начало

ВАС: Участието на двама върховни съдии в лов няма отношение към работата им ВАС: Участието на двама върховни съдии в лов няма отношение към работата им

notarialen akt

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Re: notarialen akt

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 14:40

И аз това казвам! Не би трябвало да се пише, че цената е платена, само защото всички така пишат, щом в случая нищо не е платено.

Само в едно нещо не съм съгласна с katy_ib: смятам, че е допустимо да се установява, че всъщност собствеността е прехвърлена не срещу пари, а срещу поемане на задължение. С други думи, че предхождащото НА споразумение между продавача и купувача на имота фактически представлява част от договора за прехвърляне на недвижимия имот+одобрение на кредитора (онова одобрение, което е нужно за заместването в дълг).
Наистина в този случай договорът няма да може да се развали поради неизпълнение. Но не защото в НА е написано, че цената е платена (Тета), а защото продавачът наистина няма интерес (katy_ib). Ако обаче го нямаше одобрението на кредитора му, т.е. ако нямахме заместване, а встъпване в дълг - тогава продавачът щеше да може да иска разваляне. Независимо от написаното в НА за платената цена. Разбира се, стига да си докаже твърденията.
МСМ
 

Re: notarialen akt

Мнениеот katy_ib » 17 Окт 2003, 15:10

МСМ, извинявай , но не мога да се съглася с теб по един въпрос: цената на сделката е съществен елемент от договора.Безспорно е, че страните могат да уговарят всякаква цена / без значение дали са пари, стоки или задължения/, но вида на тази "цена", условията на нейното плащане, срокове и други такива следва да се впишат в нотариалния акт като неизменна част от сделката. Иначе може да се възрази, че липсва съгласие по основен елемент от сделката, което вече е проблем
katy_ib
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 16 Окт 2003, 10:44

Re: notarialen akt

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 15:14

Да, де. Те са очевидно са написали, че цената е в пари и че е платена. Тоест, привидно това си е типичен договор за продажба.
МСМ
 

Re: notarialen akt

Мнениеот katy_ib » 17 Окт 2003, 15:21

МСМ: Имам там едно въпросче относно застраховката "гражданска отговорност" кажи какво мислиш?
katy_ib
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 16 Окт 2003, 10:44

Re: notarialen akt

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 15:25

Нали когато се окаже, че една сделка прикрива друга (или част от привидно уговорените условия по нея прикриват други), никой не възразява, че липсва съгласие! Тук е горе-долу същото.
МСМ
 

Re: notarialen akt

Мнениеот katy_ib » 17 Окт 2003, 15:32

Да , но при положение, че е доказана връзката между прикритата и прикриващата сделка. Виж горе-долу същото е при закупуване на недвижим имот с банков кредит. там банката не участва в договора за покупко-продажба, но основното от договора за кредит, касаещо покупко-продажбата се вписва в нотариалния акт- целта на кредита, размера, начина на усвояване, вписването на законна ипотека в полза на банаката.
katy_ib
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 16 Окт 2003, 10:44

Re: notarialen akt

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 15:39

Да, разбира се, ако се докаже връзката, истинската воля на страните и всичко останало. :-)
А за застраховането после ще видя в Апис, че нямам много време в момента.
МСМ
 

Предишна

Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron