Някакво безумие :roll: Дано да съм го описала ясно, защото в главата ми е каша :oops:
Няма ли някаква давност всичко това? Можете ли да ни посъветвате нещо?
Предварително благодаря
daneta
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Окт 2013, 13:00

Re: Реституционни претенции

Мнениеот borovinka » 24 Окт 2013, 13:38

Има, разбира се.
Какво е това 9г. чакане за представяне на документ? Вашите продавачи участник ли са в тези производства пред съда? (Не може да не са привлечени като трето лице - помагач).

Ако падне сделката по вина на продавачите ви (щото на такова ми намирисва), можете да ги съдите да ви върнат задатъка и да искате обезщетение за несключения договор.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Реституционни претенции

Мнениеот daneta » 24 Окт 2013, 18:58

Благодаря за бързия отговор!
Ако пропадне сделката по предварителен договор ни дължат капарото в двоен размер. Но ние не целим това, много ни харесва въпросния имот и твърдо сме решили, че ще се борим за него.
Сегашния собственик не е участвал в делата, той твърди че не е знаел. Делото е било между реститутите и ОСЗ ( Общинска служба земеделие).
daneta
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Окт 2013, 13:00

Re: Реституционни претенции

Мнениеот martiny » 26 Юли 2018, 17:54

Здравей, Данета! Пиша 5г след като си публикувала темата, в отчаян опит да разбера дали/как реши проблема с реституционните претенции. Имам идентичен проблем с парцел в Панчарево, в който съм влюбен. Има някаква реституционна процедура по ЗСПЗЗ от 1992-ра г., която не е приклячила и очевидно няма давност, тъй като още излиза в удостоверението издадено от ОСЗ Панчарево. Подадена е жалба през 92-ра и още не е произнесено решение по необясними причини.

Ще съм много благодарен ако можеш да хвърлиш малко светлина в тунела...

Благодаря,

Мартин
martiny
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Юли 2018, 17:42


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron