начало

„Юроактив“: Кьовеши не хареса 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори „Юроактив“: Кьовеши не хареса 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори

Правен статут на дипломи от неакредитирани специалности

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Правен статут на дипломи от неакредитирани специалности

Мнениеот rosegold » 13 Ное 2020, 23:47

Здравейте, юристи. Работя в едно училище и тук имаме колеги с такива. Става въпрос за хора, дипломирани в началото на новото хилядолетие, в частни ВУЗ-ове, които за съответните специалности така и не получиха акредитация и в крайна сметка те бяха закрити още навремето.
Чета закона за висшето образование и там пише в чл. 80. (1) Висшите училища нямат право да провеждат обучение по специалности от неакредитирани професионални направления и неакредитираните специалности от регулираните професии и да издават на завършилите ги лица дипломи по смисъла на чл. 7, ал. 3.
Същевременно в
§ 62. (2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2002 г.) Частните висши училища, получили институционална акредитация, могат да провеждат обучение и по неакредитирани специалности в срок до пет години от влизането на този закон в сила.

Така. Трите частни университета получиха акредитация като институции, затова и още ги има. За част от специалностите, за които не получиха, са могли да обучават студенти до края на 2000г., като това следва да важи за приетите преди приемането на закона, защото според чл. 80 (4) В неакредитираните висши училища, по неакредитираните професионални направления, специалности от регулираните професии и докторски програми, както и във форми на обучение, които не са включени в получената програмна акредитация, не се осъществява прием на студенти и докторанти.

Бих искала да обсъдим следните хипотези:
Вариант А. Лице е прието за студент в такава специалност през 1996г. - в разрез със законовата забрана, но завършва в срок, през 2000г.
Вариант В. Лице е прието преди 1996г., но забавя обучението си и завършва след 2000г.
Вариант С. Лицето е прието преди 1996г. и завършва семестриално до 2000г., но забавя дипломната си работа след това и реално завършва окончателно обучението си във ВУЗ-а след срока.

Във всеки от тези случаи според вас валидно ли му е издадена диплома и следва ли да му бъде признато висше образование за практикуване на професията?
rosegold
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Ное 2020, 23:10

Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron