начало

Кметът на Несебър излиза от ареста срещу гаранция от 40 000 лева Кметът на Несебър излиза от ареста срещу гаранция от 40 000 лева

Казус:

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Казус:

Мнениеот poul » 08 Яну 2004, 16:54

Наследодател продава имота си -земеделска земя приживе и след възстановяването и. Наследниците /след смъртта му/ правят справки и установяват ,че и в службата по вписвания и в ПК имота се води на наследодателя.
Сключват договор за делба и продават повторно.
Последните купувачи научават за първата сделка и предявяват :
Чл. 189. -ЗЗД Ако продадената вещ принадлежи изцяло на трето лице, купувачът може да развали продажбата по реда на чл. 87. В този случай продавачът е длъжен да върне на купувача платената цена и да му заплати разноските по договора, както и необходимите и полезни разноски за вещта. За другите вреди продавачът отговаря съгласно общите правила за неизпълнение на задължението.
В хода на делото се прави възражение от ответника за недопустимост на иска, тъй като следвало преди него купувача да бъде съдебно отстранен. Не намерих конкретна практика по въпроса.Изключение прави решение №507 от 01.VІІ.94 год. по гр.д. №381 /94 на І ГО но и то не е конкретно по отношение на това.
Чакам мнения.
Все пак би било абсурд иска на купувача да се поставя в зависимост от трето лице което я предяви евикция я не.
poul
Младши потребител
 
Мнения: 69
Регистриран на: 03 Юли 2003, 13:34

Re: Казус:

Мнениеот Иван » 10 Яну 2004, 13:25

Моля само да ми отговорите:
1.Първата продажба вписана ли е?
2.Ако е вписана-преди или след втората продажба? Преди или след делбата?
Иван
 


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron