Страница 1 от 1

Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2020, 23:06
от philipd
Здравейте,

Казус:
Днес се "уредих" със скоба на колата и глоба за това. Искам да я оспоря. Въпросите ми са на (1) срещу кого точно да адресирам жалба / съдебен иск и в кой точно съд (не искам да разчитам на собствената система на ЦГМ и милостта им) и евентуално какво да бъде точното основание.

Детайли:
Паркирах в центъра, в зелена зона. Пуснах редовен СМС за зоната, получих потвърждение. Допуснал съм техническа грешка, като в изписването на номера на колата ми вместо 3588 съм въвел 3558 - съседни цифри. Понеже съм пускал СМС-и за паркиране на колата ми много пъти, точно на същия (моя) телефон получих и СМС, че ми е поставена скоба. Едва след това установих, че това е причината, съответно и си платих глобата на момента. Документи за това - бележката от тях за нарушението + касова бележка за сваляне на скобата.
И да, много хора ми обясниха, че са си вързали гащите да не носят отговорност при грешен СМС. От друга страна, мисля че при възможност да ме уведомят за поставената скоба могат (отделен въпрос е дали искат) да засекат една техническа грешка.

Какво още намерих като информация:
Глобата за слагане на скоба е на основание чл. 167 ал. 2 т. 2 от ЗДвП:
"2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 2015 г.) използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство;"
а сумата за сваляне на скобата е дефинирана от ЦГМ като цена за услугата. Не съм чувал някъде документално да са доказали, че точно толкова са им разходите (или изобщо да са публикували разбивка за тези им разходи), отделно че разходи и цена изобщо не е едно и също.

Моля за съвети и насоки. Ако някой от вас е наистина уверен, че може да ги осъди, също нека се включи.
Благодаря!

Re: Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2020, 06:49
от jhoro
Здравейте!
Това си е „капан” и мисля, че е заложен умишлено. Обратното би означавало пълна липса на мозъчна дейност от страна на авторите на нормата. За начина, на таксуване.
Нали същата простотия я има и за винетните стикери?

По-простия и сигурен вариант е - машина за самотаксуване. Пускаш си нужната сума, вземаш разписката (билет, талон …) и го поставяш в паркирания автомобил. Без значение, с какъв номер е.

Обжалването едва ли ще даде положитекен за Вас резултат. Формално погледнато - Вие сте платили за друг автомобил. Това е България!

В друга държава искаха да ме глобят, за неправилно поставена (наобратно) разписка. След кратка кореспонденция, окончателното решение беше: „Понеже плащането е реално и доказано - санкцията се отменя!”

Re: Оспорване на глоба от ЦГМ за скоба на колата

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2020, 18:02
от philipd
Малък ъпдейт от мен, понеже току-що говорих с отдел Жалби на ЦГМ. Записах разговора, после ще го сваля от телефона. Бележката (съобщение) за скобата няма никаква правна стойност, по техните собствени думи. Документът, на база на който следва да се обжалва мярката, е - дръжте се да не паднете - касовата им бележка!
Същевременно, понеже това, което те потвърдиха, бидейки ПАМ, е със срок на обжалване от 14 дни в Административния съд, но в самите ЦГМ отдел жалби обичайно реагира за около месец, тоест ако някой чака на жалбата при тях, той ще е изпуснал срока за съда.

Edit: и друго интересно. Сумата от 30 лв за слагането на скоба ("разходи за прилагане на техническото средство") е точно "разходи", с кавички. Тези "разходи" не са калкулирани, а са били определени като такива с решение на Столичен Общински Съвет.