начало

Новите данъци на курортните имоти противоречат на Конституцията Новите данъци на курортните имоти противоречат на Конституцията

продажба на имот от ET

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


продажба на имот от ET

Мнениеот njagol » 05 Май 2003, 22:45

какво ще кажете за следното....
ET продава собст вен недвижим имот,придобит по време на брака.продажбата става чрез пълномощник упълномощен да го продаде сам на себе си и това пълномощно е издадено(и подписано) само от Собственика на ET.но не и от живата му и здрава съпругаНе е ли тази продажба в нарушение на СК и нотаритуса изповядал такава сделка не е ли нарушил закона?Чувам доста различни мнения по този въпрос.
njagol
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 16 Апр 2003, 22:57

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот dinev » 06 Май 2003, 11:10

Не е нарушение!
Закона допуща възможността, от която се е възползвал съответният ЕТ. Имуществото, влизащо в ЕТ и придобито от ЕТ по време на брака не е СИО.
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот karanedeff » 06 Май 2003, 19:05

Прав сте относно казаното от Вас,че придобитото от ЕТ в резултат на търговската му дейност е собственост само на лицето,регистрирало се като търговец,а не е част от СИО,макар и търговската дейност да е извършвана по време на брака.
Издадено е Тълкувателно решение на Общото събрание на ВКС по въпроса.
Обаче е възможно имотът,за който ни е поставен въпрос,да не е придобит в резултат на търговска дейност.Всъщност при изповядване на сделката не се прави проверка и няма и как да се провери дали имотът е придобит като резултат от дейността на търговеца.Търговецът просто е представил счетоводен баланс,в който като активи е включен и въпросният имот.Такъв баланс обаче може да състави всеки счетоводител.
Ако имотът не е придобит със средвства от търговската печалба на ЕТ,ощетеният съпруг може да атакува увреждащата го сделка като сключена при заобикаляне на закона и нищожна на това основание.
Няма да е зле да ни се предостави повече информация,включително за това кой кого е упълномощил.Последното според мен не е обяснено ясно.
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1213
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот Тета » 07 Май 2003, 12:59

Трябва да изясним , какво в случая означава " собст вен недвижим имот,придобит по време на брака". Ако имотът е придобит чрез дарение или в резултат на търговската дейност, няма нарушение на СК.
От информацията, която си дал, не може категорично да се твърди,че има закононарушение и че сделката е недействителна.
Съпругата, във всички случаи, би могла да оспори сделката по съдебен ред. Какъв ще е изходът на делото, зависи именно от представените доказателства за начина на придобиване на имота.
Тета
 

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот kirils » 07 Май 2003, 20:45

Proverete ot koya godina e talkovatelnoto reshenie na VS.Za zakupenite imoti na imeto na ET predi datata na tova postanovlenie se iziskva sapruga. No za po sigurno moje da uchastva.
kirils
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Авг 2002, 23:43

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот juris » 07 Май 2003, 22:05

Хм.Аз не мисля,че Тълкувателното решение трябва да се приравнява на закон,за да се прави аналогия с невъзможността материалния закон да има обратно действие.
juris
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:33

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот njgol1 » 08 Май 2003, 23:40

Имота е придобит в резултат продажба по чл 34 от ЗППДОП,като ET е бил арендатор на обекта.Пълномощното е издадено на физическо лице,което е прехвърлило имота на себе си преди изтичане на 5 годишния срок(от окончателното изплащане)по договора за продажба с ОАП,което също е нарушение според мен.Не е представен баланс,инвентерна книга или някъкъв счетоводен документ или пък договора за покупко-продажба с ОАП.Представен е само констативен not. акт издаден на базата на Договора,в който обаче 5-годишната забрана за продажба не е вписана.Изобщо много замотана работа.Благодаря за отношението!
njgol1
 

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот АБВ » 10 Май 2003, 16:49

Относно недействителността на една сделка, тълкувателното решение е важно да съществува към момента на съдебния спор, за да може да посочим това решение. Но самата сделка е действителна или не, дори и да не съществува тълкувателното решение.
АБВ
 

Re: продажба на имот от ET

Мнениеот juris » 10 Май 2003, 16:56

Напълно съм съгласен с уточнението,че задължителното за съдилищата ТР ще повлияе на извода им,докато без него може би не би се направило същото заключение относно недействителността.
juris
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:33


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron