начало

Обявиха кои ще са новите съдии по вписванията. Останаха 12 незаети места Обявиха кои ще са новите съдии по вписванията. Останаха 12 незаети места

Право на оспорване по съдебен ред

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Право на оспорване по съдебен ред

Мнениеот ivarbanov » 28 Ное 2018, 16:43

Въпросът ми е могат ли да се оспорват указания на административен орган по съдебен път?
Конкретно указания от директора на РЗОК до лекари и аптеки по предписване и отпускане на лекарствени продукти.
Правилно ли класифицирам тези указания със задължителен характер като общ административен акт. Ако е така, мога да се възползвам от правата ми по глава 10, раздел две от АПК.

Въпросът ми е породен от твърдението на адвокат, че такива разпоредби могат да се оспорват само по административен ред и сме длъжни да ги изпълняваме. Аз обаче ги намирам противоречащи както на материално правната уредба, така и на целите на закона. А и на добрите нрави и вкарващи ме във вероятно престъпление по служба и дирене на наказателна отговорност ако болният пострада в резултат от отказа да му отпусна лекарства спазвайки указанията.
А липсата на правна възможност за защита не ми се върже със сочените най съществени промени в административното правосъдие в най ново време със създаване на специализираните административни съдилища и приемане на АПК.

Но така мисля аз като непрофесионалист, за това моля и за друго мнение.

И честит първи сняг! :D
ivarbanov
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 04 Авг 2005, 16:41

Re: Право на оспорване по съдебен ред

Мнениеот minaconsult » 21 Фев 2019, 12:05

Здравейте, г-н Банов,

съществено за въпроса ви е под каква форма е дадено това указание, тоест чрез заповед ли? Допълнително, следва да уточните и дали то е адресирано само до конкретен лекар/аптека, или до всички лекари/аптеки, които попадат в обхвата на дадения район на РЗОК. За повече информация и консултация бихте могли да се свържете с нас чрез запитване на следния линк:
,,Мина консулт'' ЕООД, www.minaconsult.com
minaconsult
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 21 Фев 2019, 10:30


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron