начало

Двама протестиращи отиват на съд след конфликта пред румънското посолство Двама протестиращи отиват на съд след конфликта пред румънското посолство

Електронен фиш

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Електронен фиш

Мнениеот gondvanaz » 04 Май 2019, 00:43

Здравейте! Миналата седмица в паспортното са накарали баща ми да плати електронен фиш в размер на 100 лева за превишена скорост (колата е на негово име). Нарушението е било извършено през юни 2018 год. и не получихме обратна разписка по пощата, в сайта им също не излиза нищо. Както и да е, само че водачът бях аз, а не той и тъй като нарушителят не е той, искам да му върнат тия 100 лева и глобата да се прехвърли на мое име. В случая как трябва да процедираме? Освен това се чудя защо са го накарали да плати цялата сума, а не 70%?
gondvanaz
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Май 2019, 00:22

Re: Електронен фиш

Мнениеот bvoykov » 05 Май 2019, 11:14

Съгласно чл. 189, ал. 5, изр. 1 от ЗДвП, изпращането на писмо с обратна разписка като способ за връчване на електронния фиш е един от двата възможни варианта за неговото връчване. Другият е лично на лицето, срещу което е издадено, като в този смисъл с баща Ви са постъпили така. При установяване на нарушение електронен фиш се издава на собственика или ползвателя съгласно чл. 188 ЗДвП. Ако друго лице е управлявало МПС, собственикът следва да представи писмена декларация в 14-дневен срок от връчването на фиша, към която да приложи копие от шофьорската книжка на лицето, управлявало МПС при извършване на нарушението - чл. 189, ал. 5, изр. 2. В този случай ЕФ се издава на посоченото в декларацията лице. Тъй като това не е сторено, отговорността за нарушението е била поета от баща Ви. До колкото все още може да не е изтекъл този 14-дневен срок, теоретично е възможно да се подаде тази декларация, от юридическа гледна точка плащането само по себе си не води до погасяването на срока, но тъй като това ще рече издаване на нов ЕФ, с нов номер, дата и т.н. това би обезсмислило плащането по предходния, тъй като същият ще бъде анулиран и може заради това да откажат. Колкото до това, че е трябвало да заплати 70% от глобата, това действително е било пренебрегнато от администрацията.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron