начало

Апелативният спецсъд разреши на Биляна Петрова да харчи по 560 лева месечно от сметката си Апелативният спецсъд разреши на Биляна Петрова да харчи по 560 лева месечно от сметката си

Сиутация около връчване на призовка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Сиутация около връчване на призовка

Мнениеот nadegdabg » 14 Авг 2019, 12:19

Здравейте,
По време на отпсук на адреса ми на постоянно местожиевене се е получила призовка, и какво от това, ще каже някой. На призовката е изписан точния адрес на жилището, където живея - етаж, апартамент. За получател на призовката само първото име съвпада с моето бащино и фамилно нямат нищо общо, в смисъл не може да става дума за правописна грешка. По номера на делото, вписан в призовката влязох в електронния сайт на районния съд, за частни граждански дела насрочени до 30 декември 2019 . такъв номер дело не беше вписан.
Какво е необходимо да правя? Според мен не съм длъжник на никого. Ако отида да получа призовка - имената ми не съвпадат и ще загубя половин ден. Моля за съвети!
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Сиутация около връчване на призовка

Мнениеот memento_mori » 14 Авг 2019, 13:56

Моля да уточните дали призовката е получена от лице от домакинството срещу подпис, защото съдебните книжа се считат за връчени, след като получателят се е подписал. В случай, че съобщението е получено, то най- вероятно е при вас и можете да се запознаете за какво става въпрос- призовка за насрочено дело или заповед за изпълнение, препис от искова молба?
Като човек изпълняващ тази позиция, мисля, че Вие сте описали случай, при който призовкарят е посетил адреса Ви, не е намерил никого и е оставил бележка/съобщение да се явите в съда да получите съдебния документ(това не е призовка или друг съдебен документ). Друг вариант е да е залепил уведомление, но там трябва да се спазят изискванията чл. 47 от ГПК- три посещения, едно от които в неприсъствен ден или при събрана информация, че лицето не живее на адреса- идеята е, че дори и адресатът да не живее на адреса е възможно живеещите там да имат връзка с него и да го информират.
Ако сте намерили бележката или уведомлението на вратата или в ПК, тук не става въпрос за връчване на призовка/съобщение, а просто Ви уведомяват, че можете да получите съответните документи в съда. В бележката на призовкаря посочено ли е името на длъжностното лице? Изписаните имена на адресата се отнасят за конкретното лице, ако не съвпадат с вашите, най- вероятно вие не сте адресат на съобщението и не би имало никакви последици за вас от неполучаването му? Имате ли информация дали на адреса са Ви са регистрирани други лица- бивши наематели/собственици?
memento_mori
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 22 Апр 2006, 15:58

Re: Сиутация около връчване на призовка

Мнениеот nadegdabg » 14 Авг 2019, 14:15

На посочения адрес живея над 20 години- наематели и съвпадения мисля че е невъзможно за посочения адрес.Действително на бланката е написано- Уведомление Не е връчвано лично, явно е била залепена на входната врата на кооперацията и някой съсед я е откъснал и пуснал в пощенската кутия. Посочено е / с име/длъжностно лице - връчител -призовкар.
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Сиутация около връчване на призовка

Мнениеот memento_mori » 14 Авг 2019, 15:32

Има случаи, при които на конкретен адрес се водят регистрирани лица, които са напълно непознати за собствениците на жилището и за живеещите в него. Мистерия е, как са успяли да се регистрират на адреса... При желание може да проверите в общината дали във вашето жилище не се водят като живеещи други хора.
Ако става въпрос за уведомление- на самото уведомление трябва да е посочено, че адресатът в рамките на две седмици трябва да получи в канцеларията на съда съобщението. Ако имената не съвпадат и нямате непогасени задължения, значи е станала някаква грешка и не би трябвало да има негативни последици за вас, ако не получите съдебните книжа.
Нищо не Ви пречи, да позвъните в гражданско деловодство на съда да ви направят справка за всеки случай, дали не сте страна по някое дело. В по- малките съдебни райони, няма проблем да ви дадат нужната информация. Лично съм виждал съобщения, на които деловодителят е объркал имената на адресата, на когото е трябвало да бъде връчено съобщението.
memento_mori
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 22 Апр 2006, 15:58

Re: Сиутация около връчване на призовка

Мнениеот nadegdabg » 14 Авг 2019, 15:53

Излязохте напълно прав memento_mori Отидох до районния съд и се оказа грешка в името на получателя,т.е това не съм аз, призовкаря писал и мечтал за нещо...... и започнаха че данните се вземали от есграон те не били виновни и тнт. Не знам дали ситуацията е типична само за нашите географски ширини. Благодаря за съветите, те ме накараха да отида на място и да изясня ситуациата.
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron